Пити мов у бога за пазухою: текст про похмілля, який знадобиться вам на свята

5kaczuvxXRhwvRYdSOecNeAKwQZLGqW0
Поділитися новиною

5kaczuvxXRhwvRYdSOecNeAKwQZLGqW0Мало яка цікава історія починається зі слів «І ось взяли ми по дві порції олів’є, а далі все як в тумані…». У більшості випадків алкоголь все ще є атрибутом свят, а вже таких значних, як новорічні – тим більше. У розпал зимових свят хотілося б поговорити про супутник надмірного вживання спиртного – похмілля. Спеціально для platfor.ma лікарка Олександра Бойко розповідає, що ж це таке з наукової точки зору, та чи можна перемогти похмілля.

Для початку визначимось із термінами. Похмілля – сукупність симптомів, що проявляються через деякий час після вживання алкогольних напоїв. Найчастіше вони включають головний біль, сухість у роті, виражену слабкість, нудоту чи блювоту, дезорієнтацію та тривожність. Щоб зрозуміти, як все це виникає, треба трохи розібратись у шляху, який шлях проходить алкоголь (він же етанол чи етиловий спирт) у нашому організмі.

Звідки береться похмілля

Після потрапляння алкоголю у шлунково-кишковий тракт він майже у повному об’ємі всмоктується у кров. Коли молекули етилового спирту потрапляють у печінку, вони піддаються впливу ферментативної системи для їх нейтралізації (етанол для нашого організму – отрута, і цей пункт ще ніхто не відміняв). Під час першої «ходки» деяка кількість етанолу буде перетворена у ацетальдегід – речовину, яка, по суті, і викликає основні прояви похмілля.

Окрім цього, молекули етанолу здатні пошкоджувати мембрани клітин – згадайте, що ви робите, якщо хочете знежирити якусь поверхню? – протираєте спиртом. Сукупність цих факторів і викликає основні прояви похмілля. Крім того, пити зранку хочеться не просто так – алкоголь працює як слабкий сечогінний засіб і на додаток викликає перерозподіл рідин у організмі, зневоднюючи судини і викликаючи набряклість тканин. Саме тому на своє обличчя зранку після вечірки краще не дивитись.

Для розвитку практично будь-чого потрібен час. І для похмілля теж. Для повного перетворення етанолу у ацетальдегід потрібен певний період, тому одразу після вживання алкоголю і не виникає неприємних відчуттів. Пік похмілля відбувається при максимальній концентрації ацетальдегіду у крові – а це, зазвичай, ранок після свята.

Смерть від похмілля (ні)

Часто при вираженому похміллі зранку хочеться просто померти. Але чи можна від нього дійсно попрощатись із білим світом? Можна, але дуже важко. Справа в тому, що цей токсичний товариш – ацетальдегід – довго в нашому організмі не затримується. Він має високу здатність до пошкодження внутрішніх органів, також являючись і канцерогеном, але і протидію організм давно придумав. Тому з часом ацетальдегід тою ж ферментативною системою печінки перетворюється на нетоксичну для нас оцтову кислоту.

Саме з цим часом, який ми витрачаємо на звільнення від токсичних продуктів перетворення алкоголю, і пов’язана тривалість похмілля. Чим більша у людини кількість ферменту, який окислює ацетальдегід до оцту, тим менша в неї імовірність прокинутись зранку у «неробочому» стані.

На жаль, кількість і швидкість ферментації етанолу – це річ генетично обумовлена. Саме тому деякі люди швидше або повільніше п’яніють, а також більше чи менше страждають від похмілля. Поки генетичні модифікації не продають в гастрономах – це так і буде залежати від природи.

Тільки тут важлива штука. Слід розрізняти поняття похмілля та отруєння алкоголем. Отруєння не дорівнює похмілля. Отруєння – це стан надлишку неферментованого етанолу в організмі людини. А от надмірне вживання алкоголю за один раз, на відміну від похмілля, може з легкістю привести до смерті. Летальна доза етанолу варіюється, за різними даними, від 4 до 12 г етанолу на 1 кг маси тіла.

Смертоносні коктейлі

Я так пишу – етанол, етанол… Думаю, серед вас небагато людей, що вживають алкоголь у вигляді чистого нерозведеного спирту. Зазвичай ми любимо кожний своє – хтось солодке, хтось гірке, хтось слабо- чи сильноалкогольне, газоване і гаряче. Варіантів маса. Ви могли помітити, що і характер сп’яніння, і інтенсивність похмілля часто пов’язані із видом напоїв, який ми вживали напередодні. Як не банально, це пов’язано із кількістю домішок і градусом продукту.

Слабоалкогольні напої та коктейлі швидше всмоктуються у кров і викликають швидке сп’яніння, що з більшою вірогідністю раніше зупинить людину від наступного вживання – отже, вона і вип’є менше, і матиме менше наслідків. Щось міцне, на кшталт горілки чи віскі – «відтерміновують» відчуття сп’яніння через повільне всмоктування. Тому іноді це змушує людину пити більше, адже сп’яніння наступає повільно і непомітно для неї.

Не останню роль грає і склад напою – адже печінка витрачає власні ресурси не тільки на етанол, але і на ферментацію різноманітних складових, що входять до складу обраного напою. Тому дійсно, якщо вже напиватись – то одним видом напою і з мінімальною кількістю додатків до нього.

Як швидко очуняти

Отже, друга ночі, ви п’яний в дим. А вранці важлива зустріч. Що робити?

Перше – прочистити шлунок. Так, звучить жахливо а за відчуттями ще гірше. Але це дозволить зупинити чи хоча б уповільнити всмоктування залишків алкоголю в кров, а далі ми зможемо працювати вже з тим, що є і просто так з крові не виведеться.

Друге – відновити баланс рідини. Пити можна практично все (я не про алкоголь, звичайно) – просту воду, чай чи компот. І так, розсіл теж – але краще не більше склянки, бо забагато солі теж не є добре. Навіщо? Це простимулює нирки до роботи, що прискорить виведення алкоголю та його продуктів з організму, та відновить втрачений об’єм кров’яного русла, що покращить ваш суб’єктивний і об’єктивний стан.

А якщо ви вже не спите і трясетесь у передчутті кари від начальника, то можна прийняти ванну. Це розширить ваші периферичні судини і поверне туди деяку кількість рідини з набряклих тканин, що зменшить інтенсивність головного болю. Деякі «досвідчені» пани після насиченого вечора з такою ж метою ходять до лазні. Але нагадую – ці маніпуляції можна проводити лише за відсутності будь-яких проблем із серцево-судинною системою!

Що ж стосується ліків від похмілля – буду вас розчаровувати. Їх не існує. Зовсім. Абсолютно. Ліками від похмілля був би такий препарат, який пришвидшив би перетворення (читай – знешкодження) ацетальдегіду у оцтову кислоту. На жаль, його ще не придумали – медицина має більш актуальні проблеми. Все те, що ви звикли приймати «від похмілля» – покращує ваші суб’єктивні відчуття, але не пришвидшує одужання. Поки організм не подолає залишки класної вечірки сам – похмілля буде, просто не таким болючим для вас.

Але ніхто не буде сварити вас за прийом, наприклад, активованого вугілля чи знеболювальних засобів – не страждати ж просто так! Але не забувайте, що деякі ліки (наприклад, парацетамол) теж трансформуються саме в печінці, і при їх прийомі, особливо у високих дозах, є ризик її пошкодження, що буде «відволікати» ферменти від знешкодження основної причини вашого нездужання.

Може похмелитися?

Напевне, у кожного з нас є знайомий, який основним методом протидії похміллю рекомендує вибивати клин клином. Саме явище того, що під час похмілля ви здатні проковтнути хоч краплину чогось алкогольного – гарний привід подумати про свої стосунки із етанолом. У здорової людини, без психічної чи фізичної залежності від вживання алкогольних напоїв, навіть думка про алкоголь на ранок повинна викликати тільки і тільки відразу. І повірте мені, навіть піддавшись на вмовляння товариша «покращити здоров’я» ви і переборете себе, вживши трошки спиртного – ви просто відтермінуєте похмілля і зробите його непомітним через поновлене відчуття сп’яніння. Ліками це точно не являється, а якщо у вас є час та натхнення – краще просто поспати у холодному, добре провітрюваному приміщенні під теплою ковдрою, попередньо поставивши поруч склянку води.

Не будемо моралізаторами – всі ми живі люди, і інколи поради типу «не пий багато, знай свою норму» просто не працюють. Буває все. Якщо ви вже і прокинулись із похміллям, я бажаю вам якнайшвидшого одужання та гарного настрою. Зі святами!

LIVE OFFLINE
track image
Loading...