Відповіді фахівця на актуальні питання про коронавірус

106400 1 large
Поділитися новиною

106400 1 largeНині щодня точаться баталії у соціальних мережах та на вулиці: гуляти, не гуляти, носити маску чи ні? Багато кого цікавить, чи переноситься коронавірус на одязі, взутті? Який алгоритм і коли слід викликати «103»?

Тож Тетяна Котелевська, кандидатка медичних наук УМСА, інфекціоністка, відповіла на запитання полтавців на сторінці медцентру ЦМСД. Ось запитання й відповіді, які найчастіше непокоять містян. 

87552

– Як вберегтися працівникам аптеки чи касирам у магазинах? 

– Нині ВООЗ визначає 2 основних шляхи передачі коронавірусної інфекції: повітряно-крапельний та контактний.

Через повітря (аерогенний шлях) – не передається!

Тому в роботі працівник аптеки має використовувати якісну маску, яка правильно одягнена (і на ніс, і на рот), змінювати її кожні 3 години або частіше (у випадку зволоження). Додатковим захистом обличчя є скляна вітрина, а при можливості слід додатково одягати медичні окуляри. Працювати слід винятково в рукавичках та навчити персонал звички не торкатися обличчя! І не забувайте про регулярне провітрювання та вологе прибирання – це слід робити і вдома!

– Після того як вірус потрапляє до ротової порожнини він потрапить і в легені, і в шлунок чи є різні варіанти? 

– Основні шляхи потрапляння вірусу в організм людини – повітряно-крапельний (коли часточки аерозолю від хворої людини потрапляють в ніс чи рот, а далі – в бронхолегеневу систему) та контактний (через брудні руки вірус потрапляє в шлунково-кишковий тракт). На внутрішній поверхні легень (їх багато) та кишківнику (їх небагато) є спеціальні рецептори, вони виявилися спорідненими з новим коронавірусом. Саме тому захворювання проявляється тяжкими пневмоніями та легким діарейним синдромом. Отже, у легені вірус потрапляє повітряно-крапельним шляхом при близькому контакті з хворим, що під час кашлю (чхання, розмови) виділяє велику кількість збудника. При кашлі ніс та рот є потужними «розпилювачами». В шлунково-кишковий тракт вірус потрапляє завдяки брудним рукам, через які ми інфікуємо їжу, столові предмети тощо. У дітей через низький рівень санітарної культури інфікування можливе через облизування забруднених вірусом рук, при обгризанні нігтів тощо.

– Яка є ймовірність підхопити вірус у під’їзді, виходячи з квартири на вулицю?

– Карантинні заходи передбачають – «сидіти вдома» та виходити на вулиці лише вкрай рідко. Це пов’язано з ризиком інфікування навіть без контакту з хворою людиною. Саме в під’їздах, ліфтах, магазинах, аптеках, транспорті тощо активно реалізується контактний шлях передачі. На жаль, у більшості людей є звичка мимовільно торкатися обличчя, і якщо ви перед цим контактували з великою кількістю поверхонь – ризик інфікування високий.

– Щодо одягу і взуття, в якому були на вулиці. Наскільки вони безпечні і чи можна на одязі і взутті принести вірус додому?

– Щодо питання збереження вірусу на одязі та взутті, ВООЗ спростовує попередню інформацію щодо тривалого зберігання вірусу на їх поверхнях. За попередніми дослідженнями іспанських вчених, одяг зберігає вірус впродовж 24 годин. Однак 29.03.20 ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) спростувала ці дані та висловила припущення про кілька годин. Після повернення додому одяг верхній одяг після вулиці слід зняти і повісити в окрему шафу в коридорі та ретельно помити руки, взуття також варто помити!

До теми: На Полтавщині 79 осіб поширювали фейки про коронавірус, – СБУ

– Чи може вірус потрапити в будинок через шерсть і лапи собаки, яку вигулюють на вулиці?

– На сьогоднішній день немає даних щодо збереження вірусу на шерсті чи лапках тварин. Після прогулянки ретельно миємо лапки тварині, а потім – руки собі.

– Якщо нам прогнозують спад пандемії в літній період, так як сонце і повітря згубно впливають на вірус, то чому зараз в країнах Африки фіксують все нові випадки хворих?

– За попередніми даними ВООЗ, коронавірусна інфекція буде зберігатися і в літній період. Однак, є припущення щодо спаду захворюваності та другої хвилі в осінній період.

– Чи можна під час карантину виходити на прогулянку, якщо ми здорові? Маємо на увазі прогулянку з собаками без контактів з іншими людьми?

– Карантин – це не відпустка! Досвід Італії показує, що більшість людей на початку карантину продовжували гуляти, збиратися не більше 10 осіб тощо. Зараз ми бачимо наслідки такої поведінки! Тому карантин – це означає «сидіти вдома», а на вулицю виходити лише при гострій необхідності – купівля в магазині чи аптеці, відвідування роботи (якщо праця пов’язана зі стратегічними галузями), вигулювання собак. У європейських країнах, за необґрунтовані «прогулянки» ввели великі штрафи! Всі ці обмежувальні заходи спрямовані на розтягнення епідемії у часі та зменшення навантаження на медичну галузь. Досвід високорозвинутих країн світу показує, як швидко закінчуються людські та технічні ресурси при масовій госпіталізації. Будьте відповідальні!

– Чи варто одягати маску на вулиці на прогулянці?

– Маску на вулиці недоцільно носити! Однак, якщо ви заходите в закрите приміщення – магазин, аптека, транспорт – обов’язково (ще бажано одягти одноразові рукавички). В умовах епідемії, кожна людина (навіть без клінічних проявів), вважається потенційно «заразною». А вигулювати собаку можна без маски, при умові безпечної відстані від інших власників тварин. Після повернення додому варто обов’язково ретельно помити лапки тварині, руки собі та переодягтися в домашній одяг!

– Чи можна в умовах карантину погуляти на вулиці, ні з ким не зустрічаючись, адже така гарна погода?

– Чимало людей так і думають: я тільки на сонечко, я тільки в парк… І виходить в результаті: йдуть у парк, а там пів міста. Якщо ваша прогулянка буде за межами міста – в лісі, на власній дачі тощо, тоді це безпечно! В іншому випадку ви наражаєте на небезпеку себе та оточуючих!

– Як діяти нині у випадку, коли в дитини чи дорослого з’являються симптоми застуди? Чекати і спостерігати, виконуючи рекомендації щодо пиття, оптимальних параметрів повітря, симптоматичного лікування? Чи одразу телефонувати лікарю?

– Алгоритм простий – якщо у вас невисока температура (до 38), є мінімальні клінічні прояви – першіння в горлі, нежить, підкашлювання, то телефонуєте своєму сімейному лікарю і він вирішує, що робити. Скоріше за все, це буде спостереження – щоденне зідзвонювання з сімейним лікарем і він вирішуватиме лікувальну тактику. Якщо ж у вас на тлі температури раптово з’явилося відчуття нестачі повітря в спокої чи задуха при незначному фізичному навантаженні, то не варто зволікати й намагатися додзвонитися сімейному лікарню. Швидше за все почалася пневмонія (запалення легень). Терміново викликаєте екстрену медичну допомогу (103) і до вас направлять термінову бригаду. Це офіційний алгоритм МОЗ.

Лайфак від лікаря

Затримайте дихання і порахуйте до десяти – якщо вам вдається ця процедура, у вас немає прихованої пневмонії. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...