22 червня – День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

22 pamyat
Поділитися новиною

22 pamyatЩорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни, згадують всіх загиблих в боях, закатованих у фашистській неволі, померлих у тилу від голоду та поневірянь.

22 червня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря.

Найжорстокіша та найкривавіша війна в історії людства, що забрала десятки мільйонів життів, тривала 1418 днів. Загалом за роки Другої світової війни Україна втратили 8 мільйонів своїх громадян: 5,5 мільйона цивільних і 2,5 мільйона військових.

День скорботи встановлено в Україні «…з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...