Я ситий по горло поганими новинами або Чим хорошим запам’ятається 2019-й

maxresdefault
Поділитися новиною

maxresdefaultПротягом року усім так набридли шокуючі заголовки і погані новини, що здається, ніби світ котиться в прірву. Проте у світі трапляються не тільки катастрофи і нещастя! Просто іноді, через різні причини, хороші новини проходять повз нас. Тому ми вирішили зібрати для вас якнайбільше новин про події, досягнення та успіхи світу, які сталися протягом 2019 року, а ви про них, можливо, навіть не чули.

 

Одним реченням про хороше із усього світу

  1. Супутники НАСА показують, що світ став значно зеленішим, ніж був 20 років тому.
  2. Амазонське плем’я виграло суд проти нафтових компаній, не давши їм почати буріння в джунглях.
  3. У Лондоні ВІЛ-позитивний чоловік став другою в історії людиною, яка повністю вилікувалася від вірусу після пересадки стовбурових клітин.
  4. В одному індійському селі в честь народження кожної дівчинки висаджують 111 дерев. Уже посадили більше 350 000!
  5. Один індіанець садив по дереву кожен день протягом 35 років і виростив ліс.
  6. Ісландія стала першою країною, яка законодавчо закріпила рівну оплату праці чоловіків і жінок.
  7. Німецький цирк використовує голограми замість тварин, щоб боротися з жорстоким поводженням.
  8. 4855 чоловік годинами стояли під дощем, щоб здати стовбурові клітини для порятунку 5-річного хлопчика з рідкісною формою раку.
  9. Фінські вчені розробили першу в світі вакцину для боротьби з вимиранням бджіл.
  10. Одним реченням про хороше із усього світу
  11. У Швеції запустили першу в світі швидку психічну допомогу для профілактики суїциду.
  12. Норвегія відмовилася від буріння на Лофотенських островах (де запаси нафти оцінюються в 53 млрд євро!), щоб зберегти екосистему.
  13. Майже третина всієї енергії в світі виходить із поновлюваних джерел.
  14. Сім яйцеклітин останніх в світі північних білих носорогів були успішно запліднені, це допоможе врятувати вид!
  15. У Малаві до влади прийшла жінка-вождь, яка скасувала понад 1500 дитячих шлюбів, ввела на них заборону і відправила дівчаток назад у школу.
  16. Популяція морських черепах збільшилася на 980% завдяки закону про захист видів.
  17. Супермаркет в Таїланді відмовився від пластикової упаковки і загортає овочі в бананове листя.
  18. У Південній Кореї проводяться денні дискотеки для людей 65+, щоб врятувати їх від самотності і деменції.
  19. Фермери застосовують качок замість пестицидів на рисових посівах. Качки їдять шкідників і бур’яни, але не чіпають рис.
  20. У зоомагазинах в Каліфорнії тепер можна продавати кішок, собак і кроликів тільки з притулків.
  21. У Сан-Франциско відкрили клуб обнімашок для літніх людей і старих собак, яким не вистачає тепла, спілкування і руху.
  22. Спеціальний робот доставляє личинки коралів на Великий Бар’єрний риф, щоб відновити його колишні розміри.
  23. Учені виявили грибок, який харчується пластиком і може знищувати звалища.
  24. Одним реченням про хороше із усього світу2
  25. Мексиканські вчені створили пластик на основі кактусового соку, який розкладається за місяць.
  26. Прийнято всесвітню заборону на вилов і продаж диких африканських слоненят в цирки і зоопарки.
  27. У Швеції придумали новинку для донорів крові – коли їхня кров рятує комусь життя, донор отримує повідомлення.
  28. Нідерланди офіційно стали першою країною в світі без безпритульних собак.
  29. В Римі у метро можна сплатити за проїзд пластиковими пляшками – так вже переробили більше 350 тисяч.

Нобелівська премія – які винаходи відзначили

У 2019 році Нобелівську премію отримало 15 осіб. Нагородження лауреатів Нобелівської премії, яка щорічно присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру або розвиток суспільства, відбулося у грудні. До речі, розмір Нобелівської премії цього року склав 1,1 млн дол. США.

нобелівська

Лауреатом премії миру оголосили прем’єр-міністра Ефіопії Абія Ахмеда за внесок у врегулювання конфлікту з Еритреєю. Нагороду присудили з формулюванням: «За зусилля із досягнення миру і міжнародного співробітництва та, зокрема, за рішучі ініціативи із вирішення прикордонного конфлікту з сусідньою Еритреєю».

Разом із президентом Еритреї Абій Ахмед розробив принципи мирної угоди, щоб покласти край тупикової ситуації «ні миру, ні війни» між Ефіопією й Еритреєю.

Досягнення України

Найкращі дороги року

Існує рейтинг найгірших доріг в Україні, а журналісти «Фактів» склали рейтинг найкращих доріг. До речі, у рейтингу є одна, що пролягає в Полтавській області: Н-31 Дніпро – Решетилівка; Р-46 Харків – Охтирка; Н-08 Запоріжжя – Маріуполь; М-15 Одеса – Рені; Р-07 Чугуїв – Мілове.

Аграрні новини – найбільший врожай за історію незалежності

Сільгоспвиробники Дніпропетровської області у 2019 році зібрали найбільшу кількість врожаю зернових культур за всі роки незалежності України.

найбільший врожай

«6-й рік поспіль аграріям області вдається отримати понад 3 млн т зернових культур. А в цьому році на Дніпропетровщині було зібрано рекордний урожай зернових культур, який склав 4,22 млн т зерна. У Дніпропетровській області під зерновими і зернобобовими культурами 1,12 млн га посівної площі. За підсумками збору врожаю ранніх зернових культур, із площі 788 тис. га намолочено 2,75 млн т зернових культур (у фізичній вазі), при середній врожайності 3,47 т/га, в тому числі озимої пшениці з площі 518 тис. га, намолочено 1,95 млн т, при середній урожайності 3,77 т/га», — зазначив Анатолій Гайворонський.

Технології

У селі Каташин , що на Вінниччині, компанія «Villa Milk» завершує будівництво молочної ферми, де замість доярів працюватимуть роботи. Подібного обладнання на сьогоднішній день немає не те, що в Україні, а й на пострадянському просторі.

Тваринний комплекс розрахований на 140 голів ВРХ. Усі виробничі процеси будуть повністю автоматизовані, керувати ними можна буде як безпосередньо на місці, так і віддалено. Сучасне обладнання дозволить мінімізувати людський фактор і отримати молоко найвищої якості.

Робот-дояр однієї з провідних компаній світу обладнаний новим інтерфейсом користувача з віддаленим доступом до інформації та контролем. Тобто вона фіксує величезну кількість даних за кожне доїння, від кожної корови. Обробляє їх, аналізує і передає у вигляді простих візуальних звітів. Сучасна технологія забезпечує рівномірне, швидке і точне підключення та природний процес доїння.

технології ферма роботи

Комплекс готовий на 80%, якщо погода дозволить, то перші пускові роботи обіцяють розпочати вже наприкінці лютого 2020 року. А на повну потужність нова роботизована ферма запрацює вже навесні наступного року.

Краща книга року

BBC News Україна оголосила переможців 15-ої премії Книга року BBC, представленої у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку.

Книгою року-2019 став роман Тамари Горіха Зерня «Доця» (Київ: Білка, 2019).

У номінації Дитяча книга року BBC-2019 перемогла книга «Сапієнси» Володимира Арєнєва (Харків: Ранок, 2019).

А премію в номінації Книга року ВВС – Есеїстика-2019 здобула збірка нарисів Тараса Прохаська «Так, але…» (Чернівці: Меридіан Черновіц, 2019).

Не програли жодного матчу на ЧС-2019!

Юнацькій збірній України U-20, яка виграла Чемпіонат світу 2019 року у Польщі, підкорилося унікальне досягнення. Донині жодна з країн колишнього СРСР не вигравала медалі чемпіонатів світу серед гравців, молодших 20 років. Ще й золотих!

Крім того, цей тріумф став для «синьо-жовтих» історичним, адже він перший для будь-якої української команди різних вікових категорій під егідою ФІФА.

Раніше найбільшим досягненням наших футбольних команд була перемога U-19 на Євро-2009 та другі місця на юнацьких Євро-2000 і Євро-2006.

Святий отець – чемпіон світу з пауерліфтингу

У жовтні настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці, що в селі Кубей Болградського району Одеської області, священик Віктор Кочмар завоював дві золотих медалі на Чемпіонаті світу з пауерліфтингу в Києві. Таким чином, найсильніший священик у світі з Української Бессарабії став десятикратним чемпіоном світу.

Із другої спроби він підняв 90-кілограмову штангу у так званому вигляді – строгий підйом на біцепс. На цих змаганнях вага у 90 кг підкорилася ще тільки двом спортсменам, які виступали в інших категоріях. А абсолютний світовий рекорд на цей момент у цьому виді пауерліфтингу дорівнює 105 кг.

Кращий оперний співак світу

Кубок і грошовий приз у 20 тисяч фунтів здобув 31-річний Андрій Кімач, який народився на Вінниччині. Український баритон переміг на міжнародному конкурсі оперних співаків у британському Кардіффі. Участь у BBC Cardiff Singer of the World 2019 взяло понад 400 співаків, а за участь у фіналі боролися 20 представників 15 країн світу.

Космічна галузь

Із останніх досягнень можна відзначити успішний тест двигуна першого ступеня космічної ракети Alpha, до якої також доклались українські розробники. У 2019 році в американському Техасі на тестовому майданчику приватне аерокосмічне підприємство Firefly Aerospace провело пробний запуск нової ракети. Її виробництво розташоване в Техасі, в той час як українські працівники компанії в Центрі досліджень і розробки у Дніпрі розробляють частину обладнання. Два роки тому Firefly Aerospace викупив український бізнесмен і розробка Alpha відновилася. Компанія планує з 2021 року запускати дві такі ракети на місяць, а перший запуск у космос запланований на кінець 2019 року.

«Глобальний стан емоцій» – визначено найсумнішу та найщасливіші країни

Люди в усьому світі стали злішими, сумнішими і наляканими, ніж будь-коли раніше.

Рівень злості, суму, наляканості виріс ще у 2018 році і продовжує залишатися рекордним, повідомляють у щорічному звіті «Глобальний стан емоцій». Для своєї доповіді компанія Gallup провела понад 151 тисяч інтерв’ю з дорослими, які проживають у понад 140 країнах. Їм ставили питання про те, що вони відчували днем раніше, чи багато посміхалися, сміялися, відчували смуток або гнів. Число людей, які зазнали гнів,

найсумніша та найщасливішізбільшилося на два відсотки у порівнянні з попереднім роком, а занепокоєння і смуток – на один відсоток, установивши нові максимуми для всіх трьох негативних емоцій. Дослідники відзначають вплив негативних почуттів на фізичне здоров’я людини. Гнів пов’язаний із підвищеним ризиком серцевого нападу та інсульту, а хронічне занепокоєння і смуток можуть бути ознаками тривожних розладів і депресії.

Країною із найбільш негативними емоціями став Чад. За ним у рейтингу слідують Нігер, Сьєрра-Леоне і Ірак, в той час як латиноамериканські країни лідирують із позитивного боку.

Найщасливішою і позитивною країною став Парагвай. Поруч із Парагваєм у цьому списку Панама, Гватемала, Мексика, Сальвадор і Гондурас, незважаючи на те, що у цих країнах високий рівень бідності та насильства.

Тим часом Індонезія стала найбільш позитивною за межами Америки. Скандинавські країни, як правило, очолюють списки найщасливіших країн. Так, Фінляндія, Данія, Норвегія та Ісландія в цьому році фігурували в доповіді ООН про щастя у світі. Однак підхід Gallup, заснований на інтерв’ю, неодноразово виявляв більш високий рівень щастя в країнах Латинської Америки.

Номінанти віртуальної премії Дарвіна

Чарльз Дарвін – учений, який зробив значний вклад у розвиток науки. Зокрема, він виголосив теорію, що основним фактором еволюції є природний відбір. Тому на його честь назвали віртуальну щорічну премію, яку присуджують особам, які найбезглуздішим чином загинули або втратили здатність мати дітей. Відповідно, вони не можуть зробити свій внесок у генофонд людства і рятувати його від виродження. Цю нагороду майже завжди присуджують посмертно й переважно до появи нащадків. Цього року номінантів також чимало:

премія дарвіна

У США журналістка-антищепленка померла через свинячий грип. Вона вважала, що щеплення завдають організму більше шкоди, а користь вакцинації сумнівна.

Вона захворіла на вірус грипу H1N1. Крім того, у неї зафіксували симптоми менінгіту. Жінка померла того ж дня.

Підкорювачка вершин у купальнику померла від обмороження. 36-річна тайванка, яка в будь-яку погоду здійснювала свої походи винятково в купальниках-бікіні, замерзла на смерть під час спроби самотужки підкорити найвищу гору на Тайвані – Юшан. Дівчина впала під час сходження в яр глибиною більше, ніж 20 метрів, та померла від переохолодження, було не більше двох градусів вище нуля.

Застрягла у контейнері для пожертв. У канадському Торонто жінка опинилася у пастці, коли залізла у скриньку для пожертв одягом. Жінка застрягла у боксі наполовину, рятувальники відрізали частину скриньки, щоб звільнити її. Але вона вже була мертвою.

Випив небезпечну рідину на камеру. Китайський стример на ім’я Чу заробляв завдяки сайту, де йому надсилали пожертвування за виконання екстремального завдання. Підписники вказували, що йому потрібно випити, а він у прямому ефірі виконував бажання. Серед напоїв був алкоголь та рослинна олія.

Після кількох місяців трансляцій він помер. Перед тим він щось випив у супермаркеті.

Виграв конкурс із поїдання млинців. У російському місті Володимирі раптово сконав 45-річний чоловік, який здобув перемогу в конкурсі з поїдання млинців. Після оголошення результатів конкурсу чоловік відійшов у бік і помер.

– Помер під час операції зі збільшення пеніса. 65-річний ізраїльський мільярдер, який заробив статки на торгівлі алмазами, помер від серцевого нападу під час операції зі збільшення статевого органу у приватній паризькій клініці. Серцевий напад стався, коли у пеніс почали вводити спеціальну речовину.

Помер після алкогольного парі. У місті Секонді-Такораді двоє мусульман влаштували суперечку, хто більше вип’є напою акпешеті, який схожий на джин. Один із них помер.

Запивав живих геконів алкоголем. Китайський відеоблогер Сан помер після онлайн-трансляції, під час якої їв отруйних багатоніжок та геконів і поєднував їх із алкоголем.

Він крутив барабан, на якому були вказані різні створіння, і їв в ефірі тих, на кого показувала стрілка. Серед «смаколиків» для ефіру були багатоніжки, гекони, борошняні черв’яки, оцет, пиво тощо. Він помер у прямому ефірі.

Грався із змією. В Індонезії 46-річний чоловік зловив отруйну змію, грався з нею, а коли вона його вкусила – не зробив нічого. Він вирішив, що укус безпечний. Через дев’ять годин він помер.

Гонщиця загинула під час спроби розігнатися до 996 км/год. 39-річна американка хотіла побити рекорд на швидкості на чотириколісному транспорті серед жінок. Вона встановила новий рекорд і померла.

У гною «лікувався» від удару блискавки. В індійському селі Памари чоловік помер після того, як місцеві жителі намагалися вилікувати його коров’ячим гноєм після удару блискавки. Згідно з народними повір’ями, це мало полегшити його страждання. Однак він помер від задухи.

Змагався з поїдання тако. В американському штаті Каліфорнія чоловік помер незабаром після того, як взяв участь у змаганні з поїдання тако під час бейсбольного матчу. Невідомо, чи виграв конкурс 41-річний чоловік.

Заглядав під спідницю дівчини. У малайзійському місті Куала-Лумпур чоловік зазирнув під спідницю 24-річної дівчини. Копи спробували затримати підозрюваного, але він почав тікати. Його наздогнали неподалік від ресторану, й там почалася бійка. Під час сутички чоловік знепритомнів, а потім помер.

Накинулась сорока. У Сіднеї літній чоловік їхав на велосипеді, коли на нього налетіла сорока. Він втратив рівновагу та контроль над кермом і в’їхав просто у паркан. Зіткнення спричинило серйозну травму голови. Лікарі намагалися врятувати чоловіка, однак він помер у клініці.

Порноактор-новачок не витримав кастингу. В Іспанії хлопець помер у басейні розкішної вілли після кастингу на роль у порнофільмі. 20-річний чоловік зайшов у басейн після знімань і помер у ньому.

– Застрелив через жарт. У США тесть випадково застрелив зятя через його невдалий жарт. Чоловік приїхав до свого тестя без попередження і заявився до його будинку посеред ночі. Тесть із переляку натиснув на курок і влучив просто у груди хлопцеві, від чого той загинув миттєво.

Зекономила на пластичних операціях. 36-річна британка Луїза Гарві вирішила збільшити груди та підтягнути шкіру живота, бо та стала в’ялою після народження двох дітей. Медики порекомендували їй зробити дві операції одночасно, щоб зекономити гроші. Наступного дня вона померла через згустки крові, які утворилися у серці та легенях.

– Убивчі селфі. Четверо членів однієї родини потонули на греблі в Індії, намагаючись зробити спільне селфі. Тільки двоє осіб змогли вибратися з води. Схожа ситуація сталася із мешканкою російського Омська. Дівчина вирішила зробити селфі зі зброєю. Приклавши пістолет до голови, дівчина випадково натиснула на курок замість кнопки на телефоні.

– Смартфон на зарядці. 25-річний таєць грав у онлайн-гру на телефоні, лежачи в ліжку. Смартфон він підключив на зарядку. Згодом він заснув у процесі гри, тож телефон залишився у його руках. Зранку його знайшли мертвим, він був фіолетового кольору, а поруч із лівою рукою лежав дріт із чорними слідами.

– Любительку змій задушив пітон. Американку на ім’я Лора Герст, яка розводила змій у своєму помешканні, знайшли задушеною пітоном, 2,5 метри завдовжки. Медики, що прибули на місце події, намагалися визволити жінку та врятувати, але та не подавала ознак життя.

– Співбесіда. У Китаї чоловік не витримав напруження і помер просто під час проходження співбесіди на роботу. 36-річний чоловік знепритомнів і впав на стіл. Він помер від зупинки серця. Чоловік поскаржився на попереднє місце роботи через занадто велике навантаження. Це стало причиною пошуку нового місця роботи.

У прийдешньому році ми намагатимемось готувати для вас найрізноманітніші новини! Будьте з нами! Завжди ваш «Базар Медіа в Україні».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...