Сьогодні будемо спостерігати перше цьогоріч місячне затемнення

затемн
Поділитися новиною

затемнВоно триватиме майже чотири години, пише ТСН.

Цей рік розпочався з потужного зорепаду, але перший місяць 2020 також принесе й перше місячне затемнення, яке станеться сьогодні, 10 січня, під час повні.

Воно буде півтіньовим. Це означає, що Місяць перебуватиме у напівтіні Землі. Супутник матиме темніший вигляд – не так драматично, як “криваве” тіньове затемнення.

Затемнення 10 січня триватиме майже 4 годин. В Україні воно розпочнеться близько 19 години, і сягне свого піку близько 21-ї. Завершитися космічне явище має вже після 23 години. 

Напівтіньове місячне затемнення буде видно в п’ятницю ввечері в Азії, Австралії, Європі та Африці. На переважній території Північної Америці його буде складніше побачити, бо там в цей час ще буде день.

Зазначимо, зазвичай в році повня стається 12 разів, тобто щомісяця. Але 2020 року їх буде 13. В жовтні на землян чекає одразу два повних Місяці у жовтні: першого та 31 числа.

Цього ж року буде два супермісяці, коли супутник матиме ще більший і яскравіший вигляд на небі. Це станеться 9 березня і 7 квітня. 

Нагадаємо, наприкінці минулого року, зранку 26 грудня на Землі можна було спостерігати видовищне кільцеве сонячне затемнення – під час нього Місяць закриває центр зірки, через що світило має вигляд яскравого кільця. ТСН.ua зібрав приголомшливі фото та відео цього явища. Всі сонячні затемнення, які відбудуться протягом наступних 20 років. Які з них побачать і українці дивіться в інфографіці. 

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...