УВАГА! Білий американський метелик – загроза плодовим насадженням

шкідники
Поділитися новиною

шкідникиУ цьому році на території Гадяцького району виявлено вогнища американського білого метелика (АБМ). Це карантинний організм, обмежено поширений на території України. Цей вид комах уражає понад 250 видів кущових і деревних культур. Найбільше ушкоджує шовковицю, клен, яблуню, вишню, грушу, сливу, горіх, аличу та багато інших. Його гусениці повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Гусениці 2-3 пар метеликів здатні повністю знищити листя з великої яблуні. В травні-червні під час проведення обстежень на встановлення фітосанітарного стану території міста в районі Черемушки, населених пунктах району виявлено вогнища білого американського метелика. В даний час перше покоління гусениць американського білого метелика виявлене на американському кленку і плодових деревах.

Як боротися з цим шкідником?

Аби не допустити поширення шкідника, людям на присадибних ділянках потрібно обрізати гілки дерев з кублами і знищувати – спалювати чи закопувати на місці; ставити на стовбури ловчі пояси; обкопувати пристовбурову зону. Існують біологічні препарати, дозволені до використання.

Утім, боротися з карантинними організмами – це не дорожче за ті втрати, яких у перспективі може завдати той чи інший вид. Узяти хоча б відомого всім колорадського жука, який на Полтавщину потрапив у 1968 році. Колись це був карантинний, не надто поширений вид. Шкода, якої він завдає нині, не потребує коментарів. Це і мільйони доларів у масштабах країни на боротьбу з ним, і пестицидне навантаження на екосистему, здоров’я нації та багато інших факторів. Оце приклад того, що може бути, якщо ігнорувати американського білого метелика.

Усім садівникам треба бути готовими до боротьби з цим ненажерливим шкідником. Його появу видно відразу на американському кленку, який є першопоселенням для цього шкідника. Обплетення павутиною, як правило, починається на 1-3 гілочках. Їх легко обрізати і знищити. Якщо вже допустили повне обплетення дерева, то знайте, що доросла гусінь обов’язково сповзатиме по стовбуру вниз і йтиме на заляльковування. На цьому шляху її мають чекати ловчі пояси, які кожен господар легко може виготовити із гофрованого картону заввишки 30 см чи соломи, обгорнутої папером, або поліетиленової плівки. Через 10-15 діб пояси знімають, відловлених лялечок знищують . Восени згрібають і знищують рослинні рештки.

У важкодоступних місцях на високих деревах слід робити факел на довгому вудлищі і спалювати прямо на деревині кубла. Зараз є новий простий і нешкідливий спосіб боротьби з гусеницею американського білого метелика на всіх дачних і присадибних ділянках Тож візьміть стандартні металеві бочки, ємністю 200 л кожна, і розмістіть їх на відстані 10 м одна від одної. Заповніть бочки водою і зверху помістіть на краю горловини відрізки гумових шлангів чорних, довжиною 1,2 – 1,5 м, по 5 штук на бочку.

Бочки повинні стояти на землі, щоб «заходити» гусеницям було зручно. У спекотну погоду вони повзуть до бочок, приманюються, очевидно, посиленим випаровуванням вологи, піднімаються на них, а потім у пошуках оптимальних для лялькування місць направляються по шлангах і проникають всередину. Там вони найчастіше на третій день перетворюються в лялечку. Присутніх гусениць і лялечок легко видалити зі шланга, набираючи в нього воду і вимиваючи їх в окреме відро. Потім їх слід знищити. За 3-4 дні в кожному шлангу збирається кілька десятків гусениць і лялечок, а загальна їх кількість може скласти кілька сотень. Протягом літнього сезону на ділянці в 600 м кв. за допомогою трьох бочок можна знищити сотні і навіть тисячі гусениць і личинок залежно від того, скільки їх у саду. Досвід ряду років показав, що можна зібрати майже повністю всіх гусениць на відстані більше 10 м від бочок, але найбільш ефективний такий спосіб, якщо розставляти бочки безпосередньо під деревами.

Бочки будуть використані двояко: для вилову гусениць і накопичення води.

Усі керівники підприємств, організацій, установ, власники земельних ділянок, землекористувачі згідно Закону України «Про карантин рослин» зобов’язані на закріплених територіях організувати і провести локалізаційні та ліквідаційні заходи по знищенню вогнищ білого американського метелика.

Г. Красюк, Т. Шелист, державні фітосанітарні інспектори Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

LIVE OFFLINE
track image
Loading...