«Тринькати» електроенергію більше не будете…

лютенчани
Поділитися новиною

лютенчаниМинулої середи, 21 серпня, до редакції завітали мешканці села Лютенька, вулиць Засядька, Рождественська та провулку Ковпака, які висловили своє невдоволення заміною лічильників.

«Поміняли лічильники, старі забрали, нові поставили. Але ж нас не попередили про те, що ці лічильники із обмеженнями, – розповідає одна із жінок. Документу ніякого не давали, ні договору, ні акту також не було. Лінію проводило та установлювало ПАТ «Полтаваобленерго», а вже пломбувала лічильники місцева, Гадяцька філія. Про заміну лінії та встановлення лічильників також нас не попереджували. Хоча раніше, я побачила, що біля двору ходять чоловіки та щось мудрують. Я запитала, що це буде? То мені пояснили, що буде заміна електролінії, адже її планували зробити ще у минулому році, але проект загубився, тому зробили новий. Все б нічого та проблема в тому, що після встановлення нового лічильника одночасно включити два електричні пристрої стало не можливо – «вибиває» електрику. Тобто, якщо включаю телевізор і дві лампочки то є світло, а додати ще праску, то все – перебір…»

На наше зауваження було сказано так, – «тринькать», як раніше, електроенергію ви не будете. Хочете, щоб була збільшена потужність, платіть гроші, а для того, щоб визначиться скільки потрібно, треба пройти певну процедуру, побігати, поплатити по різним квитанціях, потім із новим лічильником їхати у Полтаву, де його повинні перепрограмувати на додаткові кіловати. І вже потім все буде «в шоколаді»».

Ми звернулися за коментарем до керівника Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго» Олексія Черняка. Він пообіцяв проінформувати населення і опублікувати офіційну інформацію. Та її, мабуть, доведеться почекати певний час.

Відео було оприлюднене у мережі Інтернет, де його переглядали і коментували постійні дописувачі, ось деякі коментарі та зауваження:

Tanya Tatjana Обов’язково треба спочатку дивитися договір між обленерго та споживачем, повинні бути якісь офіційні документи, акти виконаних робіт по встановленню, заміні лічильників тощо. Якщо їх не віддали людям, то звернутися письмово із запитом. А переживаннями простих людей, “на словах, хтось комусь щось сказав» тут не допоможеш…

Aleksanbr Bogatyj Обмеження потужності до рівня, передбаченого договорами з ОСР (в т.ч. шляхом встановлення лічильників електроенергії з відповідними функціями), – це абсолютно нормальне рішення, яке особливо актуальне для тих ліній, на яких маються суттєві проблеми з якістю електричної енергії та/або з її втратами! Інша справа, що при відхиленні регламентованих параметрів деяких показників якості електричної енергії від номінальних (в т.ч. в допустимих межах), споживачі не матимуть змоги використовувати струмоприймачі, навіть, в межах тієї потужності, яка договором дозволена. Дана проблема вирішується (і вирішувалась раніше) без особливих складнощів та без додаткових затрат (в тому разі, якщо це виконати завчасно, прогнозуючи виникнення майбутніх конфліктних ситуацій)! Слід розуміти, що в даному випадку цього зроблено не було. А якщо і було, то, із зрозумілих причин, споживачі не отримали аргументованих роз’яснень.

Володимир Губа Чому нові лічильники встановлюються безкоштовно, хіба не тому, що їх вартість входить до встановленого тарифу? Виходить, що кожен споживач являється власником свого лічильника. Тоді, яке має право надавач послуг, без відома та згоди власника,проводити якісь дії по відношенню до власності споживача? Положення про недоторканність власності закріплено в Законах та Конституції України.

Нина Потапенко А чи є такий закон, щоб ми купували за свій кошт кіловати, щоб працювала пральна машина чи праска.

Aleksanbr Bogatyj Nina Potapenko, так, існує. Закон України Про ринок електричної енергії, Кодекс систем розподілу, Кодекс комерційного обліку та Правила роздрібного ринку електричної енергії – це базові нормативні документи, якими регулюються взаємовідносини між операторами систем розподілу, постачальниками та споживачами електричної енергії!

Anatoly Vlasenko Пішло покращення!

Далі буде.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...