Кінець карантину, новий курс долара і перерахунок пенсій: що чекає нас у травні

конець
Поділитися новиною

конецьВ Україні травень може запам’ятатися закінченням карантину, подорожчанням долара і перерахунком субсидій. Крім того, у травні перерахують виплати більшості пенсіонерів.

Кінець карантину

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль уже неодноразово заявляв, що українці повинні вийти на роботу у травні. Неофіційно розповіли, що швидше за все йдеться про 12 травня. При цьому частину обмежень збережуть, а тим, хто може працювати віддалено, рекомендуватимуть залишатися вдома.

Є й інший сценарій. Він передбачає, що спалах захворювань ще попереду. В такому разі карантин можуть продовжити аж до червня. Однак зараз і уряд, і медики намагаються зробити все, щоб не допустити такого сценарію. Він дуже болісно може вдарити по економіці. Підприємства не працюють, в українців немає заробітних плат, зростає навантаження на видаткову частину бюджету, і знижується дохідна.

Субсидії перерахують

У травні традиційно відбувається перерахунок розміру субсидій на неопалювальний сезон. У цьому році він відбудеться автоматично, тобто ходити в органи соцзахисту і просити про допомогу не доведеться. Тим, хто втратив роботу під час карантину, Кабмін пропонує оформити субсидію без урахування колишньої зарплати, а з розрахунку компенсації від Соцстраху. Тобто обов’язково потрібно звернутися до Центру зайнятості й зареєструватися як безробітний. Тільки після цього, якщо в інших членів сім’ї немає істотного доходу, можна розраховувати на часткову компенсацію комунальних послуг у вигляді субсидії. Традиційно розмір субсидій на неопалювальний сезон істотно знижується, однак це відбувається найперше через те, що не потрібно платити за опалення.

Долар подорожчає

У травні вартість американської валюти може досягти 27,5-27,9 грн/$, розповідає фінансовий аналітик Володимир Мазуренко. При цьому курс залежатиме зокрема від того, як швидко закінчиться карантин. Однак різкої девальвації також очікувати не варто.

Причини:

Банківська система країни подолала негативний вплив коронавірусу. У НБУ вважають, що ажіотажний попит як з боку бізнесу, так і з боку населення спав.

Ринок зберігає девальваційні очікування, і зміцнення курсу використовуватиметься для нових закупівель, щойно з’явиться додаткова ліквідність.

Шанси на укладення договору з МВФ і зниження попиту з боку імпортерів поступово вичерпують свій вплив на ринок. Для подальшого зміцнення гривні потрібні будуть нові драйвери.

Пенсії перерахують

В Україні з першого травня пенсії помножать на коефіцієнт 1,11 (підвищення складе 11%), а мінімальна надбавка – 100 грн. При цьому мінімальний розмір виплати для тих, хто виконав вимоги щодо стажу, буде на рівні 2100 грн. Про це йдеться в опублікованій на сайті Кабміну постанові уряду. Так, згідно з документом:

– у 2020-му перерахунок пенсій відбудеться з коефіцієнтом 1,11;

– підвищуватимуть розрахунковий розмір пенсій (без урахування додаткових надбавок);

– якщо підвищення буде меншим за 100 грн, його автоматично “дотягнуть” до 100 грн;

– перерахунок відбудеться 1 травня.

Вихідні:

1 травня (п’ятниця);

11 травня (понеділок).

11 травня українці зможуть відпочивати через перенесення вихідного дня з суботи, 9 травня. До слова, саме через перенесення вихідного на понеділок часткове закінчення карантину можуть перенести на 12 травня (вівторок).

«Обозрєватель»

Фото «Укрінформ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...