Новий рік зовсім близько: традиції у різних країнах

2a36d44a 7863 4d5b 930b f15d9659fa83 650x410
Поділитися новиною

2a36d44a 7863 4d5b 930b f15d9659fa83 650x410Особливий день, початок року… Його святкують усі, незалежно від віросповідання та поглядів. Навіть ті, хто не вірить у Діда Мороза, Санта-Клауса чи взагалі у Бога, все одно відзначають закінчення старого і початок нового року. Це чи не єдине свято, яке об’єднує усіх жителів планети Земля. І хоча Новий рік святкують усі, роблять вони це зовсім по-різному. Як саме – читайте далі.

Таїланд

Традиції цієї країни найбільше шокуватимуть українців. Бо у тайців не тільки “не так” зустрічають Новий рік, але ще й не тоді. Традиційно у Таїланді свято починається 13 квітня і триває три дні. Свято називається Сонкран, що означає обертання нашої планети навколо Сонця. Відповідно, коли Земля робить повний оберт, починається Новий рік. Після такого ранкового ритуалу у тайців починаються справжні масові гуляння: із танцями, слонами, квітами, прикрасами і водою. Так, саме водою. Вони всі обливають одне одного нею. Жителі Таїланду впевнені: чим більше людину обіллють, тим щасливішою вона буде у наступному році. У деяких містах взагалі проводять “фестивалі води”.

тайланд

В Україні теж є схожі традиції. Наприклад, на Водохреща усі купаються і п’ють освячену воду, щоб не хворіти і бути захищеним від злих духів. А на обливаний понеділок (після Великодня) у Західній Україні існує ціла забава – обливати усіх перехожих водою.

А от про Діда Мороза тайські діти нічого не знають…

Китай

Китайці також святкують Новий рік не з 31 грудня на 1 січня, а між 17 січня та 19 лютого.

Насправді у Китаї святкування проходять дуже масштабно. Це пов’язано із вірою китайців у те, що Новий рік оточує сила-силенна злих духів. І їх треба відлякувати. Найкраще це робити гучними звуками, хлопавками, петардами і, найголовніше, світлом. Тому усі вуличні процесії освітлюються тисячами паперових ліхтариків.

Kitajskij Novyj god 3 700x420

Є у китайців і аналог українській новорічній ялинці. Вона називається деревом світла. Її прикрашають квітами, гірляндами та ліхтариками.

Китайського Діда Мороза звати Дун Че Лао Рен. Він кладе свої подарунки у шкарпетки, які дітки завбачливо у переддень Нового року вішають на стіни.

Туреччина

Тут Новий рік не такий яскравий, як в інших східних країнах. Мусульманам забороняється прикрашати ялинку, святково оздоблювати дім і кликати Діда Мороза. Вони проводять новорічний вечір за сімейною вечерею, переглядаючи святкові передачі.

s2661947

Хоча, славнозвісний Святий Миколай (який був реальною людиною і який став прототипом для вигаданих Санта-Клауса і Діда Мороза) народився саме у Туреччині. Це сталося у ІІІ столітті нашої ери у місті Демре. Там є церква Святого Миколая, де 6 грудня (ймовірна дата смерті Святого) проводять служіння протягом 3 днів.

Японія

Ця східна країна, за великим рахунком, має дещо схожі традиції з європейськими.

Будинок вони прикрашають спеціальною ялинкою, яка називається кадомацу і складається з бамбуку, рисових соломинок і гілля сосни. Це все сплітають разом, а потім прикрашають листям папороті і мандарина.

novyy rik vyaponii

Подарунками японці обмінюються зранку. Найрозповсюдженіші подарунки – листівка із зображенням тварини, яка символізує прийдешній рік, а також граблі, нібито для того, щоб “загребти” якомога більше щастя.

Індія

Новорічне свято в Індії вважається відкритим, коли великого паперового змія збивають палаючою стрілою.

India2

Традиційно індуси прикрашають себе і свої будинки великою кількістю квітів. Святкують жителі Індії, танцюючи.

Естонія

У цій балтійській країні є досить незвична традиція – зустрічати Новий рік у сауні.

Tal zimoy 2

 

Нібито тоді естонці входять у наступний рік чистими і здоровими. А роль Діда Мороза у них виконує сажотрус, який має принести щастя у будинок.

Італія

А от Італія загалом святкує Новий Ррік так само, як і більшість українців. Єдине, опівночі італійці, як дуже емоційна нація, починають голосно кричати.

5c2796d604f16

До діток у цій країні приходить Баббо Натале, а разом із ним і відмочка Бефана. Неслухняним діткам вони залишають вуглинку або ж купу попелу.

А от розмови про те, що італійці викидають старі меблі з балконів в ніч з 31 на 1 – це всього-на-всього міф.

Аргентина

В Аргентині є цікава традиція: 31 грудня усі міста всипані папером. Аргентинці викидають непотрібні старі газети, журнали, зошити. Так вони позбуваються старого.

o 38

Ще одна особливість: у новорічну ніч аргентинці не обмінюються подарунками. Вони це роблять на Різдво.

Панама

Тут роль курантів виконують сирени. Таким чином панамці привертають до себе увагу Нового року.

Girl and Musician

Найшокуючою традицією Панами є спалювання опудал діючих політиків. Вважається, що завдяки цьому місцеві жителі позбавляються проблем.

Фінляндія

Звісно, не можна забувати про Фінляндію, адже вважається, що це справжнісінька Батьківщина Діда Мороза.

novogodnyaya skazka v finlyandii prazdnuem novij 2019 god za granicej

Щоправда тут його називають Йоулупуккі і живе він у Лапландії. Щороку Лапландію відвідують тисячі туристів, як із дітьми, так і без них. Адже дорослим теж іноді хочеться поринути у казку.

Опівночі усі фіни виходять на вулицю і масово запускають феєрверки. Потім вдома вони ворожать на майбутній рік. Зазвичай це роблять на воску та олові.

В одному з міст Фінляндії, Кемі, проходить щорічний сніжно-льодовий фестиваль. Сніжно-крижаний замок, розміром у 20 тисяч квадратних метрів, – це гордість усієї країни.

Нідерланди

Голландці починають святкувати ще з кінця листопада. У цей період країна стає помаранчевою від нескінченної кількості вогників. І закінчується святковий період 31 грудня разом із закінченням Старого року.

972dcd4ecb28b707b432bf3f27d3d4fe

Роль Діда Мороза тут виконує старець Сінтерклаас, який прибуває до земель нідерландських на великому кораблі з Іспанії. В нього є помічники, яких називають Чорними Пітерами. А сам мудрець колись був відомим сажотрусом.

Прибуття його корабля щороку транслюють по всіх каналах країни. Міста зазвичай переповнені людом, а помічники Сінтерклааса роздають усім солодощі.

США

Традиції святкування Нового року у США загалом дуже схожі на українські. Тільки там усе відбувається у подвійному масштабі. І до того ж, американці мають певний культ прикрашання своїх будинків.

Наприклад, 34-у вулицю у Балтиморі (штат Меріленд) навіть називають масовим світловим шоу. Тут жителі щороку проводять змагання на найяскравіший і гарніший будинок.

сша

Ще однією відмінністю є те, що американським діткам подарунки під ялиночку приносить Санта-Клаус. Він пробирається у будинок через комин, а вдягнений у червону куртку та штани.

Новорічні традиції Франції, Іспанії, Великобританії, Болгарії та інших європейських країн, не враховуючи певних незначних відмінностей, схожі на українські.

Україна

До приходу радянської влади українці також мали власні унікальні традиції. В них поєднувалось язичницьке світосприйняття із християнською релігією.

Українці до ХХ століття вірили, що у новорічну ніч небо розкривається, і у Бога можна попросити що завгодно, і це обов’язково збудеться.

Також вони вірили: як ти проведеш святкування, так і пройде весь наступний рік.

Із 31 грудня на 1 січня святкували прихід Меланки та Василя (у сучасній Україні цю ніч називають Старим Новим роком). Різдво святкувалось 25 грудня, а Хрещення – 6 січня (за старим стилем). Останні два свята вважалися дуже релігійними, а от день Меланки і Василя не стосувався церкви, тому і має більш язичницькі мотиви.

depositphotos 132132920 stock photo kiev kyiv ukraine december 25

Окрім щедрого і багатого столу у вечір 31 грудня, українці виконували низку ритуалів. Один із них: хазяїн дому брав сокиру і підходив до дерева із словами: «Як уродиш – не зрубаю, як ні – зрубаю». Тоді тричі символічно доторкався лезом до дерева. Щоб не було комах на врожаї влітку, потрібно було три рази оббігти будинок босоніж. Незаміжні дівчата завжди ворожили у новорічну ніч. А ще молодь ходила по домівках із дійством з масками, водінням «кози», обміном стравами, засіванням.

Знайомі сучасним українцям традиції святкування Нового року із феєрверками, привітаннями та прикрашеною ялинкою ввів Петро І у 1700 році.

У 1918 р. країна перейшла на григоріанський календар, який змістив усі дати на 13 днів назад. На згадку про цю подію нам залишився «старий Новий рік», який приємно відзначати навіть тим, хто не пам’ятає про зміну календаря. Після революції, у 1929 р., різдвяну ялинку скасували як релігійне свято. Вона повернулася в 1937 р. за постановою партії й уряду «Про святкування Нового року в СРСР». У Колонному залі Будинку спілок пройшла перша офіційна ялинка СРСР із червоною зіркою на верхівці замість різдвяної.

24tv

LIVE OFFLINE
track image
Loading...