Почав діяти електронний лікарняний : що це означає для пацієнта?

37 3
Поділитися новиною

37 3В Україні з 1 квітня 2020 року уряд впровадив систему електронних лікарняних листів. Як працюватиме система та як оформити електронний лікарняний. Про зміни оформлення лікарняного, зокрема, повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Починаючи з наступного місяця медики зможуть затверджувати лікарняні електронним підписом.

“З 1 квітня українці зможуть оформити лікарняний онлайн – більше не потрібно виписувати їх на паперових бланках ” – написав Гончарук у своєму телеграм каналі.

Як працюватиме електронний лікарняний

Кожен лікар, який видає лікарняний повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Паперові бланки з часом відійдуть у минуле. Система автоматично надсилатиме інформацію про лікарняний роботодавцю працівника та до Фонду соціального страхування. Відтак, інформація через реєстр в Пенсійному Фонді (ПФУ) буде автоматично передана у Фонд соціального страхування (ФСС) – в установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію – адже є платником єдиного соціального внеску, а також передаватиметься роботодавцю, який через кабінет страхувальника на Веб-порталі ПФУ побачить, що його працівник оформив тимчасову непрацездатність.

Купити лікарняний відтепер не можна

Це значно пришвидшить процедуру отримання страхових виплат, а також зменшить шахрайство, купити фейковий лікарняний за 200-300 гривень буде неможливо.

Ідентифікація лікарів у веб-сервісі проводитиметься на підставі переданих МОЗ до ПФУ відомостей про заклади охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які мають ліцензію на провадження медичної практики.

Відтак, інформація у МОЗ накопичуватиметься на підставі даних Національної служби охорони здоров’я про укладені договори із закладами охорони здоров’я.

Спочатку паралельно існуватимуть і паперові, і електронні лікарняні

Перехід на “цифру”, як це вже давно зробили інші країни, невідворотний. Втім, залишається наболіле питання —як відбуватиметься впровадження електронного реєстру лікарняних там, де ще нема доступу до Інтернету? Директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Євген Баженков запевняє, що створення електронного реєстру листків непрацездатності буде проходити у відповідності до етапів медичної реформи. Відтак, на першому етапі (ІІ півріччя 2018) буде реформовано первинну ланку надання медичної допомоги. Згідно з ним, передбачено забезпечення закладів охорони здоров’я засобами інформатизації, а лікарів електронним цифровим підписом. “Регіони, де відбудеться реформування закладів охорони здоров’я, будуть залучені до впровадження електронного листка непрацездатності. На першому етапі буде паралельне існування листків непрацездатності на електронному та паперовому носіях”, – коментує Євген Баженков. Він також уточнює, що і державні, і приватні заклади охорони здоров’я, які мають право видачі лікарняних, матимуть право робити це в електронному режимі.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...