Світла седмиця – всім тижням року цариця! Хто кому даруватиме писанки і чи є межа домашній релаксації

630 360 1587114889 127
Поділитися новиною

630 360 1587114889 127Другий день великодніх свят називався Волочильним, Обливальним, Поливальним, або Водяним понеділком.

На другий день Пасхи українці йдуть провідувати одне одного: годилося обійти й привітати сусідів, кумів, сватів, дядьків, тіток, хрещених, бабів-повитух, далеких родичів, приятелів тощо. При зустрічі христосувалися, обіймалися, цілувалися, обмінювалися писанками або крашанками, зичили всіляких гараздів. Цей давній звичай був дуже позитивним і мав на меті згуртування громади, більш тісну соціалізацію. Варто зауважити, що починаючи десь з ХVІІІ століття офіційній церкві (а то була московська церква) давній український звичай не дуже подобався, але нічого вдіяти вона не могла, тож мусила терпіти великодні походеньки українців. До другого звичаю — поливання водою, коріння якого сягали ще язичництва – вона ставилася вкрай негативно, називаючи подібні обряди «бісівськими ігрищами» і «поганськими звичаями» й видавала спеціальні циркуляри, які мали на меті заборонити понеділкові обливання. Щоправда, як не забороняли, а звичай все одно існував. Подібні дії вважалися очисними, так само як і на Водохреща, Чистий четвер, чи на Купала. Коли рано-вранці до криниць чи до річки приходили дівчата, на них вже чатували парубки й обливали водою. Деінде так вчиняли на вулиці або ж у хаті, і це вважалося природною витівкою. З цим обрядом, особливо в західних областях України, пов’язана ще одна дія: дівчина, яку хлопець облив водою, мала подарувати йому писанку.

 

З іменинами вітайте Георгія, Данила, Килину й Анастасію.

 

27 місячний день. Ледве Сонце залишило Овна, як туди подався Місяць. Символ дня – жезл. Зазвичай жезл був приналежністю богів і божих провісників і майже в усіх культурах світу означав пропорційність, відповідність матеріального духовному, гармонійність тіла і духу. Забудьте сьогодні про матеріальне. Пізнавайте світ і себе. Рекомендується медитувати, адже цієї місячної доби можливе інтуїтивне прозріння. Намагайтеся підтримувати легкий і розслаблений стан. Не варто починати нові справи, вживати алкоголь, слухати агресивну музику. Камінь дня – ліловий аметист – найдорожчий різновид кварцу, камінь гармонії та відпочинку.

 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1987 році – 2,1, а найтеплішим у 1943 – +28,5. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...