У Гадяцькій ЦРЛ облаштовують відділення для тяжкохворих

лікарня
Поділитися новиною

лікарняУже 1 квітня на базі КНП «Гадяцька центральна районна лікарня» планують відкрити відділення паліативної допомоги.

 

Наразі облаштовують 6-7 палат на 15 ліжок. Капітальний ремонт не проводитимуть, тільки косметичний. Меблі та білизна вже закуплені. У штаті буде 7 медсестер, 7 санітарок, лікар, старша медсестра та психолог. Зі слів головного лікаря закладу Олександра Басараба, відділення «важке», тому не кожен зможе там працювати, але бажаючі є – напередодні відбулося скорочення 10 ліжок у хірургічному і 5 у інфекційному відділеннях.

Головний лікар закладу розповів, що паліативне відділення відкриють на «території» хірургічного відділення:

«Місця там вистачить усім. Зараз хірургічне відділення розміщене на обох «крилах» поверху. У той же час, у середньому там усього 20-30 хворих. У нас проводяться тільки порожнинні операції (апендицити, грижі, виразки), нейрохірургічних не проводять, бо потрібне спеціальне обладнання. Звісно, якби хірургічне відділення було багатопрофільним, то й питань не виникало б, і ми шукали б інше приміщення.

Паліативне відділення дуже потрібно створити. Тому було прийняте таке рішення. Два відділення розділятиме перегородка. Хворі розміщуватимуться окремо. Є окремий вхід зі сходів. Запевняю, ніхто нікому не заважатиме».

Довідка.

Паліативна допомога – це комплексний підхід для забезпечення максимально можливої якості життя паліативних хворих і членів їхніх родин шляхом запобігання та полегшення страждань завдяки ранньому виявленню і точному діагностуванню симптомів болю та розладів життєдіяльності, проведення адекватних лікувальних заходів, симптоматичної терапії та догляду, надання психологічної підтримки. Надання паліативної допомоги розпочинається від моменту постановки діагнозу невиліковного прогресуючого захворювання та обмеженого прогнозу життя і продовжується до закінчення періоду скорботи родини.

Паліативні хворі – пацієнти усіх вікових груп, які страждають на злоякісні новоутворення у ІІІ-ІV стадії захворювання, ВІЛ-інфекцію/СНІД, вроджені вади розвитку, серцево-судинні, неврологічні, респіраторні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання та посттравматичні стани, що не можуть бути вилікувані сучасними і доступними методами та засобами і супроводжуються вираженими больовими симптомами, тяжкими розладами життєдіяльності, потребують кваліфікованої медичної допомоги, догляду, психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки у термінальній стадії захворювання або за умови обмеженого прогнозу життя, сумнівному прогнозі одужання чи покращення стану або повноцінного відновлення функцій життєдіяльності.

Оксана Кириченко.

Щорічно серед населення Полтавської області виявляється 5 тисяч первинних онкохворих. У минулому році зареєстровано 5226 нових випадків онкологічних захворювань.

У структурі захворюваності чоловічого населення перші п’ять рангових місць посідають злоякісні новоутворення трахеї, бронхів та легенів – 16,5%, шкіри – 11,9%, передміхурової залози – 10,2%, шлунку – 7,4%, прямої кишки – 6,0%. У жінок перше місце посідає рак молочної залози – 19,8%, шкіри -12,9%, тіла матки -10,2% шийки матки – 6,4% і ободової кишки – 6,0%.

Наразі на диспансерному обліку в області перебуває 38579 пацієнтів із онкологічними захворюваннями. Щороку через рак в області передчасно йде з життя близько 3 тисяч осіб.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...