Черговий лист «щастя» від «Гадячгаз»

inx960x640
Поділитися новиною

inx960x640У п’ятницю до редакції прийшов гадячанин Іван Ляшенко:

«Ось подивіться, отаке газовики розтикають по скриньках. По-їхньому виходить, що ми користуємось приладами із порушенням правил безпеки і вони, знаючи про це, наражають наше життя на небезпеку? Ще й такі гроші за газ платимо!» (Фото використане як ілюстрація)

Повідомлення, про яке піде мова, Іван Миколайович знайшов поблизу свого будинку, підписане воно заступником голови правління ПрАТ «Гадячгаз», головним інженером А.Довгалем. Там сказано, що «газове обладнання, розташоване у Вашому домоволодінні, експлуатується з порушенням Правил безпеки систем газопостачання та Державних будівельних норм. Відповідно до п. 9.35 та п. 9.49 розділу «Газопостачання житлових будинків» ДБН ГАЗОПОСТАЧАННЯ В.2.5-20:2018 та п. 5.3 глави 5 розділу V Правил безпеки систем газопостачання, при розміщенні в житлових будинках газовикористовуючого обладнання слід передбачати встановлення квартирних сигналізаторів контролю мікроконцентрацій чадного та природного газів.»

газ

Окрім цього, зазначено, що у випадку не забезпечення приведення системи газопостачання домоволодіння у відповідність до технічних характеристик, які забезпечують надійну та безпечну експлуатацію газових мереж та обладнання, ПрАТ «Гадячгаз», згідно вимог пункту 5.7. Правил безпеки систем газопостачання, механічним способом із встановленням заглушки відключить домоволодіння від системи газопостачання. А для встановлення та обслуговування сигналізаторів пропонують звернутись до ПрАТ «Гадячгаз» і вказані контактні дані.

За коментарем ми звернулись до прес-служби ПрАТ «Гадячгаз».

Нам пояснили, що з 1 липня набрали чинності нові норми ДБН, згідно яких власники квартир і приватних будинків, з метою власної безпеки, повинні встановити газові сигналізатори. Середня вартість одного сигналізатора у магазинах від 300 гривень. Окрім цього вартість установки цього приладу порахують індивідуально і залежатиме вона від відстані від ПрАТ до помешкання, а також кількості сигналізаторів (їх може бути кілька у одному будинку чи квартирі). Орієнтовно за встановлення доведеться заплатити близько 500 грн. Але й це ще не все – так, як обслуговуванням сигналiзаторiв у Гадячi нiхто, окрім працівників ПрАТ «Гадячгаз», не займається, потрібно буде заплатити ще й за це близько 200 грн. на рік.

У мережі ми знайшли підтверджуючу інформацію – дійсно, новий ДБН В.2.5-20:2018 «Газопостачання набрав чинності 1.07.2019 року на заміну ДБН В.2.5-20-2001. Але цей ДБН встановлює вимоги проектування при новому будівництві, реконструкції, капiтальному ремонті та технічному переоснащенні наявних систем газопостачання, що забезпечують споживачів природним газом із надлишковим тиском не більше 1,2 МПа, а також скрапленими вуглеводневими газами із надлишковим тиском не більше 1,6 МПа.

Відповідно, у новому ДБН вказано, що «З метою підвищення надійності та безпеки експлуатації газовикористовуючого обладнання в багатоквартирних житлових будинках допускається додаткове виконання вимог, одною із яких є встановлення квартирних датчиків контролю довибухових концентрацій газу 20 % нижньої концентраційної межі поширення полум’я з клапанами автоматичного відключення подачі газу. А от про приватні домоволодіння взагалі не згадується.

Отже мова йде лише про багатоквартирні житлові будинки (зверніть увагу – у повідомленні, яке отримав Іван Миколайович на адресу свого приватного будинку, також вказано про встановлення саме «квартирних» сигналізаторів»). Але ПрАТ «Гадячгаз» чомусь це до уваги не бере. До того ж, дивує спосіб розповсюдження листів – просто залишають у скриньках чи впихають у щілини в паркані. До речі, це нововведення гадячани вважають черговим способом «викачати» грошей. Ми радимо позиватися до суду.

Оксана Кириченко

5 коментарі до “Черговий лист «щастя» від «Гадячгаз»

  1. Чи не здається громаді , що наші газові “феї” трохи прихуїли !

  2. согласно закону Украины о защите прав потребителя все газовые хозяйства не имеют права навязывать любые договора кроме договора на газоснабжения.

  3. Напевно вважають, що цей лохотрон проконає в котрий раз. Вважаю, що ні, так як є ще й інше законодавство, яке захищає права споживачів. Будемо позиватися. Дармові гроші не потечуть в ПРАТ….

  4. бажано щоб вся ця гидота своїм же газом і потруїлася , ніяк не нажеруться людожери

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...