Громадські радники: хто такі і навіщо

громадські радники
Поділитися новиною

 громадські радникиПід кураторством Міністерства юстиції в Україні другий рік здійснюється проект «Громадські радники», мета якого – побудова сталої та спроможної спільноти, що може орієнтуватися в лабіринтах правових норм і процедур. Уже підготовлено три хвилі громадських радників.

Ми розібралися, кого ж можна називати громадським радником і як ним стати.

Хто вони

Громадський радники – це параюристи, тобто фахівці, які не обов’язково мають фахову юридичну освіту, але можуть надавати допомогу населенню в питаннях, що стосуються правових методів вирішення проблем як окремих людей, так і громади в цілому. Радники отримали базові знання в різних галузях права, мають навички вирішення питань соціального характеру. Знаються на принципах реформ, що запроваджуються в державі, можуть виступати провідниками та популяризаторами цих процесів.

У нашому розумінні, це люди, які користуються повагою, довірою та авторитетом із боку жителів громади (або молоді люди, що прагнуть їх здобути і роблять для цього відповідні дії).

Як це працює?

Громадські радники уважно вивчають наявну правову проблему та перенаправляють до компетентної інституції або надають правову інформацію, яка допоможе людині самостійно розв’язати свою проблему. Ці поради громадського радника можуть стосуватись як конкретної особи, так і всієї громади. Громадські радники є справжніми рушіями суспільних змін, адже вони допомагають вирішувати проблеми у правовому полі та створюють навколо себе критичну масу правообізнаних людей.

Громадський радники вже діють у 15 областях (64 громадах) України. Усього їх 137 і вони об’єдналися в організацію «Асоціація громадських радників України». На Полтавщині громадські радники є в Горішніх Плавнях, Покровському (Полтавська область) та Полтаві.

Для чого?

В обласних центрах та великий містах рівень доступу до професійних юристів досить високий, заклади освіти кожного року випускають нових спеціалістів, і майже кожне місто може похвалитись численними вивісками «Адвокат». Але водночас багато громад не мають вільного доступу до таких спеціалістів: віддалені села, невеликі населені пункти, «вимираючі» райони, вразливі та закриті спільноти, малозабезпечені громадяни. Ця нерівномірність розподілу змушує громадян шукати інші шляхи отримання правової допомоги.

Громадські радники стоять найближче до людей – вони спілкуються зрозумілою мовою, розуміють труднощі та проблеми, активно задіяні в житті громад та виконують свої функції безкоштовно.

Як стати громадським радником?

Громадськими радниками можуть бути представники сервісних організацій, органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади, а також студенти юридичних факультетів, які навчаються в обласних центрах, але час від часу повертаються до своїх громад, де можуть надавати консультації. Окрім того, досить успішно функції громадських радників можуть брати на себе соціальні працівники та волонтери, адже вони мають навички комунікації з людьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, а також працівники бібліотек, шкільні вчителі правознавства та лідери громадської думки тощо. Власне, громадським радником може бути представник будь-якої професії, якщо в нього є можливість навчатись та бажання реалізовувати себе у громаді.

Тобто стати громадським радником може кожен активний громадянин України, який відчуває бажання творити позитивні зміни у суспільстві, здатен вчитися та навчати, а також якісно спілкуватись із мешканцями своїх громад.

Для цього необхідно подати свою кандидатуру під час проведення конкурсу та пройти відбір. На даний момент програма навчання громадських радників включена до програм Української Школи Практичних Знань із питань доступу до правосуддя. Слідкуйте за оголошеннями про конкурс у вашій громаді вже у 2020 році.

У разі виникнення питань пишіть на електронну адресу gromadskiradnyky@gmail.com.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...