ПІДПАЛИЛИ АВТО ВЛАСНИКА ТИЖНЕВИКА «БМ»

ше
Поділитися новиною

шеУ ніч із неділі на понеділок невідома особа прямо під вікнами приватного житлового будинку облила запальною сумішшю та підпалила мікроавтобус засновника та видавця інформаційно-рекламного тижневика «Базар Медіа в Україні» Олександра Товстого. Олександр вирішив не приховувати цю подію і розповів подробиці тієї ночі.

«Вечір неділі,17 листопада, усе було звично – разом повечеряли, старші сини сіли за домашнє завдання, менший грався у кімнаті. Мікроавтобус стояв у дворі, ворота замкнені на замок, хвіртка – на засув.

Погода того дня була сирою, туманною, тож близько 23-ої мої вже спали. Я ж вирішив прийняти ванну. Світло не вмикав (у будинку ремонт, тому електрики в цій кімнаті певний час не було), згодом відчув, що дрімаю. На годиннику було близько 1:30 ночі. Вийшов із ванної кімнати, пройшов повз кухню і в цей момент через вікно помітив яскраве світло на подвір’ї. Босий, у халаті, вискочив на вулицю і жахнувся – вогняна стежка тягнулася від відкритої хвіртки до мікроавтобуса, передня частина якого уже горіла…

Миттю кинувся гасити вогонь. На щастя, у дворі завжди стоять кілька відер із водою – вилив її на машину, але це не допомогло. Погукав дружину і синів, вони почали носити воду і лити на автівку, я схопив що потрапило під руку – рушник чи покривало, не пам’ятаю – і ним почав «забивати» полум’я. Найсильніше горіло під капотом, горів і передній бампер – було помітно, що мікроавтобус политий рідиною, по запаху схожою на гас (керосин), змішаний із бензином, масне на дотик, гасилося дуже погано. Вже потім знайшов у дворі пляшку з-під запальної суміші…»

Рятувальників не викликали. На щастя, пожежу помітили вчасно, тому її вдалося загасити власними силами, а мікроавтобус отримав значні пошкодження. Будинок, біля якого усього за кілька метрів стояло палаюче авто, також не постраждав. Проте навіть не хочеться думати, якого масштабу могла бути трагедія, якби Олександр раніше ліг спати…

Колектив редакції дізнався про підпал у понеділок вранці. Чесно кажучи, сказати, що ми були шоковані – це не сказати нічого. Ця новина настільки вразила і глибоко обурила, адже якщо пов’язувати інцидент із журналістською діяльністю, подібне могло статися з кожним із нас.

Ми почали аналізувати свою редакційну роботу протягом останнього періоду – обговорювали найскандальніші публікації та їх героїв, які могли затаїти образу. Проте нічого не спадало на думку. Ні для кого не секрет – ми не боїмося писати правду і якщо маємо обґрунтовані докази, беззаперечно опублікуємо їх на сторінках тижневика та Інтернет-ресурсах. Через подібні публікації бувало різне: до нас приходили сваритись, надсилали гнівні листи, телефонували із претензіями, неодноразово навіть доходило до судових справ та гучного з’ясування стосунків. Але усі непорозуміння вирішувались у цивілізованому порядку. Тож, із чим пов’язана ця подія, ніхто з нас зрозуміти не міг.

Олександр Товстий не виключає, що підпал мікроавтобуса пов’язаний із його принциповою громадянською позицією та активною журналістською діяльністю, яка, можливо, комусь не до вподоби. Проте прямих погроз чи якихось попереджень ні раніше, ні напередодні інциденту він не отримував. У той же час упевнений, що це навряд чи хуліганські дії, скоріше помста. Але чия і за що?

«Якщо таким підпалом хотіли мене вибити з колії, то скажу: я не з таких людей, кого подібним можна залякати. Депресивних настроїв чи відчаю у мене чи рідних немає.

Ситуація стимулювала мобілізуватися – буду думати, як захистити свою родину та майно, а також хто ці покидьки, кому мої вчинки чи принциповість могли стати поперек горла настільки, що вони наважились нашкодити мені, моїй родині».

До слова, за допомогою у пошуках злочинця до правоохоронних органів не зверталися. Судячи із безрезультатності розслідувань стосовно підпалів автомобілів та мікроавтобусів гадячан, не надто віриться, що й ця справа була б належним чином розслідувана.

Проте подібні залякування вогнем у цивілізованому суспільстві не припустимі.

Ніхто не має права чинити тиск на журналістів, зазіхати на здоров’я та життя їх та їхніх рідних. Тому, якщо злочинець наважиться повернутися знову, ми будемо готові і знайдемо спосіб його ідентифікувати та покарати.  

«Базар Медіа в Україні»

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...