Гадячанин переміг у ХХІ обласному конкурсі вальників лісу

917428 29 w 1000
Поділитися новиною

917428 29 w 100023 липня в Полтавському районі провели ХХІ обласний конкурс вальників лісу. Лісоруби змагалися в майстерності та швидкості роботи бензопилкою. Кореспондент gazeta.ua бачив змагання на власні очі.

Захід провели неподалік села Березівка Полтавського району. Це територія Руднянського лісництва, що належить Полтавському лісгоспу. Учасниками стали лісоруби з семи лісових господарств: Гадяцького, Пирятинського, Миргородського, Кременчуцького, Новосанжарського, Лубенського та Полтавського.

Проводять змагання за міжнародними правилами. Виконують п’ять вправ. Використовують бензопили і засоби захисту – ті, з якими працюють щодня на робочих місцях.

“Перший конкурс — заміна ланцюга бензопилки на швидкість. Шина залишається та сама, але її з однієї сторони перевертають на іншу, вдягаючи новий ланцюг, — розповідає організатор змагань, інженер з охорони праці Полтавського лісового господарства Максим Бездільний. — При цьому не може бути поранень в учасника. За кожну подряпину знімають 2 штрафні бали. Старі подряпини обводять маркером — нові буде видно. Затягують болти динамометричним ключем. При цьому нічого не повинно впасти зі столу. Виграє той, хто швидше за інших зробить все правильно”.

Другий конкурс — точне розкряжування (розпилювання колоди. – Gazeta.ua). Циліндрована колода діаметром 34 см лежить на землі на щиті. Навколо — шар тирси 3 см. Необхідно відпиляти млинець товщиною 3-8 см та недопиляти стільки, щоб не пошкодити щит, на якому лежить колода. Якщо бензопилка торкнулася щитка, за конкурс нараховують нуль балів. Краще недопиляти кілька сантиметрів. Також вимірюють кути зверху та обох боків. Ідеальний млинець має бути спиляний під кутом 90°.

У третьому конкурсі на комбіноване розкряжування у колоди спилюють два млинці: кутом униз та кутом угору.

“У реальній роботі таке лісоруби не виконують, це спорт. Але якщо дерево, наприклад, зависло, його треба підпиляти рівненько – одне кутом вгору, друге — кутом униз”, — пояснює Максим Сергійович.

Четвертим змаганням було спилювання сучків. Знаряддя для кожного учасника підготували заздалегід.:Уу рівну соснову колоду вбили по 30 рівних дубових палиць однакової товщини. Вони імітують сучки. За 30 сек. потрібно зрізати їх так, щоб після кожного залишився пеньочок чи заглиблення не більше 5 мм. Найшвидше з цим завданням впорався учасник від Гадяцького лісгоспу Олександр Найда. Він — один з найкращих вальників лісу на Полтавщині. Участь в обласних змаганнях бере багато років поспіль, неодноразово представляв Полтавське управління лісового та мисливського господарства на всеукраїнських змаганнях.

У Полтавському районі провели ХХІ Полтавський обласний конкурс-змагання вальників лісу

У Полтавському районі провели ХХІ Полтавський обласний конкурс-змагання вальників лісу

“На всеукраїнських змаганнях цю вправу виконують набагато швидше. Бачив на власні очі, як спилювали всі 30 сучків за 18 секунд”, — розповів Олександр.

В останньому конкурсі змагалися у звалюванні дерев. За умовами, дерево має впасти у правильному напрякуі на чітко визначене місце. Тому спочатку члени журі розмічають напрямок падіння дерева. Вбивають центральний кілок — в ідеалі, звалене дерево має впасти стовбуром рівно на нього. В обидва боки відступають по 1 м і теж помічають кілками.

При роботі лісоруби використовують бензопилку, клини, валочну лопатку. Спочатку обпилюють кору на тому місці, де буде розріз. Потім кутом вирізають частину стовбура спереду, надпилюють із протилежного боку і вбивають туди клини або вставляють спеціальну лопатку. Так регулюють напрямок падіння.

У Полтавському районі провели ХХІ Полтавський обласний конкурс-змагання вальників лісу

У Полтавському районі провели ХХІ Полтавський обласний конкурс-змагання вальників лісу

Якщо завдання виконане правильно, дерево впаде в цьому 2-метровому проміжку. На жаль, сьогодні ніхто не впорався. Найближче дерево впало за 18 см від заданої зони. Завадили погодні умови.

“Сьогодні я незадоволений своїми результатами — знаю, що можу краще. Найбільш шкода за п’ятий конкурс. Зробив ніби все правильно, але дерево не потрапило в задану зону. Завадили ускладнені погодні умови — сильний вітер”, — розповів учасник із Полтавського району, володар другого місця Максим Коршунов.

За кожен конкурс нараховували чи знімали бали. Переможців визначали за сумою балів.

Перше місце і головний приз — бензопилку здобув представник Гадяцького лісгоспу Олександр Найда. Друге місце та приз — комплект спецодягу виборов Максим Коршунов із Полтавського лісгоспу. Третє місце та захисний шолом і каністру для пального отримав Дмитро Розсоха із Миргородського лісгоспу .

LIVE OFFLINE
track image
Loading...