Чоловіки найбільше хворіють на рак органів дихання, жінки – на рак молочних залоз

135980
Поділитися новиною

1359804 лютого – Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями. Всесвітній день боротьби проти раку проголошений «Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями» – Міжнародним союзом проти раку або UICC . Мета цього дня в усьому світі – це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації. 

В Україні за показниками захворюваності і смертності рак поступається тільки захворюванням серцево-судинної системи. Чоловіки найбільше хворіють на рак органів дихання, жінки – на рак молочних залоз.

Щорічно серед населення Полтавської області виявляється 5 тисяч первинних онкохворих. У минулому році зареєстровано 5226 нових випадків онкологічних захворювань.

У структурі захворюваності чоловічого населення перші п’ять рангових місць посідають злоякісні новоутворення трахеї, бронхів та легенів – 16,5%, шкіри – 11,9%, передміхурової залози – 10,2%, шлунка – 7,4%, прямої кишки – 6,0%. У жінок перше місце посідає рак молочної залози – 19,8%, шкіри -12,9%, тіла матки -10,2% шийки матки – 6,4% і ободової кишки – 6,0%. Наразі на диспансерному обліку в області перебуває 38579 пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Щороку через рак в області передчасно йде із життя близько 3 тисяч осіб. Чоловіки помирають через рак легенів, шлунка, передміхурової залози, жінки – через рак молочної залози, ободової кишки, шлунка.

Більшість онкологічних захворювань піддаються лікуванню при їхньому своєчасному виявленні!

Одними з найбільш ефективних методів ранньої діагностики й профілактики злоякісних пухлин є профілактичні медичні огляди населення. У минулому році 24 відсотки онкохворих виявили саме під час профоглядів.

У розвинутих країнах спостерігається тенденція до сповільнення росту захворюваності й зниження смертності від злоякісних пухлин як за рахунок профілактики (у першу чергу-боротьба з курінням), так і за рахунок покращення ранньої діагностики й лікування.

При багатьох локалізаціях раку на І стадії можна досягти повного виліковування! Ріст злоякісної пухлини відбувається неспинно. Не виявлена, не лікована, вона з часом переходить із І стадії захворювання в ІІ, далі, в ІІІ і ІV стадію. Ця послідовність не завжди зберігається, пухлина може рости несподівано – із першої стадії відразу перейти в третю.

Застосування різноманітних методів діагностики необхідне для виявлення пухлинного процесу, визначення його стадії і вибору тактики лікування хворих. Першим істотним етапом у розпізнаванні злоякісної пухлини є консультація лікаря. А далі? Рентгенографічне обстеження – основний метод розпізнавання при пухлинах легень, шлунка, товстої кишки.

Мамографія – це спеціальне рентгенівське обстеження молочної залози, яке допомагає знайти в тканині залози ущільнення, котрі важко визначити обмацуванням, а також інші зміни, що вказують на можливий розвиток пухлини ще до того, як що-небудь узагалі можна прощупати. Обстеження краще проводити на 7–10-й день від першого дня менструального циклу, коли груди менш болючі. Жінкам у менопаузі мамографія виконується у будь-який зручний час. Як правило, рекомендується, щоб кожна жінка після 45 років проходила мамографію щорічно (якщо лікар не рекомендує частіше).

Комп’ютерна томографія (КТ) дає більш високу в порівнянні з іншими методами деталізацію по контрасту, можливість одержати за короткий час велику кількість поперекових проекцій, що особливо цінно для планування хірургічного втручання і наступної радіотерапії.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) досягти винятково високого контрастування тканин, одержувати в ході одного дослідження зображення у всіх анатомічних проекціях, вивчати динамічні процеси, пов’язані з рухом біологічних рідин (крові, ліквору, сечі, жовчі), а також, завдяки застосуванню контрастних речовин, із високою точністю розрізняти навколопухлинний набряк і власне пухлину.

Ультразвукова томографія – високоінформативний метод дослідження, що застосовується для діагностики пухлин органів черевної порожнини (особливо печінки, жовчного міхура, голівки пудшлункової залози) й заочеревиного простору (нирок, наднирників), малого тазу (сечового міхура, матки, яєчників, передміхурової залози), щитовидної залози, м’яких тканин тулуба і т.д. Під час дослідження також може бути виконана прицільна пункція пухлини.

Ендоскопічний метод дослідження набув вирішального значення для ранньої діагностики раку внутрішніх локалізацій: шлунка, стравоходу, товстої і прямої кишок, бронхів. Ендоскопічні апарати з волоконною оптикою (гастроскопи, інтестіноскопи, колоноскопи, бронхоскопи та ін.) дають можливість ретельно оглянути всю слизову оболонку внутрішніх органів, зробити цитологічне дослідження, а при необхідності – узяти шматочок тканини для гістологічного дослідження.

Клінічні аналізи: аналіз крові, сечі, шлункового соку, калу необхідні у діагностиці первинного хворого. Наявність прихованої крові в сечі, калі, харкотинні є важливим симптомом злоякісної пухлини. Істотне значення має встановлення факту наростаючої анемізації (знекровлення).

Цитологічний метод дослідження отримав заслужене визначення й поширення. Простота й доступність його використання в поліклінічних закладах, а головне – достовірність, дозволяють у багатьох випадках розпізнавати ранні форми злоякісного процесу.

Біопсія – видалення або скусування шматочка пухлини чи підозрілої на пухлину тканини для гістологічного дослідження. Отриманий при цьому матеріал терміново передається в патологоанатомічне відділення.

Серед новітніх методів діагностики в онкологічній практиці застосовується сканування органів при підозрі на їх пухлинне ураження (первинне чи метастатичне). Метод контактної бетарадіоматерії використовується в діагностиці меланом шкіри, при поверхнево розташованих пухлинах молочної залози, при хворобі Педжета. Радіонуклідні методи дуже перспективні (мається на увазі створення пухлиноспецифічних мічених антитіл). Нині для діагностики застосовують сцинтиграфію кістяка, мозку, легень; для характеристики функціонального стану – сцинтиграфію нирок, печінки. Радіоімунологічне дослідження засноване на аналізі вмісту моноклональних антитіл у досліджуваних тканинах, дозволяє виявляти багато видів пухлин на ранніх етапах розвитку процесу, коли розміри пухлин малі. Тести на виявлення антитіл, специфічних для визначеного виду пухлин, дозволяють найбільше ефективно вирішувати проблему низької деталізації по контрасту між тканинами схожої щільності, характерної для звичайних рентгендосліджень.

Довгий час діагноз «онкологічна патологія» сприймався як вирок. Але сьогодні рівень розвитку онкологічної науки дозволяє стверджувати: рак – це виліковна хвороба. Пам’ятайте, що профілактика – найкраще лікування. Проте, якщо трапилася проблема зі здоров’ям, не зволікайте, а зверніться за порадою до сімейного лікаря, кваліфікованого спеціаліста-онколога.

Микола Дубков, лікар-онколог КНП «ЛІЛ І рівня м. Горішні Плавні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...