До кінця року залишається 179 днів

5f0072f9ab3f3
Поділитися новиною

5f0072f9ab3f3 5 липня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день бікіні і День різнокольорових шкарпеток. В Україні – День ВМС і День працівників морського та річкового флоту, в Сінгапурі – День молоді, у США – День яблучного турновера, День крекерів «Грехем», День трудоголіків, у Киргизстані – День медичного працівника, у Венесуелі – День незалежності, в Індії – День вшанування Духовного вчителя, Гуру Пурніма, у Вірменії – День Конституції, в Алжирі – День незалежності, у Білорусі – День працівників водного транспорту, в Кабо-Верде – День незалежності.

Пам’ятні дати 5 липня, річниці та події 

В 1841 році 33-річний баптистський проповідник і активний борець з повальним в тогочасній Англії пияцтвом Томас Кук організував першу в світі групову туристичну поїздку. Залізнична компанія Midland Counties Railway надала йому спеціальний потяг із 9 вагонів для «безалкогольним» поїздки 570 робочих мальовничим маршрутом між містами Лестер і Лафборо в графстві Лестершир. Надалі в рекламних цілях залізниці стали надавати Куку знижки, які дозволяли організовувати розважальні поїздки і для людей із дуже обмеженими фінансовими можливостями. Незабаром поїздки стали регулярними, а в 1850-х роках позначилися маршрути по багатьох європейських містах. Як наслідок – з’явилася туристичне агентство «Томас Кук і син» – перша в світі турконтора. Одним з перших американських клієнтів фірми став Марк Твен. Кук був визнаний «винахідником туризму», а засноване ним туристичне агентство завоювала всесвітню популярність. Через 50 років воно володіло 84 відділеннями, 85 агентствами, послугами скористалися понад 3 мільйонів чоловік.

5 липня – День народження бікіні.

В цей день в 1946 році під час показу мод у Парижі манекенниця Мішлен Бернардіні вийшла на подіум, прикрита двома вузькими смужками тканини. Автор фасону купальника – модельєр Луї Реар. Костюм  охрестили «бікіні» – за ім’ям атолу, над яким чотирма днями раніше США провели випробування атомної бомби. Бікіні було заборонено на багатьох курортах, але в середині 1950-х років його доля круто змінилася з виходом на екрани фільму «І Бог створив жінку», де головна героїня Бріджит Бардо знялася в бікіні. Фільм став культовим, а купальники-бікіні – супермодними. Швейні фабрики, працюючи понаднормово, ще кілька років не могли задовольнити попит. До речі, історія бікіні йде в далекі часи, ще 1600 років тому в Римській імперії спокусниці носили такі купальні костюми. Вони зображені на римській мозаїці 4 століття, відкритій археологами при розкопках вілли Казалє на Сицилії.

Яке сьогодні церковне свято 

Православна церква 5 липня вшановує пам’ять мучеників Галактіона / ua.depositphotos.com Православна церква 5 липня вшановує пам’ять мучеників Галактіона, його дружини Іуліанії, їх сина Сатурнина, а також єпископа Самосатського Євсевія. Інші назви свята: «Євсевій», «Ульянин день», «День Уляни і Євсевія».

 

Що сьогодні не можна робити

 Не варто починати важливі справи до вечора – вони не увінчаються успіхом. Стримуйте емоції і не піддавайтеся спокусам. Будьте обережні на дорогах.

Прикмети на 5 липня 

Здавна існують погодні прикмети на цей день: – на каменях видно вологу – скоро піде дощ; – день спекотний – перші морози вдарять у грудні; – опади – до багатого врожаю зернових; – ввечері випала роса – на наступний день буде гарна погода; – у нічному небі видно яскравий місяць – рік буде врожайним; – багато комарів – найближчі дні будуть ясними і теплими. 5 липня іменини Іменини у Григорія, Галактіона, Геннадія, Іуліанії, Євсевія, Уляни, Зінона, Зіни, Федора і Василя.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...