«Немає 10 гривень 50 копійок – немає хліба…»

гроші здача
Поділитися новиною

гроші здача«Мама попросила купити хлібину (раніше завжди брала у «Лілеї», тепер доводиться шукати в інших магазинах), – розповіла минулої п’ятниці гостя редакції гадячанка Світлана Павлюченко. – Знаю, що хліб «Гурман», який завжди купує мама, є в «Улюбленому». У гаманці одна купюра – 100 гривень, а хліб коштує 10,50.

 

Коли я простягнула продавцю ту сотню, почула слова, які мене шокували: «Немає 10,50 – немає хліба!» При цьому сказала це так грубо, ніби я безкоштовно у неї хліба просила…

Я спробувала розміняти гроші в інших відділах магазину, але безрезультатно. Тому додому повернулась без хліба. Та й мамі сказала, щоб ніколи туди не ходила. Краще піду в магазин, який знаходиться далі, але туди більше ні ногою!»

Із такими ситуаціями регулярно стикаються гадячани. Більшість, звісно, намагається шукати копійки, розмінювати гроші, частина ж йде в інший магазин, де буде решта.

Одним словом, проблема відсутності решти у продавця чомусь стає вашою проблемою. Однак слід пам’ятати, що згідно підпункту 2.13 «Положення про ведення касових операцій у національній валюті України №637» визначено, що підприємства та підприємці мають забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі решти.

Відсутність розмінної монети є підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст.164-2 КУпАП, що загрожує посадовим особам підприємства штрафом.

Але слід забігти наперед і відзначити, що швидких методів змусити касира дати вам решту не існує. А історія із повідомленням до правоохоронних органів стосовно вчинення правопорушення продавцем може затягтися надовго. Тому ми можемо тільки потроху виховувати продавців. Можна, наприклад, написати скаргу в спілку захисту прав споживачів. Вони зобов’язані будуть провести перевірку і, можливо, оштрафувати директора чи власника закладу.

«БМ»

Фото використане як ілюстрація.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...