Зникнуть бджоли, а за ними й МИ, люди…

Арт пасіка
Поділитися новиною

Арт пасікаУ рамках нового проекту «Відкрий місто!», у неділю, 28 липня, на території ботанічного саду інституту бджільництва, пройшов творчий захід під назвою «АРТ-пасіка».

Мета заходу – привернути увагу спільноти до проблем бджільництва, щоб довести наскільки бджоли є корисними та незамінними у житті людини та навколишньому середовищі.

«Найперша проблема сьогодення – потрава бджіл, адже вона є невидимою. Це скрита біда», – розповідає завідувач відділу розведення і селекції українських степових бджіл, розвитку кормової бази бджільництва та економії Людмила Григорків, яка стала ініціатором проведення заходу. «Стає моторошно, коли бачиш купу мертвих бджіл біля вулика, та вони ще помирають у полях, але ми цього не бачимо… Енштейн колись сказав, якщо помруть всі бджоли, людство вимре через 4 роки після них. Адже вісімдесят відсотків продуктів харчування, нам дають саме вони, ці маленькі трудівниці. Наша наукова установа була створена у 1920 році, під назвою українська дослідна станція бджільництва, їх на той час було дві: у Грузії і в Гадячі. Створили її, щоб досліджувати, спостерігати, а також розводити цих комах. Одного разу, я стала свідком розмови між фермером та пасічником. Перший примітив таку закономірність, що врожайність соняшнику, коли поряд стоїть пасіка збільшується на тридцять відсотків, а гречки – на сімдесят».

Захід зібрав випадкових відвідувачів, бджолярів та просто поціновувачів меду, які мали змогу протягом усього дня, відвідати музей бджільництва, прослухати лекцію про мед на творчому пленері, подискутувати на тему «Цінність та збереження української степової бджоли», а також скуштувати бджолину продукцію. А на завершення, у природно-спокійній атмосфері, на глядачів чекав перегляд тематичного фільму під відкритим небом.

Любов Шкрьоба.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...