“Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової”

a061be2 759 441 shutterstock 115185034
Поділитися новиною

a061be2 759 441 shutterstock 115185034Український інститут національної пам’яті спільно з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні створили серію плакатів та відеороликів. Проєкт має назву «Війна не робить винятків. Жіночі історії ІІ світової». Їх можна переглянути на каналі УІНП в YouTube..

– Роль жінки під час війни тривалий час, особливо в радянських реаліях, лишалася на узбіччі офіційних репрезентацій подій та комеморативних практик. Коли ж подібні сюжети й виринали, то звучали в унісон із загальнодержавним каноном подання історії «Великої Вітчизняної війни» і лише як доповнення до «героїчного пориву радянського народу» в боротьбі з ворогом. Ми ще можемо дізнатися про жінку у військовій формі на передовій, про санітарку, що виносила поранених під зливою куль. А от про жінку, яка жила під нацистською окупацією і не чинила збройного опору, не була підпільницею, а просто чекала своїх синів або рятувала чужих дітей, вижила або загинула під час Голокосту, та про багатьох інших, навіть не згадувалося. Дозволялося лише про героїзм і жертовність, – стверджує кандидатка історичних наук Вікторія Яременко.

Заповнити ці прогалини і покликаний проєкт УІНП.

Жіночі історії Другої світової. Євдокія Лисенко

Жіночі історії Другої світової. Олена Теліга

Жіночі історії Другої світової. Анна Храплива

Жіночі історії Другої світової. Олександра Шулежко

Жіночі історії Другої світової. Ірина Хорошунова

Жіночі історії Другої світової. Марія Доліна

Жіночі історії Другої світової. Марія Бабінчук

Жіночі історії Другої світової. Олена Вітер

Жіночі історії Другої світової. Євдокія Завалій

 

Підготовлено Північно-Східним міжрегіональним відділом УІНП за матеріалами офіційного сайту Українського інституту національної пам’яті

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...