Хворі на застуду призначають собі антибіотик

антибіотик
Поділитися новиною

антибіотикІз десяти пацієнтів, хворих на застуду, як мінімум троє лікуються самостійно, прийнявши антибіотик, а п’ятеро вже протягом року приймають від одного до трьох видів антибактеріальних препаратів, і це не враховуючи крапель для очей, вух та носу, що містять антибіотик. Через надмірне і необґрунтоване вживання антибіотиків протимікробні засоби перестають діяти. Про це говорить Тетяна Фурсова, лікар загальної практики-сімейний лікар АЗПСМ №1.

«Через надмірне і необґрунтоване вживання антибіотиків протимікробні засоби перестають діяти. Мікроорганізми виробляють своєрідний «імунітет», змінюються і стають нечутливими до ліків. Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Якщо так триватиме й надалі, то такі інфекційні хвороби, як запалення легень, скарлатина можуть знову перетворитися на величезну загрозу і стати смертельними, як це було колись. Лікарі вже зараз на локальному рівні помічають, що низка антибактеріальних препаратів зі швидкістю світла втрачають свою ефективність».

І акцентує, що, окрім того, антибіотики мають достатньо побічних дій, які можуть виникнути при їх прийомі: серйозні алергічні реакції, дисбактеріоз кишечника, порушення травлення, нудота, блювота та багато інших. Тому дані препарати варто приймати лише під контролем лікаря і тоді, коли це доцільно. Для того, щоб вберегти себе від даної проблеми, рекомендує слідувати наступним твердженням.

«Антибіотик – це не екстрене лікування, яке приймається в перший день застуди, краще прийміть препарати, що знижують температуру, зробіть промивання носу і горла, а на далі зверніться до лікаря. Тільки лікар може призначати лікування відповідно до важкості захворювання. Антибіотики треба приймати тільки для лікування бактеріальної інфекцій. Не варто допивати антибіотики, які є вдома, або ж вживати препарати, прописані іншому хворому, навіть якщо це дитина чи старша людина», – рекомендації лікарки.

Наостанок фахівчиня радить завжди повідомляти свого сімейного лікаря про вживані антибіотики протягом року.

Довідка

Епоха антибіотиків розпочалася з відкриттям пеніциліну Олександром Флемінгом 1928 року. Відтоді антибіотики змінили медицину та підходи до лікування серйозних хвороб, водночас урятували мільйони людей. Однак зараз, на думку експертів ВООЗ, проблема антибіотикорезистентності (стійкості мікроорганізмів до антибіотиків) є настільки серйозною, що вона ставить під загрозу здобутки сучасної медицини. За їхньою оцінкою, щороку від резистентних інфекцій умирає 700 тисяч людей. Якщо не зупинити ріст антимікробної резистентності, це стане причиною 10 мільйонів смертей до 2050 року щорічно. А це значно більше, ніж сьогоднішня смертність від злоякісних захворювань. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 50% антибіотиків використовуються не за призначенням.

Підготувала Любов Шкрьоба.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...