«…Легше підготувати космонавта, ніж водія…»

8fnXReq64VmKwQjaA8uq.r695x430
Поділитися новиною

8fnXReq64VmKwQjaA8uq.r695x430У понеділок, 28 жовтня, на електронну адресу редакції надійшов лист від Влада Пшеничнікова:

«Я хочу вам написати про посвідчення водія у Гадяцькому ВПАУ. Вони нам обіцяли здачу у травні, переносили кожен місяць, так дійшло до жовтня. 28 жовтня я телефонував до заступника директора ВПАУ Віталія Бондаренка і запитував знову, коли зможу приїхати на екзамен? Мені дали відповідь, що від училища ми здавати не будемо…

 

…Нас 100 учнів, які досі не отримали посвідчення. Дуже багато хлопців зараз служать у армії, деякі виїхали за кордон на заробітки. Що нам тепер робити?»

Нагадаємо, місяць тому до редакції зверталась група студентів Гадяцького ВПАУ. Вони скаржились, що після закінчення третього курсу навчання не змогли отримати водійські посвідчення категорії «В» та «С». Тоді у коментарі тижневику директор ВПАУ Олександр Мигаль сказав, що проблема у відсутності акредитації, але пообіцяв, що до кінця жовтня усі студенти посвідчення отримають. Детальніше про це за посиланням.

Ми повторно зателефонували до директора Гадяцького ВПАУ, щоб запитати у чому проблема:

«8 місяців ми оформлювали майно, а тепер ніяк не можемо отримати акредитацію. Але це не від нас залежить, а від територіального сервісного центру (ТСЦ). Згідно із законодавством Центральний ТСЦ повноваження видачі акредитації із себе зняв і 19 жовтня передав їх на місцеві сервісні центри. Так от повноваження передані, а інструкції, як усе робити правильно, немає. У суботу була нарада у ТСЦ, збирали усіх, хто готує водіїв у Гадяцькому і Лохвицькому районах. Сказали чекати ще два тижні, немає якоїсь інструкції.

Усе, що від нас залежить, ми зробили. З нашого боку все нормально – навчальна і викладацька база, техніка, склад майстрів та інструкторів відповідає нормам. Але у постанові вказано, що автомобілі, на яких здійснюється навчання, повинні бути зареєстровані у сервісних центрах. А наші зареєстровані у військовому відомстві. У цьому й проблема.

Департамент і міністерство про це знають, а віз і нині там. Для нас це взагалі велика проблема. Ми державний навчальний заклад, і професія водія для нас «училиществорююча». Ми заручники ситуації і діти також. Така у нас держава – легше підготувати космонавта, ніж водія …»

Якщо «прочитати між рядками», то виходить, що посадова особа ВПАУ «провтикала», і навчальний заклад вчасно не отримав ліцензію. Тепер «бідний» керівник викручується, як може, тож водить за носа і сотню випускників училища, і нас.

У той же час Олександр Мигаль запевнив, що студенти, які у вересні цього року вступили на навчання, подібних проблем не матимуть. Контрольні списки на екзамени подаватимуть аж на третьому курсі, через два роки. До того часу, сподіваємось, ВПАУ таки отримає акредитацію.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...