У Лютенській школі закони не діють

школа Лютенька
Поділитися новиною

школа ЛютенькаНавчальний заклад не має права вимагати від батьків школярів гроші на ремонт школи чи придбання меблів.

Це питання майже кожного року обговорюється по телебаченню, в пресі та Інтернет мережі. У статті 61 Закону України «Про освіту» прописано, що фінансування навчальних закладів та установ, організацій, підприємств системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також додаткових джерел фінансування. Цими джерелами справді можуть бути гроші батьків-благодійників. Але виключно на добровільних умовах.

Проте, для Лютенської школи, де директором працює Володимир Шаповал, закони не діють вже декілька років. Із достовірного джерела, нам стало відомо, що у кожному класі діють батьківські комітети, які безпосередньо зв’язані із дирекцією школи ,і на вимогу керівництва постійно збирають кошти на ремонт школи, класів та на інші «директорські» забаганки. Все б нічого, та з кожним роком суми стають все більшими і для багатьох сімей постало питання, мовчки платити чи надати розголосу, щоб нарешті поставити крапку такій благодійності.

Фактично, у цьому році, випускний 9 клас, повинен зробити ремонт класної кімнати на суму 42 тис. грн. Про це говорили на батьківських зборах. Також цією інформацією поділився й наш дописувач у Фейсбук.

«На зборах нам просто оголосили, що потрібно зробити капітальний ремонт класу, по підрахунках зразу потрібно здати кожному по тисячі вісімсот гривень, а потім кожного місяця ще по двісті, у загальному підрахунку виходить ремонт класу обійдеться у сорок дві тисячі гривень. Після названої цифри, у більшості батьків аж мову відібрало».

Нічого собі розціночки, що ж це за ремонт такий? У телефонній розмові із однією мамою (з етичних міркувань ім’я не вказуємо), нам стало відомо, що це буде не просто заміна лінолеуму, а повний капремонт підлоги – стяжка, дошка, лінолеум. До ремонту також додали вирівнювання стін та наклеювання шпалер, а заразом і стелю оновити потрібно. Ось так і з’явилася така кругленька сума.

Після обговорення більша частина батьків не заперечували, так звану «благодійність», а тим хто не погодився, батьківський комітет натякнув, якщо більшість «за» то й інші підтягнуться. Коментарі директора школи вважаємо зайвими. На це є відділ освіти, якому і «карти в руки». Тепер зрозуміло, чому Лютенська школа вважається найкращою у районі, та не полишає місця на дошці пошани.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...