У рибі зі ставка виявили збудник ботулізму

19759
Поділитися новиною

19759У ставку села Нехвороща на Полтавщині днями виявили рибу, у якій шляхом лабораторних аналізів виявили хвороби, небезпечні для здоров’я людини, зокрема збудники ботулізму. 

У зв’язку з цим у період з 2 липня по 15 серпня проводитиметься санітарна обробка ставка хімічними засобами в лікувально-профілактичних цілях. Про це йдеться на сторінці Нехворощанської ОТГ у Фейсбук.

Нині у ставку заборонено ловити рибу, вживати її в їжу, перебувати в санітарній зоні водного плеса (ближче 30 метрів до берегової лінії), купатися у ставку чи брати з нього воду.

Нагадаємо, збудник ботулізму “живе” у ґрунті, але в організм найчастіше потрапляє разом із їжею – в’яленою  або копченою рибою чи домашніми консервами.

ЯК УНИКНУТИ БОТУЛІЗМУ

Збудники ботулізму можуть “ховатися” у будь-яких продуктах, які не пройшли достатньої термічної обробки, абияк транспортувались чи зберігались. За статистикою попередніх років найбільшою загрозою для українців є в’ялена риба і м’ясо, яке консервували в домашніх умовах.

Потенційно найбільш небезпечними у контексті ботулізму є:

  1. в’ялена, копчена, солона або консервована риба;
  2. м’ясні та грибні консерви, особлово домашнього виробництва;
  3. копчене м’ясо.

Ботулізм може виникнути внаслідок споживання будь-яких виробів з м’яса – ботулотоксини нерідко містяться в ковбасі, шинці тощо. В умовах коли збудник продукує токсин в умовах відсутності кисню  – анаеробні умови.

Ботулізм – це харчове отруєння. Хоча збудники постійно перебувають в ґрунті і утворюють надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори (форма існування бактерій), шанси заразитись ним через рани вкрай низькі (хоча й не нульові). Рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Для профілактики ботулізму, інших харчових отруєнь, кишкових інфекцій:

  • дотримуйтесь правил гігієни, підтримуйте чистоту під час готування їжі;
  • відокремлюйте сире від готового, не нарізайте на одній дошці, наприклад, м’ясо і овочі;
  • забудьте про принцип “гаряче сирим не буває” – завжди ретельно дотримуйтесь норм при тепловій обробці;
  • зберігайте продукти за безпечної температури;
  • використовуйте чисту воду, не промивайте овочі водою з річки тощо.

Якщо сумніваєтесь у якості продуктів – не їжте.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Лікування ботулізму у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину – препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Що раніше пацієнту введуть “протиотруту”, то менше ризиків є для здоров’я, ускладнень і незворотних наслідків.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...