У яких областях України запровадили режим надзвичайної ситуації

pervyj sluchaj koronavirusa podtverdili v slovakii foto apostropheua rect 2daee4892c0dcb5bd6bf7f72fdd12d1a
Поділитися новиною

pervyj sluchaj koronavirusa podtverdili v slovakii foto apostropheua rect 2daee4892c0dcb5bd6bf7f72fdd12d1aУ понеділок, 23 березня, Кабінет Міністрів України ухвалив запровадження режиму надзвичайної ситуації через поширення коронавірусу у трьох областях – Донецькій, Тернопільській і Черкаській. Про це повідомили на Урядовому порталі

 – Рішення прийняте для запобігання поширенню в цих регіонах гострої респіраторної хвороби COVID-19. Відповідні рішення раніше були ухвалені регіональними комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, – йдеться в повідомленні.

Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець раніше закликав Верховну Раду проголосувати за впровадження на території України надзвичайного стану. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що зараз підстав на запровадження надзвичайного стану немає:

“Надзвичайний стан вводиться дійсно тоді, коли є надзвичайні події. Сьогодні розвиток коронавірусу в Україні є доволі помірним, на відміну від багатьох країн Європи.”

Загалом режим надзвичайної ситуації діє у 9 областях: Донецькій, Тернопільській, Черкаській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Київській, Харківській, Житомирській областях, а також у Києві.

 Із 24 березня режим надзвичайної ситуації встановлять у Львові та Львівській області. Відповідне рішення ухвалили на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 Згідно зі статтею 2 Кодексу цивільного захисту, надзвичайна ситуація – обстановка на окремій території чи суб’єкті господарювання на ній або водному об’єкті, яка характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення, спричинена катастрофою, аварією, пожежею, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, застосуванням засобів ураження або іншою небезпечною подією, що призвела (може призвести) до виникнення загрози життю або здоров’ю населення, великої кількості загиблих і постраждалих, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості проживання населення на такій території чи об’єкті, провадження на ній господарської діяльності.

Режим надзвичайної ситуації, на відміну від надзвичайного стану, не обмежує права і свободи людей. Ним встановлюють певні обов’язки для громадян:

– дотримуватись правил поведінки, безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях;

– до прибуття аварійно-рятувальних підрозділів вживати заходів для рятування населення і майна; 

 – дотримуватися режимів захисту від епідемії, радіації тощо.

У рамках режиму надзвичайної ситуації влада повинна забезпечити:

– надання екстреної медичної допомоги постраждалим і транспортування їх до закладів охорони здоров’я;

– евакуацію або відселення постраждалих;

– санітарну обробку населення та спеціальну обробка одягу, техніки, обладнання, засобів захисту, будівель, споруд і територій, які були заражені;

– надання медичної допомоги постраждалим, здійснення санітарно-протиепідемічних заходів, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення;

– запровадження обмежувальних заходів, обсервації та карантину;

– надання психологічної та матеріальної допомоги постраждалим, проведення їхньої медико-психологічної реабілітації;

– забезпечення громадського порядку.

 – соціальний захист постраждалих.

“БМ”

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...