Індексація пенсій, підвищення тарифів та «велике будівництво»: що чекає на українців у березні

нове
Поділитися новиною

новеПро основні зміни, які відбудуться в Україні читайте далі.

Індексація пенсій

Від 1 березня на індексацію пенсій претендуватимуть ті пенсіонери, які їх отримують за віком, по інвалідності, за вислугою років або у зв’язку із втратою годувальника. Також індексація стосуватиметься військових строкової служби, яких звільнено із військової служби, та чорнобильців-ліквідаторів.

У середньому пенсії зростуть на 8,5-12% (близько 300 гривень). Якщо говорити про середню пенсію за віком, то вона має зрости з 3064 гривень до 3370 гривень. Загалом індексація вплине на пенсії понад 11 мільйонів українців.

Нові функції в «Дії»

Ще під час презентації урядового мобільного додатку «Держава і я» розробники анонсували низку нововведень чи не щомісяця. У березні в смартфони українців планують додати студентські квитки, а також оцифрувати внутрішні і закордонні паспорти.

До Росії – лише із закордонними паспортами

Від 1 березня українці зможуть їздити до Росії винятково за закордонними паспортами. Із багатьма країнами пострадянського простору Україна має угоди, які дозволяють перетинати кордони за внутрішніми паспортами (у деякі – лише за ID-картками). Така ж угода є і з Росією.

Однак 18 грудня Кабмін ухвалив рішення дозволити українцям перетин кордону з Росією винятково за закордонними паспортами. Водночас, при в’їзді громадян України з Росії впускатимуть як за внутрішніми паспортами, так і за свідоцтвом про народження.

Зміна графіку КПВВ

Контрольно-пропускні пункти на лінії розмежування на Донбасі мають кілька режимів роботи. Уже від 1 березня КПВВ повертаються на весняний режим роботи. Таким чином пропуск людей через лінію фронту відбуватиметься щоденно з 7 ранку до 18:30.

Збільшення допомоги із безробіття

Правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України ухвалило рішення про підвищення допомоги із безробіття. Тим, кому такі виплати призначатимуться без урахування страхового стажу, отримуватимуть щонайменше 650 гривень. А тим, у кого страховий стаж враховуватиметься, – щонайменше 1800 гривень.

Нова програма харчування для військових

Від 1 березня усі бойові частини Збройних Сил України перейдуть на нову систему харчування. Вона передбачатиме каталог із 409 різних продуктів на вибір. Схожою системою користуються країни-члени НАТО. Усі інші частини планують перевести на цю систему від 1 червня.

Підвищення тарифів «Укртелекому»

“Укртелеком” на березень запланував підвищення вартості телефонного зв’язку, а саме – стаціонарних телефонів. У середньому ціни на тарифи зростуть приблизно на 20 гривень.

Також буде збільшено і тариф за послуги проводового радіомовлення – з 35 до 45 гривень на місяць.

«Велике будівництво» від уряду

Одна із запланованих програм Кабінету міністрів на 2020 рік – старт “Великого будівництва”. Прем’єр Олексій Гончарук анонсує його уже від 1 березня. За рік чиновники планують відремонтувати щонайменше 4 тисячі кілометрів доріг.

Також програма передбачатиме масштабний ремонт та будівництво нових шкіл, дитячих садків, стадіонів та лікарень по всій Україні. Кожна область попередньо надавала уряду план, який затверджувався Кабміном.

Земельна реформа

Верховна Рада наразі розглядає усі подані 4000 правок до законопроєкту про ринок землі. Залишилося ще три тисячі

ринок землі в Україні. У березні парламент матиме 9 пленарних днів, за які потенційно може встигнути розглянути усі необхідні правки та провести голосування. Це означатиме, що вже цього місяця в Україні нарешті може бути ухвалений закон про розблокування ринку землі, який запровадиться у жовтні 2020 року.

24tv

LIVE OFFLINE
track image
Loading...