Одна квитанція – за газ, а друга – за його розподіл

однв квитанція
Поділитися новиною

однв квитанціяІз січня українці отримали на одну платіжку більше – за сам газ і за його доставку (розподіл) тепер платимо окремо.  Мовляв, розподіляє газ одна компанія, а торгує ним зовсім інша, то й сплачувати ми маємо по двох квитанціях.

Звісно, нововведення викликало всенародну хвилю обурення. Люди впевнені, що газові підприємства взяли на свій баланс газопровід, який вони самостійно прокладали,  а тепер ще й вимагають сплачувати за це кошти.

 У той же час, більшість не бере до уваги той факт, що платити треба зовсім не за трубу (транспортування), а за розподіл.  До того ж, ніхто не хоче слухати про те, що до січня 2020 року плата за розподіл, яку тепер вивели в окрему платіжку, була у загальному платежі за газ (плата за газ складалася із: ціни газу НАК «Нафтогаз України»; плати за послуги АТ «Укртрансгаз»; тарифу на розподіл природного газу; торговельної надбавки постачальника природного газу; податку на додану вартість на ціну газу, загального тарифу на транспортування, торговельну надбавку постачальника.) І, до речі, навіть разом із розподілом, минулорічна ціна на газ у січні була вищою приблизно на 1,60. Лише цифри: січень 2019 – 8,55. січень 2020 – 5,87 + 1,08= 6,95.

Але про це також ніхто не хоче слухати. Усі галасують, навіть толком не усвідомлюючи чому! Наприклад, днями у Лубнах мітингували під «газовим», не розібравшись у двох платіжках. На Житомирщині своє обурення з приводу того, що треба сплачувати за «транспортування газу», показували демонстративним спаленням платіжок. А в Мукачевому взагалі взялися до радикальних дій – рішенням сесії міської ради повернули газові мережі на баланс міста, щоб не платити за «трубу». Єдине, чого не врахували –  бути власником газової мережі недостатньо. Газопровід потрібно обслуговувати, а просто так передати обслуговування в «інші руки» не можна. Для цього потрібно отримати ліцензію на розподіл газу і виконати ряд умов. Зокрема, забезпечити цілодобову роботу аварійної служби, найняти фахівців для забезпечення безперебійної роботи та ремонту обладнання, створити сервісні служби для клієнтів тощо. І все ж, суто теоретично, альтернативні газорозподільні підприємства, які замінять облгази, створити можна. Та все ж «забрати» назад трубу, яку прокладали спільними зусиллями сусіди на рідній вулиці, практично неможливо.

До хвилі загальнонародної істерії долучаються й урядовці, які пропонують населенню сплачувати за газ собаками…

До речі, в Гадячі також збиралися протестувати – мітинг «проти сплати за транспортування газу» хотіли провести 22 січня перед сесією міської ради. Але він так і не відбувся… Тепер це питання спробують розглянути 12 лютого о 16:00 у приміщенні Гадяцької РДА. Там збирається Громадська рада, а на порядку денному всього одне питання «Про запровадження тарифу на послуги розподілу природного газу». Тож далі буде…   

Олександр Товстий

Що таке послуга з доставки (розподілу) газу?

Якщо коротко, то доставка газу – це забезпечення необхідного тиску блакитного палива в розподільних мережах для його безпечного постачання в помешкання.

Що таке розподільні мережі та чому важливо підтримувати в них належний тиск?

Видобутий чи імпортований газ потрапляє до магістрального газопроводу. Це велика труба, якою газ транспортується під високим тиском. Напряму від магістральної труби газ не можна подати в помешкання чи навіть на промисловий об’єкт. Це небезпечно. Тому до будинків газ доставляється розподільними мережами, в яких тиск понижується.

За підтримання тиску відповідають облгази. Так само ці компанії повинні забезпечувати підтримання розподільних мереж у належному стані.

4 коментарі до “Одна квитанція – за газ, а друга – за його розподіл

  1. Шановний пане Олександре, скажіть будь ласка, як дізнатися, яким ми газом користуємся нашого видобутку чи імпортний? Чи відповідає він стандартам? Чи, можливо, створити НЕЗАЛЕЖНУ експертну групу, яка б постійно і незалежно контролювала якість даного газу?
    Вважаю, що гадячанам важко зрозуміти взагалі плату за газ, адже наш район займає 1 чи 2 місце в Полтавській області по видобутку нафти і газу.
    А що ми з цього маємо розбиті дорого, нікудишню екологію і ще й плюс радіацію.
    А ми, навіть ренту набагато зменшену отримуємо, бо по документам в нас запасів нафти і газу майже немає все йде на чорну і всі це добре знають.
    Жителям нашого міста та району (тим людям котрі тут народилися), газ, не те, що безкоштовно повинен бути, а й ще й кожному індивідуально повинні виплачувати кошти.

  2. А що Ви скажете після того, як ціна за м. куб. піде зростати, а доставка залишиться? А так буде. А про оплату влітку за транспортування? А за рахунки споживачам, які опалюють дровами у цьому році, а у минулому користувалися газом. А про тих, хто уже помер, а у минулому році жив і користувався газом. Якщо ж відділяти окремо транспортування, то чому не нараховувати по факту використання за діючим тарифом в період, коли це користування було? І все буде зрозуміло. А так – це афера. Крім того, багато випадків, коли за грудень 2019 року газова компанія самовільно завищувала показники, щоб збільшити споживання, а на основі цього, відповідно, завищили тариф на транспортування у 2020 р.

  3. Звичайно це шахрайський спосіб знову надурити українців. Бував за кордоном. Приходять дві квитанціїї роздруковані на одному листку. На одній кількість і вартість газу, на другій – вартість його транспортування. За конкретний місяць. І загальна сума. Не витрачав газ – вартість транспортування відсутня. Просто і зрозуміло. Українська шахрайська схема полягає в тому, що 1)за розрахунок береться попередній опалювальний сезон; 2)платять навіть ті люди які з різних причин не користуються газом, 3)платіж усереднюється за рік. І платити потрібно фактично авансом.
    Такого немає ніде в розвинутих країнах. Срізь платять за реальні фактичні куби – використання і їх транспортування. Микола

  4. Керівництво держави і зараз – це великі шахраї. Собівартість українського газу 80 доларів за 1000 м3 за 2019 рік. Населення платить як за імпортний газ – ціна в 2019 році 176 доларів. Просте запитання – куди діваються 96 доларів. навіть якщо добавити 20% податків і 1 грн. за розподіл. Через різні схеми віддаються наближеним людям і олігархам. Микола Торяник

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...