Безглузда війна ціною 15 тисяч життів

Афганістан
Поділитися новиною

Афганістан15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31-а річниця виведення військ з Афганістану. 15 лютого 1989 року закінчилася одна з найбезглуздіших і нелогічних війн у сучасній історії – війна СРСР із Афганістаном, яка тривала 3340 днів.

14 квітня 1988 року за посередництва ООН у Швейцарії міністрами закордонних справ Афганістану і Пакистану підписані Женевські угоди про політичне врегулювання ситуації в ДРА. Радянський Союз зобов’язався вивести свій контингент в 9-місячний термін, починаючи з 15 травня; США і Пакистан, зі свого боку, повинні були припинити підтримувати моджахедів. Відповідно до угод виведення радянських військ із території Афганістану почалося 15 травня 1988 року. 15 лютого 1989 року Афганістан покину останній радянський солдат.

За уточненими даними, всього у війні Радянська Армія втратила 14427 чоловік, КДБ — 576 чоловік, МВС — 28 чоловік загиблими і зниклими безвісти. Поранення і контузії отримали більше 53 тисяч чоловік. Медична допомога була надана 463 тисячам військовослужбовців. Радянсько-афганську війну пройшло більше 160000 українців. Із них 2378 загинули, 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8000 українців, із них 4687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, 11чоловік – українці.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Встановлено згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року. Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на територіях 16 іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих точках».

Війни зламали життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця. «Гарячі точки» показали, що наші хлопці гідні героїзму батьків і дідів, які здолали фашистських окупантів у роки Другої світової. Тому в день, коли згадуємо всіх учасників і жертв воєнних дій на територіях інших держав, варто задуматися над цінністю життя та віддати шану усім тим, хто ціною свого майбутнього заплатив за мир. І тому для них і для нас Афганістан – страшна пам’ять страшної війни.

Українці свято бережуть пам’ять про загиблих. Ветерани кажуть, що вони збираються щороку, аби віддати данину поваги товаришам і соратникам, котрі вірно і з честю виконували свій військовий обов’язок…

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...