ЩО ПРИГОТУВАТИ НА НОВИЙ РІК: рецепти страв до святкового столу

Iy1dWRr4hxjzHv3cnwEd.w575
Поділитися новиною

Iy1dWRr4hxjzHv3cnwEd.w575Щур – всеїдний та невибагливий гризун, який любить просту їжу. Тому в меню може бути все, що душа забажає: овочі (крім капусти), м’ясо, риба, фрукти, солодощі та сири, звичайно. Головне правило – їжа має бути смачною, різноманітною та її має бути багато.

Як прикрасити новорічний стіл

Цього року головне – думки, з якими ви готуєте. Вони повинні бути чистими, без агресії і егоїзму. Скатертину і посуд вибирайте не яскраві, а однотонні: білі, сірі, сріблясті і чорні. Стосовно вбрання, астрологи рекомендують вибирати одяг кольору “металік”. Ваш святковий образ цілком може бути і попелястим, перловим або димчастим. За традицією, щоб задобрити символ наступаючого року, підготуйте для нього особливі ласощі. Поставте на стіл тарілку з крупами, овочами, фруктами і зеленню.

На гаряче краще запекти великий шматок будь-якого нежирного м’яса. І подати його, наприклад, з картоплею. Підійде для гарніру й будь-яка крупа – сочевиця, гречка або рис. Оцінить Щур велику кількість салатів та закусок, особливо, якщо додати в них сир та горіхи. Любить він і солодке, тому дозвольте собі розслабитися в цю ніч та здивувати всіх вишуканим десертом. Але, незважаючи на всеїдність, він не любить міцні алкогольні напої. Якщо не хочете розгнівати тварину, оберіть традиційні шампанське, вино, слабоалкогольні напої та коктейлі. Щоб Щур приносив вам удачу весь рік, приготуйте до святкового столу страви з нашої добірки.

Салат «Мишки в сирі»

  • 500 г відвареного курячого філе;
  • 200 г твердого сиру;
  • три варених яйця;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 300 г винограду без кісточок;
  • майонез.

Для мишей: варені курячі та перепелині яйця, обрізки сиру та бутони гвоздики.

фото1

Приготування:

М’ясо та білки нарізаємо кубиками. Сир натираємо на тертці, а волоські горіхи подрібнюємо. Всі інгредієнти змішуємо і заправляємо майонезом. Суміш розділяємо на дві частини. Одну з них викладаємо на блюдо рівним шаром. Зверху – виноград, його та боки покриваємо другою частиною суміші. Натираємо на дрібній тертці яєчні жовтки та обсипаємо салат з усіх боків. Залишилося прикрасити його половинками яєць. Вушка і хвостик можна зробити із сиру або ж вареної ковбаси, в носик та очі – з бутонів гвоздики або маслин.

(ФОТО 1)

Салат «Графський»

Складові:

  • один буряк;
  • три картоплини;
  • чотири яйця;
  • 100 г чорносливу;
  • 100 г волоських горіхів;
  • майонез та сіль.

фото2

Приготування:

Буряк та картоплю в мундирі відварюємо до готовності. Охолоджуємо та знімаємо шкірку. Яйця відварюємо круто, відокремлюємо жовтки від білків. Салат викладаємо на блюдо шарами, кожен промазуємо майонезом.Перший – нарізана кубиками картопля. Другий – нарізаний дрібними кубиками буряк. Третій – нарізані на кубики жовтки. Четвертий – дрібно нарізаний чорнослив (щоб він став м’якшим, можна попередньо залити його окропом на 10-15 хвилин). П’ятий – яєчні білки, також нарізані кубиками. Змащуємо верх майонезом та посипаємо подрібненими волоськими горіхами.

(ФОТО 2)

Картопляно-грибні рулетики з лаваша

  • лаваш – два листи;
  • 500 г картоплі;
  • 150 г грибів;
  • одна цибулина;
  • три зубчики часнику;
  • 50 мл картопляного відвару;
  • сіль та зелень – за смаком.

фото3

Приготування:

Почищену картоплю відварити, зробити пюре, додавши трохи картопляного відвару. Дрібно нарізану цибулю обсмажити до золотистого кольору. Гриби теж дрібно нарізати та обсмажити. Змішати картоплю, цибулю, гриби, часник, дрібно нарізану зелень, посолити за смаком. Розділити начинку на дві частини. Розподілити рівним шаром першу частину начинки на листі лаваша, накрити другим листом лаваша та розмазати другу частину начинки. Згорнути в рулет. Розрізати на шматки товщиною приблизно по 2 см, обсмажити на олії з двох боків до золотистої скоринки. Подавати гарячими з будь-яким соусом.

(ФОТО 3)

Яловичина Веллінгтон зі шпинатом

вирізка яловича – чотири смужки;

листкове бездріжджове тісто – 500 г;

бекон сиров’ялений копчений – 12 тонких скибочок;

італійські та прованські трави (сухі);

10 яєць;

70 г свіжого шпинату.

Для соусу:

упаковка вершків 30%;

цибуля ріпчаста;

часник;

500 г замороженого шпинату.

фото4

Приготування:

Обсмажуємо яловичу вирізку на сковорідці для грилю, солимо і перчимо в процесі. Дістаємо бездріжджове тісто та викладаємо на нього свіжий шпинат. Обсмажену вирізку спочатку обертаємо беконом, а потім – тістом зі шпинатом. Рулет запікаємо 20 хвилин у духовій шафі на режимі конвекція+ за 200 градусів. Для соусу на рослинній олії обсмажуємо цибулю і часник вільної нарізки, додаємо вершки та трохи випаровуємо. Кладемо шпинат, проварюємо кілька хвилин, у блендері перетворюємо на однорідну масу.

(ФОТО 4)

Пиріг «Груші в кришталі»

Складові:

шість груш;

один апельсин;

один лимон;

300 г цукру;

350 мл холодної та 300 мл гарячої води;

350 г борошна;

150 г вершкового масла;

три яйця;

0,5 ч. ложки солі;

1 ч. ложка розпушувача;

0,5 ст. ложки яблучного оцту;

пакетик желатину;

75 мл вершків 33%.

фото5

Приготування:

Спочатку готуємо сироп-маринад для груш. Вичавити сік з апельсина, зняти цедру з лимона і додати 200 г цукру. Залити цю суміш 300 мл окропу і розмішувати до повного розчинення цукру. Додати 300 мл холодної води. Доводимо маринад до кипіння і викладаємо в нього груші – так, щоб вони знаходилися у вертикальному положенні. На маленькому вогні груші повинні мліти 5-10 хвилин. Виймаємо шумівкою, а сироп проціджуємо – він знадобиться в кінці приготування. Основа пирога: змішуємо сіль, розпушувач та борошно (300 г), додаємо вершкове масло та перетираємо з борошном.

Окремо збиваємо вінчиком два яйця, додаємо оцет та 5 ст. ложок холодної води. З яєчної та борошняної суміші замішуємо еластичне тісто, ставимо його в холодильник на 15 хв., обернувши харчовою плівкою. Тісто викладаємо у форму (діаметр 26 см), формуючи бортики, і знову відправляємо в холодильник на 15 хвилин. Застеляємо основу пирога фольгою або пергаментом і засипаємо будь-яку крупу, злегка придавивши руками. Ставимо в духовку та випікаємо за 200 градусів 15 хвилин. Виймаємо фольгу з крупою та випікаємо за 180 градусів ще 5 хвилин. Для крему змішуємо по 2 ст. ложки борошна та цукру, поступово додаємо 125 мл грушевого сиропу, безперервно збиваючи міксером. В окремому посуді збиваємо два яйця з вершками та з’єднуємо обидві маси. Крем вийде рідким, але в процесі випічки він загусне. Груші трохи зрізуємо внизу, ставимо їх на основу пирога і заливаємо кремом. Випікаємо пиріг 25 хвилин за 180 градусів. Крем повинен загуснути. Даємо повністю охолонути. Залишилося приготувати заливку “кришталь”. Для цього в грушевий сироп, що залишився, додаємо желатин або желе для тортів (попередньо приготовані), доводимо до кипіння та даємо охолонути.

Заливку потрібно акуратно вилити на груші – поверх крему, і на ніч поставити пиріг у холодильник.

(ФОТО 5)

Приготуйте коктейль

«Новорічна сангрія»

сухе вино – 600 мл

лимон – 1 шт.

яблуко – 1 шт.

лайм – 1 шт.

персики – 2 шт.

мед – 4 ст. л.

м’ята – 3 гілочки

фото6

Як приготувати: спочатку залийте м’яту медом, яблуко поріжте на шматочки, а персики, лайм і лимон наріжте півкільцями. Всі фрукти помістіть у графин і залийте їх вином. Напій залиште настоюватись в прохолодному місці не менше 5 годин. Після цього коктейль можна прикрасити шматочками лимону та м’ятою

Підготувала Любов Шкрьоба.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...