Прийшов май – сади і дбай

травень
Поділитися новиною

травеньСезонні роботи: що потрібно зробити у травні в саду та на городі.

Поради і рекомендації

Кожний місяць для садівника цінний по-своєму, але саме у травні закладається майбутній урожай овочів і фруктів. Справи на ділянці потрібно ретельно розпланувати, щоб нічого не упустити і не забути. Візьміть на замітку підказки з цієї статті і постарайтеся виконати їх  цілком.

8 справ у саду

Пора вішати пастки для плодожерки. У травні шкідники з’являються у сливових і яблуневих насадженнях і тому потрібно захищати дерева аж до серпня, коли дозріють плоди.

Збільшити поливи молодих плодових дерев, щоб вони швидше пішли в ріст. Їхнє коріння поки не розрослося вглиб, як у старих, і тому молодняк потрібно забезпечити рясною вологою.

Обірвати перші квіти у саджанців, що ростуть по першому-другому року, щоб вони витрачали енергію на набір вегетативної маси, а не формування плодів. Це дозволить отримати набагато більший урожай в майбутньому.

Обнести сіткою ягідники, щоб птахи не скльовували ваш урожай.

Перевірити кущі аґрусу на наявність гусениць. Саме зараз ніжні листочки і плодові зав’язі починають поїдати пильщики, і їх потрібно обібрати вручну або обтрясти на розстелену на землі плівку. Якщо кущ вже із зав’яззю або цвіте, то обприскувати його не можна – боріться з гусінню руками.

Зніміть шар ґрунту з прикопаної виноградної лози і підв’яжіть пагони до шпалери. Після того, як вони підсохнуть, обприскайте їх нітрафеном.

Підв’яжіть малинник. Найкраще робити шпалерні опори – вбити кілочки і натягнути дріт уздовж рядів малини.

Слідкуйте за температурою. У травні буває повернення заморозків, і тому слухайте прогноз погоди і підготуйте хмиз на димові багаття, щоб розпалити їх, якщо гряне холод.

7 завдань, які потрібно виконати в городі

Знімайте урожай ревеню. Ви можете зрізати третю частину м’ясистих стебел, а решту залиште на місці, щоб рослина не хворіла.

Перевірте готовність спаржі до зрізання. Потрібно стежити, щоб вона не переросла, інакше стебла будуть жорсткими і несмачними. Ідеальна висота для зрізання – до 18 см.

Капусту і цибулю, вирощенні з насіння, потрібно укоренити на постійні грядки.

Проріджуйте посіви моркви, шпинату і салату. Це потрібно зробити вже зараз, так як потім у них розростеться коріння, і ви можете пошкодити сусідні рослини, прибираючи зайве.

Зробіть опори для квасолі і гороху, щоб вони не полягли на землю, а відразу почали рости правильно.

Просапайте перші бур’яни, які вже з’явилися на грядках і в міжряддях. Поки паростки овочів слабкі і маленькі, їх може заглушити будь-яка бур’яниста культура, яка забирає вологу і сонце.

Висаджуйте помідори на грядки і сійте огірки, кабачки, гарбузи.

Роботи у квітнику: 11 завдань

Сійте однорічники в клумби. Зараз саме час для посіву чорнобривців, васильків, газонних сумішей, космеї і маргариток.

Переселіть розсаду айстри на постійні клумби.

Огляньте насадження тюльпанів, нарцисів та інших першоквітучих цибулинних рослин. Якщо листя вже майже висохло, то цибулини можна викопувати для подальшого зберігання. Якщо ж листя зеленіє – не чіпайте кущики. Нехай усохнуть природним чином.

Живцюйте багаторічники – фуксію, пеларгонію, щоб розмножити кущі.

Підв’яжіть трояндові кущі, не допускаючи вилягання стебел.

Заповніть компостом контейнери для квітів і додайте туди гідрогель для утримання вологи. Тоді можна буде поливати підвісні кошики і горщики з квітами на терасі трохи рідше, і вони не будуть страждати від нестачі вологи.

Огляньте клематіси і видаліть омертвілі стебла, на яких немає листя.

Обприскуйте квіти і декоративні рослини від шкідників, робіть профілактику. Це набагато дієвіше, ніж лікувати вже хвору квітку.

Уважно огляньте троянди – зараз можна виявити ознаки плямистості на ранній стадії. При найменшій підозрі обробіть кущі системними фунгіцидами.

Зробіть першу формуючу стрижку живоплоту. У травні пагони активно йдуть у ріст, і якщо пропустити потрібний момент, то в подальшому доведеться докласти набагато більше зусиль для обрізки.

Посадіть жоржини і канни у відкритий ґрунт.

5 тепличних турбот в травні

Відкривайте вікна та двері в теплиці в спекотні дні, щоб провітрити.

Зробіть екрани для притінення рослин або обприскайте скло зсередини фарбою, що змивається. Спекотне сонце може обпалити рослини.

Розвісьте липкі пастки для білокрилки і трипсів, які дуже люблять селитися в теплицях.

Пасинкуйте томати, як тільки у них з’являться зайві пагони. Не забувайте, що високі тепличні кущі потребують своєчасної підв’язки, інакше стебло деформується.

Переселіть із теплиці всі рослини, які ви плануєте посадити у відкритий ґрунт. Зайва непрозорість і вологість можуть стати причиною появи грибкових хвороб, тому не зволікайте з пересадкою.

Ще 3 справи, про які потрібно пам’ятати

Газони потрібно підгодувати азотними добривами і влаштувати перший покіс, якщо висота трави досягає 7-8 см.

Організувати полив галявини/газону, щоб трава була зеленою, не жовтіла і не сохла.

Оглянути сад і город на наявність слимаків та равликів. Якщо вони виявляться – зробити для них пастки.

Роботи багато, і здається, що вона ніколи не скінчиться. Втомилися? Візьміть тайм-аут і влаштуйте собі вихідний у будь-який день.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...