Підготовка до осені

637
Поділитися новиною

637Останній літній місяць – час, коли хочеться просто насолодитися йдуть теплими днями і ні про що серйозно не думати, однак, що наближається осінь вже готує випробування для вашого організму. Щоб перші ж дні яскравого оновлення природи не закінчилися нежиттю і високою температурою, варто задуматися про актуальну профілактики і підготуватися до нового сезону.

Ставка на харчування!

Кінець літа і початок осені – це ідеальний час для оздоровлення з допомогою харчування. На прилавках магазинів з’являються сезонні фрукти і овочі першої свіжості з максимумом збережених у них корисних речовин. У хід йдуть і продукти з особистої присадибної ділянки – яблука, зелень, помідори, огірки. Вирощені під вашим наглядом вони стають ще корисніше і краще для щоденного раціону.

У серпні саме час запасатися вітаміном С і стимулювати вироблення гормонів радості, які допоможуть вам вдало пережити зміну температур і тиску, впоратися з сезонною депресією і занепадом сил.

Заповнення в організмі аскорбінової кислоти допоможе зміцнити імунітет, нормалізувати процеси обміну речовин, регенерації клітин, захистити вашу шкіру від пошкодження вільними радикалами, число яких зростає після активної засмаги. Оптимальне вживання вітаміну С сприятиме закріпленню отриманого відтінку і допомагає домогтися ефекту зовнішньої доглянутості шкіри. При цьому не обов’язково налягати на цитрусові фрукти – не завжди вони є якісною сировиною, так як везуться здалеку і часто обробляються сумнівними препаратами. В якості аналогів, які у великій кількості містять вітамін З, можна використовувати яблука, полуницю, імбир, петрушку, червону і чорну смородину, селера, сливу, аличу і вишню.

Замість чаю з лимоном, приготуйте чай з листя смородини з додаванням ягід малини і полуниці. Сюди ж можна додати мелісу або лимонну м’яту. Такий напій актуальне у будь-який час доби – він позитивно впливає на обмін речовин, виводить токсини з організму зайву рідину і нормалізує діяльність нервової системи. До того ж такий чай благотворно впливає на процеси травлення. Для людей, які часто страждають від проявів гастриту, чай з смородинового листя найбільш кращий, ніж чай з лимоном! В якості підсолоджувача краще використовувати мед або пити напій вприкуску з малиновим варенням на ніч (не більше двох чайних ложок).

Для профілактики депресивних станів, які можуть формуватися на тлі ослаблення психічного здоров’я і зрушень в гормональному фоні, пов’язаних з сезонними змінами в природі, варто включити в раціон жирні молочні продукти. Зокрема, кисле молоко, сметану, вершки і йогурт. Натуральні жири підтримають роботу ендокринної системи, стабілізує емоційний стан, знизять ризик розвитку гінекологічних захворювань. До того ж молочні продукти сприяють стабільній секреції мелатоніну, важливого для правильної роботи біологічного годинника людини, хорошого сну. Для активної вироблення серотоніну, включіть в раціон більше полуниці, гіркий шоколад, какао, персики, нектарини.

У здоровому тілі – здоровий дух!

Хорошою імуномодулюючу здатністю володіють загартовування і правильно підібрана фізична активність. Вони ж стануть чудовим поштовхом для вироблення організмом «гормонів радості», так необхідних у літньо-осінній період для профілактики депресії і занепаду сил.

як загартовування можна вдатися до різних засобів.

  1. Контрастний душ. Зручно, швидко і комфортно. Не варто відразу починати з різкої зміни температур, достатньо невеликої різниці між теплим і прохолодним душем, щоб організм почав давати позитивний відгук. Проводити таке загартовування потрібно щоранку.
  2. Обливання холодною водою. Актуально, якщо ви маєте можливість відвідати лазню. Холодні обливання слід проводити після того, як ви розігрілися в парній. Контакт з низькою температурою повинен бути не тривалим, після чого ви знову повинні повернутися в тепло і добре прогрітися. Даний метод можна застосовувати при хронічних захворюваннях нирок і серця.
  3. Купання або плавання в басейні – один з найприємніших і дієвих видів загартовування, який, до всього іншого, сприятливо впливає на суглоби, м’язи і нервову систему.
  4. Щоденні прогулянки – найдоступніший вид загартовування організму. Якщо кожен день ви будете гуляти, незалежно від погоди, хоча б по 10 хвилин, то організм природним шляхом звикне до змін погоди – перехід від літа до осені стане практично непомітним.
  5. Чудеса сучасної косметології та медицини. Для підтримки імунітету і оздоровлення організму можна вдатися до відвідування кріосауни або застосування озонотерапії. У літньо-осінній період ці процедури особливо актуальні.

Запам’ятайте! Жоден з видів загартовування не можна проводити, якщо:

  • ви відчуваєте втому;
  • у вас хворобливий або стан перед хворобою;
  • у вас підвищена температура, нежить, озноб;
  • ви страждаєте від перезбудженого стану, перед сном.

Особливу увагу при зміцненні імунітету перед восени варто звернути на аеробні навантаження – тренування серцевого м’яза, загальної витривалості організму допоможе легше пережити різку зміну погодних умов, тиску, і швидше перебудуватися на новий ритм життя, неминуче виникає з приходом нового сезону. В якості таких навантажень застосовуйте біг, скакалку, швидку ходьбу. Кращим варіантом для здоров’я та позитивного настрою будуть танці і ритмічна гімнастика під музику. В кінці серпня-початку вересня можна зануритися у вивчення асан йоги – це допоможе сконцентруватися і утримати працездатність на високому рівні.

Профілактика захворювань у предосенний період

Перше, що приходить в голову, коли мова заходить про профілактику захворювань, – це комплекси лікарських засобів і вітамінів. Але як раз їх бездумний прийом може призвести до зворотної ситуації – більш активного прояву ознак захворювань. Вибираючи імуномодулятори в аптеці, головне, не наткнутися на пустушки! Щоб цього не сталося, ретельно вивчіть відгуки про препарат, навіть якщо його вам порадив лікар, і обов’язково перевірте, чи є вітчизняні аналоги даного ліки. Як правило, вони коштують на порядок дешевше і в чому виграють перед медикаментами імпортного виробництва. Не потрібно особливо сподіватися і на дуже складні препарати, які обіцяють чудесне відновлення за кілька годин – в більшості випадків вони не містять ніяких унікальних компонентів, але коштують у два-три рази дорожче! В даному питанні, чим простіше – тим краще. Настоянки женьшеню, елеутерококу, ехінацеї – одні з найкращих, перевірених часом імуномодулюючих засобів.

З обережністю важливо підходити і до підбору вітамінних комплексів. По-перше, недолік того чи іншого речовини у вашому організмі здатний визначити лише детальний аналіз крові. Приймаючи вітаміни навмання, ви ризикуєте зіткнутися з алергічною реакцією і викликати назад-протилежний ефект – зниження активності імунної системи. По-друге, більшість вітамінів, що випускаються сьогодні мають синтетичну основу, тобто вони виведені штучним чином, тому реакція організму на них не завжди передбачувана.

Кращий варіант поповнення нестачі конкретних вітамінів на серпень-вересень – це харчування! Свіжі овочі та фрукти, при активному їхньому включенні в раціон, здатні вирішити проблему з нестачею поживних речовин в організмі.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...