Якість продуктів на стихійних ринках не перевіряють

Styhijna torgivlya foto1 1020x510
Поділитися новиною

Styhijna torgivlya foto1 1020x510Стихійна торгівля вже стала звичним і невід’ємним атрибутом життя населення районів та міст. У жодній європейській країні не можна побачити вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Полтавській області. 

З настанням весняно-літнього періоду в рази зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування. Цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадянин не замислюється над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків надаючи  перевагу продуктам харчування, які реалізують із землі, не замислюючись про їх якість, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались. Не звертаючи уваги  на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих, та не згадуючи  повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. Купуючи продукти харчування на вулиці покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки у більшості випадків вулична торгівля в Україні незаконна. Контроль за незаконною торгівлею з боку держави, жодним чином не здійснюється, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють.

Стихійна торгівля - фото6

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

Стихійна торгівля - фото7

Якщо, наприклад, взяти молоко та молочні продукти, то продавці повинні щодня надавати їх на перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко і де вказано, чи досліджувалась вона на мастит, лейкоз та бруцельоз – хвороби, які можуть передаватись і людям. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження – іноді пляшки  збирають на смітниках. Такі вимоги до торгівлі даними продуктами пов’язані з їх небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання цього товару, отримання молока від хворої худоби, купування його у нездорового продавця….

Сьогодні на території області функціонують 55 агропродовольчих ринків, на яких реалізують продукцію тваринного і рослинного походження. Державний ветеринарно-санітарний контроль здійснюють 54 державних лабораторій. Адміністрація ринку не має права надавати місця на торгівлю без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії у свою чергу відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу. З початку року державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи районів та міст області проведено більше 224 тисяч експертиз та понад 500 тисяч досліджень продукції тваринного і рослинного походження. За результатами проведення ветсанекспертизи не допущено до реалізації 180 кг яловичини та 2,8 т  свинини, 3,5 т молока та молочних продуктів, 1,5 тис. яєць, 600 кг риби і рибопродукції, 5,4 т овочів та фруктів.

Необхідно не забувати про ще одну проблему, яку несе в собі стихійна торгівля – це небезпека розповсюдження африканської чуми свиней, яка останнім часом реєструється в сусідніх областях. Адже м’ясна продукція, яка реалізується на стихійних ринках знаходиться поза межами ветеринарно-санітарного контролю, і купуючи м’ясо невідомого походження, яке можливо вивезене спритними ділками з неблагополучних по африканській чумі пунктів, несвідомі громадяни будуть лише сприяти її розповсюдженні по області.

Наголошуємо, що відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні порушення торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області НАГОЛОШУЄ, що придбані продукти харчування у невстановленому місці,  у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини. Але на жаль, не завжди громадяни розуміють згубність та небезпеку для здоров’я придбання харчових продуктів у таких місцях. Необхідно, щоб усі жителі  налаштувались на боротьбу зі стихійною торгівлею.

Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками повністю її не ліквідують, бо попит народжує пропозицію. Єдиний правильний спосіб боротьби – не купувати продуктів харчування й інших товарів у місцях стихійної торгівлі.

14 коментарі до “Якість продуктів на стихійних ринках не перевіряють

  1. Супермаркети проти ринку.
    А копи працюють, браво!
    Люди, котрі заробляють на так званих ринках собі на життя найбільші злочинці!
    Браво поліції за допомогу простим людям.
    Шановні поліцейські, не забудьте покарати ще людей котрі крадуть пластикові пляшки з му орних баків, навіть замки на сміття поставили.
    Це справжнє європейське майбутнє!
    Я сподіваюся, ви з горідістю несете почесне звання поліцейського і вам за себе не соромно!

  2. Згоден з коментатором статті, щодо паркування на великому крузі.
    «Автор даної статті, з чого ви взяли, що це одна з найболючіших проблем міста?
    Можливо досить писати заказні статті для влади?
    В місті набагато більше важливіших питань ніж паркування і торгівля на великому крузі.
    Пишіть краще скільки коштує авто мера, його обслуговування, номерний знак і т.д. По яким цінам кладеться тротуарна плитка та асфальт, та кому належить асфальтний завод і в кого купляють дана тротуарна плитка.
    Це людям набагато цікавіше.
    Чи в наших журналістів
    відсутня свобода слова?»

    Нещодавно, був опублікований звід щодо надходження коштів до бюджету нашого міста.
    Виявляється наше місто є дуже й дуже багатим. Тож напишіть, будь ласка, детальніше куди і на що витрачаються кошти нашого міста та що скільки коштує.
    Оце є більш болючим питанням для жителів нашого міста.

  3. Согласна, что статья заказная. Поскольку ранее в социальных сетях, в одной из закрытых групп было написано про любовную связь одной из журналистов нашего города и депутата городского совета. Тут нечему удивляться.

  4. Шановний, Володя! Скільки коштує авто мера, номерний знак і т.д., у кого закуповується плитка, а тим більше деталі про те, куди і на що витрачаються кошти нашого міста, ми не лише пишемо, а й щоразу виставляємо відео із сесій міської ради, коли ці кошти розподіляються. Якби Ви були уважніші, то вже б давно про це знали. А із приводу того, що паркування і стихійний ринок – не проблема для нашого міста, абсолютно не погоджуємося. Проблем багато, проте, ви чомусь бачите тільки те, що хочете бачити.

  5. Шановна редакція. Я чекала на вашу відповідь, після таких цікавих коментарів. І тепер можу додати і свій. І зауважте, будь ласка, Володя не писав, що паркування і торгівля на великому крузі є проблемою, а написав , що це не є найбільш болючою проблемою міста є й набагато важливіші питання. Я спілкувалася з багатьма людьми стосовно паркування погоджуюся нічого робити там стоянку, максимум зупинку. Стосовно торгівлі, та дана стаття, це ще один привід розігнати ринок і залишити місця в середині ринку для СВОЇХ. Це ніяк не вирішує проблеми. І людей цей ринок абсолютно не торбує і від цього їм краще не стає. Більш всього вам самим заважає ринок чи ви має свій власний інтерес. Наприклад, гучний шум щодня біля вашої редакції або зв‘язок з нашою місцевою владою чи магазинами, яким це вигідно.
    А стосовно тротуарної плитки, асфальту, то всі в місті й так знають, кому все належить, як фізичній особі, а не юридичній, як ви пишете.

  6. Опечатка ( Він не писав, ще це не є проблемою, а написав , що є набагато важливіші питання й проблеми міста)
    А автор статті написав , що паркування на крузі є однією з найболючіших проблем міста. Ці дві статті можна об’єднувати, адже це пряме витіснення ринку і малого бізнесу в нашому місті.

  7. Шановний, анонімо-Scorpion159!
    Законом України «Про благоустрій населених пунктів» стихійна торгівля заборонена.
    Відповідно до ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено відповідальність за торгівлю з рук в невстановлених місцях.
    П.10 Протоколу засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 06.12.2016 № 2 було прийняте рішення щодо ліквідації стихійної торгівлі.
    В той же час проблема стихійної торгівлі існує у всіх містах та районах України. Але у жодній європейській країні не можна побачити вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях.
    Стихійна торгівля – це не нормально!

  8. Шановна редакція.
    Так спочатку облаштовується місце, а потім уже переміщається.
    А не так , як робиться в нас.
    І ми не у Європі, в нас і зарплат таких, як у Європі немає. Ми в Україні.
    І в цьому питанні, ви дуже помиляєтеся, така торгівля є майже в кожній країні Шенгенської зони і навіть більше, люди просто заїжджають у двори беруть продукти і кладуть кошти самостійно. Тому не пишіть , того чого не знаєте або просто зробіть подорож і подивіться, потім і продовжимо діалог.

  9. Місце уже давно створене! Зайдіть у базар і подивіться скільки порожніх столів і палаток! То чим тоді одні кращі від інших? Чому м*ясники стоять у приміщенні? Чому не виходять на тротуар? Чому у молочному павільйоні стоїть усього кілька молочників? Решта пішла туди, де краще видно і легше продати!
    Розвели бардак і кажете, що ніхто не скаржиться і усе усіх влаштовує!
    При чому тут зарплати? При чому подорожі? Сумніваємось, що у Європі таке ж свинство, як у нас! У всьому повинен бути порядок! На цьому вважатимемо нашу розмову завершеною! Дякуємо!

  10. Та все правильно, не повинні продаватися продукти харчування з газетки на землі! Це не цивілізовано, і врешті, небезпечно для нашого ж здоров”я. Але! – порахуйте, хоч приблизно, кількість “бабусь ” з молочком, городиною, квітами- і подивіться, скільки місця відведено на ринку? Скільки там поміститься людей? а іншим куди..? з газеткою. і на тротуар..

  11. І ще шановна редакція.
    Я регулярно ходжу скупляться і біля ринку і в середині ринку. На м‘ясі і молоці від запаху можна ще кілька хвилин витримати, а далі в середині ринку, не знаю де там туалет але дуже відчутно, що він там є! І бажання там скупитися відразу зникає. Напевно , як в європейських країнах, як ви почали перші прирівнювати!
    Далі , Да біля будівлі вашої редакції від забору ринку бур’ян по метр висотою, зі сторони гаражів кучі сміття, в низу кооперативу там просто гори сміття. Такі самі гори сміття на кожному спуску в ярках до району Підварок і по річці Псел зі сторони Вельбівки, особливо за мостом вниз по течії річки. Так це теж розвели бардак, як ви мали на увазі люди, котрі на ринку??? Чи що ви мали на увазі? Біля своєї редакції наведіть порядок спочатку!
    Та між магазинами Діамант і Ярошка, яма півметрова на всю ширину дорожнього полотна, скоро буде канава.
    Це я до того, що це прям перед вашою редакцією.

  12. Ми в Україні, і це ви почали писати за європейські країни, а потім самі почали писати про чому тут це, от і я про те! А мер міста, як він спілкується з жителями міста та району, люди обмовлялися, що він не тільки ображав, а й типу майже доходив до погроз.
    Та в цивилізованих країнах його б зразу ж відправили б у відставку. Тож шановна редакція, розділяєте й інші думки і добре розберіться з проблемами таких питань ніж щось стверджувати. «Розвели бардак», як ви написали, то наведіть порядок спочатку біля себе, хоча б, як приклад для інших. Тепер розмову завершено. Дякую вам.

  13. Якщо Ви вже перейшли на особистості і звинувачуєте редакцію, то мали б сміливість і не прикривались “скорпіоном”. Територія редакції прибрана, а ями на дорозі і смітник у ярку, яким чином нас стосуються? Чи Ви пропонуєте латати ями за власні кошти? Вибачте, але на це виділяються бюджетні кошти!
    Повторимось ще раз – ТОРГІВЛЯ ПОВИННА БУТИ ЦИВІЛІЗОВАНОЮ, А НЕ ЗАЙМАТИ ТРОТУАРИ, ГАЗОНИ І ДОРОГУ! Не подобається туалет – скаржтесь адміністрації базару! Але не розводьте бардак! Чим гірші продавці господарських товарів і одягу, які стоять у базарі, біля того ж туалету від тих, хто ігнорує усі правила і закони та виходить на тротуар? Правильно – нічим! Тож, будьте ласкаві, не змішуйте усе до купи! Стихійна торгівля – не законна, якщо Ви про це не знали!

  14. Звинувачень, ніяких не було, не придумовуйте, а лише звернуто увагу і на інші проблеми. Погоджуюсь, потрібно цивілізувати і зробити достатню кількість міст, а не шукати крайніх та як ви маєте на увазі! А смітник біля вас законний чи може цивілізований?
    Майте й ви сміливість підписуватися особисто і під статтями, і під коментарями. А не загалом прикриватися всією редакцією!

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...