#КомандаБандаМатюшенка або реакція на публікацію про підпал авто

на сайт
Поділитися новиною

на сайтУ минулому номері тижневика ми розповідали про те, що у ніч з17 на 18 листопада невідома особа прямо під вікнами приватного житлового будинку облила запальною сумішшю та підпалила мікроавтобус засновника та видавця інформаційно-рекламного тижневика «Базар Медіа в Україні» Олександра Товстого.

Не будемо приховувати, після виходу номера ми отримали величезну підтримку від наших читачів та однодумців. Нам буквально «розривали» телефони, схвильовано запитували як справи, чи не постраждав хтось, співчували, пропонували допомогу.

Окрім читачів друкованого видання, свою підтримку та обурення висловили колеги із місцевих ЗМІ та інших обласних інформагентств. Усі, як один, стали на наш захист, підпал авто назвали «нападом на всю журналістську спільноту». Наприклад, колеги «Гадяцького вісника» також не залишились байдужими, висловили підтримку і сподівання, що зловмисника знайдуть і покарають:

«Ми засуджуємо такі дії і вважаємо, що це попередження не лише Олександру Товстому, а й усім журналістам, які працюють у Гадячі. У демократичному громадянському суспільстві такі дії неприпустимі».

Ми пишаємось тим, що маємо таку щиру читацьку аудиторію, вірних друзів та колег і вдячні усім і кожному за теплі слова. У непростий для нас час ваша підтримка була дуже важливою!

Та це не все, що нас вразило: на публікацію про інцидент відреагували також і на наших інтернет-сторінках. Здебільшого користувачі соцмереж підтримували і висували свої припущення стосовно злочинця. Фейсбук-паблік «Цікавий Гадяч» опублікував цілу історію, в якій пов’язував підпал автомобіля із нашими публікаціями про махінації та кримінальні провадження у сфері державних закупівель, що, на їхню думку, заважає побудові ідеальної політичної кар’єри колишнього голові Гадяцької РДА…

Але з-поміж тих, хто долучився до обговорення, була особа, яка відверто зловтішалась, називала тижневик «продажним» та «брехливим», а також ображала колектив. Звуть його Володимир Рудяк – людина, прізвище якої, неодноразово згадувалось у наших публікаціях про відкриті кримінальні провадження, пов’язані із державними закупівлями у Гадяцькому районі.

Рудяк

Ми більш детально проаналізували цю особистість і, судячи з даних Єдиного реєстру юридичних осіб, Володимир Рудяк є керівником 6-ти, засновником 9-ти і бенефіціарним власником 5-ти організацій:

 

  • голова ТОВ «АТЛАНТ-7», зареєстрованого в Гадячі, вул. Драгоманова, 19-а (Оптова торгівля побутовими електротоварами й електронною апаратурою побутового призначення для приймання, записування, відтворювання звуку й зображення). Судовий реєстр – 19 рішень.
  • Засновник та бенефіціарний власник ТОВ «ВІРТУС-ВР», зареєстровано у Гадячі, вул. Драгоманова, 4 (Будівництво інших споруд). Судовий реєстр – 13 рішень.
  • Голова, засновник, бенефіціарний власник сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ФОКУС АГРО» (Будівництво інших споруд,), зареєстровано у Гадячі, вул. Драгоманова, 4/1.
  • До 21.09.2019 був засновником ТОВ «ТЕРА НЕТ» (електромонтажні роботи) Зіньків, вул. Сумська, 2.
  • Керівник, засновник і власник СОК «ЯГІДНИЙ СВІТ» (вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників), зареєстровано у с.Гречанівка.
  • Голова ТОВ «АТЛАНТ 2019» (Роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів), зареєстровано у Гадячі, вул. Кіндратенка, 25А.
  • Засновник СТОВ «АГРОСТИЛЬ» (Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур), зареєстровано у Гадячі, вул. Кіндратенка, 25А.
  • Засновник та бенефіціарний власник ТОВ «ЄВРОБУД – СТРОЙ» (будівництво інших споруд) , зареєстровано у с. Бобрик. Судовий реєстр – 13 рішень.
  • Засновник ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» (Роздрібна торгівля комп’ютерами, периферійним устаткуванням і програмним забезпеченням у спеціалізованих магазинах). Зареєстровано: Гадяч, вул. Тельмана, 23А/11.Судовий реєстр – 3 рішення.
  • До 17.04.2018 власник ТОВ «ІНТЕР А», зареєстровано у Рашівці (до цього було зареєстровано у Гадячі, вул. Тельмана, 23А/11, а ще раніше у Гадячу, вул. Кіндратенка, 25А). Судовий реєстр – 17 рішень.

Безымянный2

Безымянный3

Згідно даних сайту відкритих закупівель «Prozorro» ці ТОВ часто ставали переможцями різноманітних тендерів і отримували замовлення на виконання робіт по бюджетних сферах Гадяцького району. Відповідно, користувачі соцмереж, не приховуючи , називають ці фірми #КомандаБандаМатюшенка.  

Безымянный1

До речі, через кілька днів В.Рудяк видалив практично усі свої коментарі. Проте ми завбачливо зробили скріншоти.

І тепер хочемо нагадати суть кримінальних проваджень, у яких згадані ТОВ, власником, засновником чи керівником яких він є.  

Згідно відкритого ЄРДР, слідчий суддя Шишацького районного суду, за участю прокурора Миргородської місцевої прокуратури, розглядає матеріали кримінального провадження №42019171260000043 від 12.03.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. У ході досудового розслідування встановлено, що директор КП «Сервіс» Гадяцької райради, спільно із головним бухгалтером КП «Сервіс», протягом 2018-2019 років, зловживаючи своїм службовим становищем, вступили у злочинну змову із раніше визначеними ними суб’єктами підприємницької діяльності та, ухиляючись від проведення процедури закупівель, систематично завищували вартість товарів, робіт і послуг, які закупляються.

У ході проведення досудового розслідування також встановлено, що до підконтрольних осіб належать наступні суб’єкти підприємницької діяльності: ТОВ «Мобі А», ТОВ «Аватор-Груп», ТОВ «Інтер А», ТОВ «Атлант–7», ФОП, ТОВ «Буд-проект-строй», ТОВ «Гранд-Строй-Сервіс», ФОП (у минулому власник ТОВ «Інтер – А»), ТОВ «Євробуд – Строй», ТОВ «Максімаркет», ТОВ «Віртус ВР», ТОВ «Спрінт СВ», ТОВ АЗ «Атлант»,

ТОВ «Фортуна – Т», ТОВ «КВА».

Установлено, що КП «Сервіс» замовляло одні й ті ж послуги кілька разів на тиждень за «допороговою» сумою, тобто до 200 тис. грн, в одного й того ж підприємства з метою уникнення проведення процедури державних закупівель та встановлення завищеної вартості товарів. У подальшому частина послуг фактично не здійснюється, а гроші, перераховані з держбюджету, надходять на рахунки підконтрольних підприємств.

На виконання ухвал слідчого судді Шишацького районного суду, у період із 31 травня по 1 червня 2019 року слідчими Шишацького ВП було проведено обшуки у приміщеннях ТОВ «Фортуна-Т» (м. Гадяч, вул. Кіндратенка, 25А), ТОВ «Гранд-строй-сервіс» і ТОВ «Віртус ВР» (м. Гадяч, вул. Драгоманова, 4/4) та КП «Сервіс» Гадяцької райради (м. Гадяч, вул. Енгельса, 28), але при цьому за вказаними адресами підприємства ТОВ «Гранд-строй-сервіс» та ТОВ «Віртус ВР» не було знайдено. Поряд із тим, фінансово-господарські та бухгалтерські документи даних товариств було виявлено та вилучено в ході проведення обшуку за адресою: м. Гадяч, вул. Кіндратенка, 25А.

Крім того, у ході проведення обшуку у м. Гадяч, вул. Кіндратенка, 25А було зафіксовано факт знищення працівниками товариств фінансово-господарських і бухгалтерських документів різних юридичних осіб.

У рамках цього ж кримінального провадження арешт шляхом позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування власниками наступним майном наклали на документи: ТОВ «Віртус-ВР», ТОВ «Фортуна Т», ТОВ «ДіСі Лінк», ТОВ «Дисконт М», ТОВ «СВП Плюс», ТОВ «Євробуд – Строй», звітність ТОВ «Медик-Ведмедик», ТОВ «Віртус», ТОВ «Спрінт СВ», ТОВ «Фортуна-Т», ТОВ «Ірісмаркетсервіс», ТОВ «КВА», ТОВ «Буд-Проект-Строй», звіти та бланки ФОПів, ТОВ «Атлант-7», ТОВ «Максімаркет», ТОВ «АЗ Атлант»; свідоцтва про державну реєстрацію наступних СПД: ТОВ «Окрон», ФОПи, ТОВ «Будлайф», ТОВ «МТК Полтава», ТОВ «БМ Ресурс», ТОВ «Фасад БУД», ТОВ «Кротон – А»; ТОВ «ЮМ – Електрум», ТОВ «Дата АМ»; договір купівлі-продажу транспортного засобу між ТОВ «ТОРГТРАНС» та ТОВ «АЗ Атлант»; ТОВ «МОБІ А», ТОВ «АВАТОР-ГРУП», «ТОВ «АГРО-СТИЛЬ», ТОВ «ТЕРА-ІНТ»; ТОВ «БК «СТАРТ ІНВЕСТ»; ТОВ «ГРАНД-СТРОЙ-СЕРВІС», КП «Сервіс».

У той же час практично паралельно із попереднім провадженням Гадяцький районний суд розглядає справу № 526/630/19. Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018171260000107 встановлено фактичні дані, які вказують на те, що протягом 2018 року службовими особами відділу освіти Гадяцької РДА було неодноразово грубо порушено вимоги статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі».

За відсутності термінової необхідності службові особи зазначеного відділу уклали договори про придбання комп’ютерів, твердого палива (вугілля, паливної деревини), електронних (інтерактивних) дощок, шкільних меблів на суму понад 200 тис. грн щодо кожного виду товару без проведення конкурсної процедури, внаслідок чого здійснено закупівлю цих товарів за бюджетні кошти за явно неконкурентними цінами, що призвело до заподіяння істотної шкоди державним інтересам, розмір якої встановлюється.

Усупереч вимог положень статей 2, 20-32 Закону в 2018 році без проведення процедури відритих торгів, за наявності підстав для її проведення, відділом освіти Гадяцької РДА укладено договори купівлі-продажу (поставки) майна закладам освіти Гадяцького району із пов’язаними між собою юридичними особами – ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС», «МОБІ А», « ІНТЕР А», а також кількома ФОП. Так, у 2018 році службовими особами відділу освіти Гадяцької РДА всупереч вимог Закону укладено такі договори: щодо придбання комп’ютерної техніки – 7 договорів на суму 427194,9 грн, із ТОВ «ІНТЕР А» (2 договори на суму 251784,9 грн), ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» (2 договори на суму 127080 грн); ТОВ «МОБІ А»(1 договір на суму 18059 грн); щодо придбання твердого палива/деревини – 12 договорів на суму 1571503 грн, із них: вугілля кам’яного марки – 2 договори на суму 324829 грн із ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС»; паливної деревини – 10 договорів на суму 1246674 грн із ФОПами; щодо придбання інтерактивних (електронних) дощок – 4 договори на суму 540520 грн, зокрема із: ТОВ «ІНТЕР А» – 3 договори на суму 475000 грн; ТОВ «МОБІ А» – 1 договір на суму 65520 грн; щодо придбання шкільних меблів (комплектів парт та стільців для початкової школи) – 2 договори на суму 322844 грн, обидва договори укладено із ТОВ «ІНТЕР А».

Викладені обставини свідчать про наявність службової недбалості службових осіб відділу освіти Гадяцької РДА, що завдало істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам, оскільки такі діяння службових осіб призвели до зайвих витрат коштів держави на користь суб’єктів приватної форми власності, розмір яких має бути встановлений у ході досудового розслідування.

По даному факту 07.11.2018 року матеріали внесено до ЄРДР за №42018171260000107 по ст.367 ч.1 КК України. 6 листопада 2019 року досудове розслідування у даному кримінальному провадженні продовжили ще на12 місяців, тобто до 7 листопада 2020 року.

Судячи із вищевикладених кримінальних проваджень, особи, які кілька років поспіль безперешкодно грабували район, ймовірно, могли розпочати тиск , залякування та відкрите цькування журналістів, коли ті почали викривати їхню діяльність і оприлюднювати інформацію. До речі, свої припущення щодо ймовірних злочинців, які вдерлися на територію приватного домоволодіння і підпалили авто, Олександр Товстий передав правоохоронцям.

Тож далі буде…    

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...