Налякала бездоглядна собака – міська рада відшкодує

собачки
Поділитися новиною

собачкиПитання бездоглядних та безпритульних тварин на вулицях нашого міста досі залишається невирішеним. Програма регулювання безпритульних тварин гуманними методами на 2019-2020 роки у Гадячі прийнята, але, на жаль, не діє. Причина – відсутність спеціалістів, які б займалися відловом тварин, приміщення, де б можна було проводити реєстрацію домашніх та безпритульних тварин або тримати їх на час карантину і, найголовніше, відсутність фінансування.

 

У вересні минулого року Наталія Дорогань, представник ГО «Врятуйте наші душі», оприлюднила петицію на офіційному сайті міської ради із проханням створити комунальну службу з питань утримання та поводження з тваринами в Гадячі. До слова, гадячани згуртувалися і петиція набрала необхідну кількість голосів, щоб її розглянув міський голова. І він таки розглянув, проте депутатська комісія рекомендувала від створення комунальної служби по утриманню тварин поки утриматись через високозатратність створення та діяльності окремої служби.

У той же час, міська рада не втрималась і переклала свої обов’язки на зооволонтерів: їх зобов’язали проводити роз’яснювальну, виховну роботу серед учнівської молоді та жителів міста щодо гуманного утримання тварин. І якщо безпритульним тваринам волонтери потроху дають лад (запросили ТОВ «Чотири лапи» для стерилізації, підгодовують та прилаштовують знайдених тварин), то із роз’яснювальною роботою стосовно утримання домашніх тварин ситуація зовсім сумна.

Останнім часом це стало більш помітно – вулицями бігає кілька зграй собак. Більшість із них домашні, з нашийниками, вгодовані. Саме ці зграї наводять страху на тих містян, які ставляться до собак із острахом. Тому стрічки соцмереж рясніють фотодоказами: люди пишуть, що бояться проходити повз зграї і просять у міської ради вирішити цю проблему.

Місцеві зоозахисники погоджуються, що проблема існує. На сторінці ГО «Врятуйте наші душі» у Фейсбук розмістили пост, у якому підтвердили, що більшість у зграях – це домашні собаки, випущені на «самовигул». Кажуть, що стосовно вирішення проблеми звертались до міської ради. В отриманій відповіді знову ніякої конкретики: «…створення карантинного майданчика на базі МКП «Комунсервіс» є неможливим, так як суперечить п.11.2.6 ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій»….

…У зв’язку зі зменшенням статей із надходження коштів до бюджету Гадяцької міської ОТГ у 2019 році та плану бюджетних надходжень у 2020 році Гадяцька міська рада не має можливості ввести додаткові штатні одиниці у штатний розпис МКП «Комунсервіс» для утримання посад, які б забезпечували здійснення робіт по вилову безпритульних тварин, реєстрації та ідентифікації домашніх та безпритульних…»

До речі, у цій же відповіді вказано, що «з метою проведення роз’яснювальної роботи серед населення Гадяцької міської ОТГ щодо правил утримання домашніх тварин , а також інформування щодо місць вигулу домашніх тварин готуються матеріали, які в подальшому будуть розміщені в ЗМІ» (відповідь датується 2.01.2020 і поки таких матеріалів у ЗМІ ми не бачили, а отже знову уся відповідальність покладається на волонтерів).

Тому, НАГАДУЄМО міській владі, що згідно із положеннями статті 16 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» із метою запобігання виникненню та поширенню зооантропонозних інфекцій серед людей органи місцевого самоврядування повинні забезпечити відлов, тимчасове утримання та регулювання чисельності бродячих тварин.

Відповідно ст.24 Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження», собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але перебувають без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними й підлягають вилову. До того ж, якщо безпритульна чи бездоглядна (домашня, але гуляє без господарів) тварина завдала комусь матеріальних збитків чи моральної шкоди (налякала чи вкусила), відшкодовувати її повинен орган місцевого самоврядування, на території якого таку тварину виявлено. От якби усі налякані та покусані звернулись до міської ради стосовно відшкодування… Можливо, хоч тоді почали б щось вирішувати.

Підготувала Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...