Не такий страшний китайський вірус, як його “малюють”

83894287 1464689047026935 2477559551214223360 n
Поділитися новиною

83894287 1464689047026935 2477559551214223360 nБактеріологічний відділ ЦКДЛ КОКЛ Київської обласної клінічної лікарні розвіює міфи про про новий китайський вірус.

Сьогодні немає жодної людини, яка не знає або жодного разу не чула про місто Ухань та країну, у якій воно знаходиться. Скільки людей там проживає. Про порт, море, базар і т.д.

На сьогодні статистична ситуація в країні така: близько 4515 захворівших, 106 померлих, та близько 53000 осіб, що мали контакт з хворими (за ними спостерігають).

Що відбувається в Китаї? 15 міст з близько 60млн осіб заблоковано, там відбуваються карантинні заходи.

Що за вірус?

Які новини щодо вірусу? Вірус однозначно тваринного походження (різні джерела дають різну інформацію змія-кажан-людина; кажан-людина; змія-людина тощо). Так отримав зараження тільки так званий «0» пацієнт. На далі відсутні інші випадки зараження від тварини до людини. Подальше інфікування відбувається тільки від людини до людини. ВООЗ вважає, що поки для всесвітньої паніки немає підстав, всесвітню метушню піднімати зарано. Поки що, це локальна, контрольована ситуація.

Тепер трохи про наші ЗМІ та фото в мережі з порожніми китайськими полицями та порожніми вулицями.

В розпал новорічних свят там завжди порожньо, школи та інститути зачинені на канікули. Ситуація, де люди падають і мруть на вулицях, це відвертий фейк. Вмерти можна і без коронавірусу.

Щодо паніки з посилками з Китаю та заразними бананами.

Можу офіційно заявити, що це – маячня. Про що говорить заразність? Потрапивши в ідеальні умови, вірус може жити 14 діб. Вірус відноситься до РНК вмісних, а такі мікроорганізми не викликають хронічних захворювань і організм повністю позбавляється патогену на 5-7 добу від початку захворювання. В посилках з Китаю такі чудові умови, як в організмі людини, відсутні. Без організму «хазяїна» йому дуже не комфортно і більше 2-3 діб ця крихітка навряд там протягне. За той час що посилка долетить до отримувача коронавірусу точно там вже не буде.

Чи потрібно вимірювати масово температуру? Це нічого не дає, окрім показухи, що ми щось намагаємось зробити. Багато інших інфекцій, зокрема грип що гуляє зараз на нашій території, дають на початку захворювання підвищену температуру.

Тепер про заразність інфекції.

На сайті ВООЗ є інформація, що при китайському nCoV(це абревіатура коронавірусу) Ro = 1-4. Далеко не всі лікарі розуміють, що це за таке. Тепер пояснюю епідеміологічну складову. Ro – це базове репродуктивне число. Так що це таке “базове репродуктивне число”? Ro – це середня кількість осіб, напряму інфікованих хворим впродовж всього заразного періоду за умови потрапляння його в повністю вразливу популяцію. Для порівняння на скільки вразливі інші інфекції, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Ro = 1-2 – грип, Ro = 2-8 іспанський грип (іспанка), Ro = 12-18 кір. З вищевикладеного зрозуміло що китайський nCoV в 9 разів менш заразний у наших умовах ніж кір. В країні епідемія кору не закінчилася, спалахи продовжуються, китайського nCoV немає звідки взяти суто технічно, а нам болить голова за Китай???

Тепер про китайську клініку на 1000 койкомісць.

Це не велика багатопрофільна лікарня, як може здатися на перший погляд. Це мобільний госпіталь який будується силами китайської армії. Головна задача цього госпіталю не лікування, а спостереження за контактними. Хоча створити і мобільний госпіталь за 10 діб для України – це сон.

З приводу діагностики.

Єдине чим можна поставити, спростувати, підтвердити діагноз, є тест системи, що вже розроблені та є в Китаї. Все інше не є інформативним. В Україні можуть з’явитись тест системи тільки, якщо їх купилять у Китаю, або наші дослідники зроблять вітчизняні тест системи. Дякуючи Китаю, вони досить швидко розшифрували геном вірусу і передали його всім бажаючим країнам для подальшого вивчення.

Залишилось саме головне питання.

Як лікувати цей китайський nCoV? Специфічного лікування не існує!!! Лікування стандартне, як при інших ГРВІ. Не купляти чудодійні лабудоміцини, не вживати лабудоферони, не мазатись лабудовою маззю за «всі гроші світу».

І, наостанок, потрапляння китайського nCoV на територію України поки що малоймовірно.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...