Рівень забруднення повітря побив усі рекорди

дим1
Поділитися новиною

дим1Екоактивісти на основі офіційних даних поширили в соцмережі інформацію про те, що нині над Україною найвища у світі концентрація чадного газу в атмосфері. Стан атмосферного повітря порівнюють із повітрям в індустріально розвинених районах США і Китаю..

Дані мапи Windy.com підтверджують цей факт – на знімках чітко видно, що густою хмарою накрило півкраїни. Найвища концентрація спостерігається у центральній частині України. Експерти із цього приводу мають свою думку. В Українській Кліматичній Мережі пояснюють, що згідно з даними карти, висока концентрація СО може бути через пожежі на полях, масове спалювання трави, листя, сміття.

Більш детально ситуацію пояснила популярний український синоптик Наталія Діденко. Зараз у розпалі сезон спалювання листя, а в Україні вже тривалий час переважає антициклональний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі відсутній. Через це отруйна димка «зависає» і нікуди не дівається.

«Як відомо, основні техногенні джерела надходження СO2 в атмосферу – це транспорт і підприємства енергетики. СО утворюється також при спалюванні будь-яких видів палива (нафти, вугілля, деревини), як проміжний продукт окислення органічних речовин.

Проте висока концентрація чадного газу також може бути спричинена і масовим спалюванням листя. Під час згоряння однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Наприклад, із тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин», – написала вона.

дим2

Те, що опале листя почали масово спалювати, відчули на собі і гадячани. Їдка димова завіса накриває місто з усіх боків із початку жовтневого потепління. Здається, що не палить лише лінивий. У той же час, довести гадячанам яку шкоду їхні дії завдають екології, дуже важко. Можливо, побачивши мапу забруднення атмосферного повітря над Україною, палії таки схаменуться?

«БМ»

На фон:

До речі, екологи радять тимчасово відмовитися від збирання грибів, які дуже «люблять» акумулювати у собі шкідливі речовини з повітря.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...