Скільки районів залишиться у Полтавській області?

райони
Поділитися новиною

райониАДМІНРЕФОРМА

Скільки районів залишиться у Полтавській області?

Департамент економічного розвитку Полтавської ОДА повідомив про результати проведеної роботи в області, стосовно переліку, складу та меж формування майбутніх одиниць адміністративно-територіального устрою субрегіонального (районного) рівня області.

 

У липні та на початку серпня було проведено виїзні засідання робочої групи в Миргороді, Лубнах, Кременчуці та Полтаві, визначених Мінрегіоном майбутніми центрами адміністративних округів. За результатами обговорень надали узагальнені пропозиції щодо формування на території Полтавської області адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня.

Представники Хорольського, Глобинського, Карлівського районів при обговоренні висловили категоричну позицію проти входження до нових округів, обґрунтовуючи це власною фінансовою самодостатністю, спроможністю та бажанням самостійно здійснювати господарювання на своїх територіях.

Пирятинський, Чорнухинський та Гребінківський райони вирішили провести обговорення щодо створення окремого округу та внесли пропозицію про доцільність зменшення граничної межі чисельності населення округу зі 150 тис. осіб до 60-80 тис. осіб, що дасть їм змогу утворити округ у складі 3 нинішніх районів.

Від Гадяцької міської ради надходила пропозиція, щодо створення окремого округу в складі Лохвицького та Зіньківського районів, проте, згідно з наданими пропозиціями, Лохвицький район погоджується з форматом входження до Миргородського округу, а Зіньківський район – до Полтавського округу.

За результатами проведених обговорень узагальнено пропозиції, згідно з якими на території області виділено не 4, як повідомлялось раніше, а 5 округів: Миргородський, Лубенський, Пирятинський, Кременчуцький, Полтавський.

 

Миргородський округ має площу 6379,094 кв. км, чисельність наявного населення станом на 1 січня складає 208 тис. 841 особа. До складу Миргородського округу включено 5 районів (у такому ж форматі, який був запропонований Мінрегіоном): Миргородський, Шишацький, Великобагачанський, Лохвицький, Гадяцький.

До складу Лубенського округу включено 3 райони: Лубенський, Оржицький, Хорольський (площа 3382,660 кв.км, кількість населення 130 тис. 139 осіб).

До складу Пирятинського округу включено 3 райони: Пирятинський, Чорнухинський, Гребінківський. Попередньо округ має площу 2109,906 кв. км, чисельність наявного населення 62 тис. 880 осіб.

До складу Кременчуцького округу включено 4 райони та 1 місто обласного значення: Кременчуцький, Глобинський, Козельщинський, Семенівський, м. Горішні Плавні.

Таким чином, Кременчуцький округ має площу 5918,375 кв. км, чисельність наявного населення складає 397 тис. 168 осіб.

До складу Полтавського округу включено 10 районів: Полтавський, Диканський, Зіньківський, Карлівський, Кобеляцький, Котелевський, Машівський,Новосанжарський, Решетилівський, Чутівський. Полтавський округ має площу 10960,645 кв. км, чисельність наявного населення складає 601 тис. 411 осіб.

Щодо запропонованого Мінрегіоном формату створення одиниць адміністративно-територіального устрою базового рівня – ОТГ, то він, зокрема, передбачає виключення 14 вже створених та діючих громад області, а саме таких ОТГ, як:

– Рокитянська ОТГ (Великобагачанський район)

– Краснолуцька ОТГ (Гадяцький район)

– Сергіївська ОТГ (Гадяцький район)

– Недогарківська ОТГ (Кременчуцький район)

– Піщанська ОТГ (Кременчуцький район)

– Пришибська ОТГ (Кременчуцький район)

– Засульська ОТГ (Лубенський район)

– Руденківська ОТГ (Новосанжарський район)

– Малоперещепинська ОТГ (Новосанжарський район)

– Заворсклянська ОТГ (Полтавський район)

– Щербанівська ОТГ (Полтавський район)

– Коломацька ОТГ (Полтавський район)

– Покровськобагачанська ОТГ (Хорольський район)

– Клепачівська ОТГ (Хорольський район)

Слід зазначити, що всі 14 ОТГ, які згідно із форматом, запропонованим Мінрегіоном, виключені як одиниці базового рівня адміністративно-територіального устрою області, визнані відповідними розпорядженнями Кабінету Міністрів України спроможними, і вже не один рік поспіль успішно діють та впроваджують на своїх територіях реформи.

Це ті ОТГ, мешканці яких повірили у реформу децентралізації та прийняли доленосні рішення про об’єднання ще у 2015-2016 роках. Це громади, які за своїми фінансовими показниками в різні періоди входили у 20 лідерів фінансової спроможності серед усіх громад України – Щербанівська, Пришибська, Рокитянська, Сергіївська ОТГ.

У той же час, зважаючи на формування нових об’єднаних територіальних громад в області, а також процеси приєднання місцевих рад до ОТГ, Полтавською ОДА в межах норм чинного законодавства продовжується робота, спрямована на узагальнення та підготовку документів для внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Полтавської області на черговому засіданні сесії Полтавської обласної ради, яке попередньо заплановане на вересень, з урахуванням відповідних рішень, прийнятих органами місцевого самоврядування на підставі волевиявлення громадян.

До речі, робота по створенню ОТГ продовжується і у Гадяцькому районі. Наприклад, Сарівська сільрада проводила громадські слухання щодо об’єднання із Рашівкою, Лисівкою і Харківцями. Як повідомив голова Сарівської сільради, погодились створити спільну ОТГ лише Харківці. Тому зараз готуються документи на створення ще однієї ОТГ у районі.

Кілька разів відбувалися громадські слухання щодо створення ОТГ і у Веприку, проте до чогось конкретного поки не домовились. Почути офіційний коментар від Веприцького сільського голови не вдалося, бо його телефон постійно знаходиться поза зоною.

У облдержадміністрації сподіваються, що Кабінет Міністрів та Верховна Рада дослухаються до пропозицій та приймуть рішення на користь громад та районів Полтавщини. Остаточно завершити процес децентралізації та сформувати території повинні до осінніх місцевих виборів 2020 року.

 

Підготувала Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...