Що забере собі на плечі Іван Предтеча; кому могорич ставити, кому сватів засилати та чи варто чекати чарівного штурхана.

630 360 1579253821 426
Поділитися новиною

630 360 1579253821 426На другий день після Водохреща Церква вшановує Іоанна Предтечу, Хрестителя Господнього. Це було невеличке перехідне святце між новорічно-різдвяними розвагами і будніми клопотами. В цей день українці виносили з хати хліб і сіль, що лежали на покуті від Багатої куті, і, розламавши на дрібні шматочки, годували тварин.

Це саме робили і з сіном. Від Івана Хрестителя жінкам дозволялося шити й прясти. Ще й прислів’я були відповідні: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі», «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі». Цим днем остаточно закінчувалися в українців святки. Дехто називав цей день «Іваном-бражником», адже протягом усіх попередніх свят селяни намагалися не одвідувати шинок, «бо це гріхотворна справа, оскільки не посвячена вода». Крім того, від Різдва і до Водохреща по воду ходили тільки чоловіки та парубки. Тому на посвятки жінки їм ставили могорича – за те, «що справно воду носили».

Відсьогодні розпочинався і весільний період. Як зауважували наші пращури – «хрест у воду – жених вгору». Українці засилали старостів, справляли весілля. Це була так звана мала весільна пора і тривала вона до Масляної.

Прикмети на сьогодні такі: якщо погода на Івана Предтечу ясна і сонячна – літо буде посушливим. І навпаки – похмура і сніжна – на добрий урожай.

Іменинник сьогодні один – Іван.

26 місячний день. Що ж: завершився період Козерога, сьогодні Сонце увійшло в знак Водолія. Козеріг — знак, який символізує стабільність і консерватизм, а Водолій — мінливість, розмивання усталеного, — тож енергія Сонця, пропущена крізь призму Водолія, розтоплюватиме все звичне, комфортне, всі застиглі відносини і структури, наче весняне сонечко сніговичка. Переформатовуватимуться міжнародні відносини й організації, змінюватимуться великі міждержавні союзи й звичайні сім’ї — у когось побільшає, а в когось поменшає… В період Водолія посилюються революційно-радикальні сили, а головна причина, навколо якої все обертатиметься — фінансові інтереси й ресурси. Кожен це відчує на собі. Якщо ви хочете щось оновити у власному житті — зробіть це найближчими днями, і нехай це будуть навіть якісь дрібниці. Не чекайте “чарівного штурхана”. Енергія сьогоднішнього дня нестійка. Не ухвалюйте важливих рішень — завтра все може “перегратися”. А ось доброзичливість і щирість можуть допомогти.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 та 2006 роках – -26,5, а найтеплішим у 1951 –  +6,1.

Народний календар

LIVE OFFLINE
track image
Loading...