Адміністрації гадяцьких ринків не повідомляли про відновлення роботи

ринок
Поділитися новиною

ринокУряд підтримав критерії, розроблені МОЗ та Мінекономіки, які дають змогу ринкам відновити свою діяльність. Основною умовою роботи продовольчих ринків є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог. 

Усього в Україні при дотриманні санітарних норм можуть відкритися 872 продовольчих ринки. На території Полтавської області – 54 ринки. Із них тільки 43 відповідають п.1 Постанови МОЗу №14 від 27 квітня 2020 року – наявність реєстрації агропродовольчого ринку, як оператора ринку харчових продуктів відповідно до законодавства. Якщо адміністрація цих ринків виконає інші пункти цієї постанови, то вони можуть розпочати роботу.

За коментарем стосовно відновлення роботи ринків у Гадячі ми звернулися до начальника Гадяцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Андрія Жученка.

Він повідомив, що адміністрація ринку самостійно приймає рішення щодо відкриття, якщо може забезпечити умови роботи, передбачені МОЗ. Поки що від адміністрацій гадяцьких ринків не надходило інформації про те, що вони планують відновлювати роботу. У разі якщо вони приймуть таке рішення, то обов’язково повинні повідомити орган місцевого самоврядування і управління Держпродспоживслужби.

Оксана Кириченко

Умови, виконання  яких для працівників, продавців і відвідувачів ринку, у разі віднолення роботи є обов’язковими.

А саме: допуск працівників, продавців і відвідувачів ринку виключно за:

наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора;

проходження безконтактного температурного скринінгу;

наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів із антисептиком;

кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 м2 торгівельної площі ринку;

проведення дезінфекції контактних поверхонь кожних три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня;

відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території.

Для продавців:

відстань від між робочими місцями продавців – не менше трьох метрів;

місця торгівлі повинні бути обладнанні захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику.

Для працівників:

забезпечення постійного інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;

забезпечення контролю за дотриманням вимог щодо профілактики поширення COVID-19 та оперативне усунення порушень.

На ринках повинні проводити щоденні позапланові перевірки, а на території постійно повинні бути щонайменше по 2 інспектори. Якщо ж на ринку буде зафіксовано порушення дотримання умов роботи, його закриють. До речі, за порушення санітарних умов припис складатиметься не на конкретного продавця, а на адміністрацію ринку.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...