“Службові особи відділу освіти Гадяцької РДА грубо порушили закон”

108981
Поділитися новиною

108981Саме так вказано в Ухвалі Гадяцького районного суду Полтавської області  опублікованій в  ЄРДР.   В ухвалі вказано, що “За відсутності термінової необхідності (нагальної потреби) службові особи зазначеного відділу уклали договори про придбання компютерів, твердого палива (вугілля, паливної деревини), електронних (інтерактивних) дошок, шкільних меблів на суму понад 200 тис. грн. щодо кожного виду товару без проведення конкурсної процедури, внаслідок чого здійснено закупівлю цих товарів за бюджетні кошти за явно неконкурентними цінами, що призвело до заподіяння істотної шкоди державним інтересам, розмір якої встановлюється.”

Категорія справи № 526/630/19: Кримінальні справи (з 01.01.2019); Провадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про; тимчасовий доступ до речей і документів.
Надіслано судом: 22.04.2019. Зареєстровано: 23.04.2019. Оприлюднено: 24.04.2019.
Дата набрання законної сили: 19.04.2019
Номер судового провадження: 1-кс/526/398/2019
Номер кримінального провадження в ЄРДР: 42018171260000107

Справа № 526/630/19 Провадження № 1-кс/526/398/2019

У Х В А Л А  іменем України

19 квітня 2019 року слідчий суддя Гадяцького районного суду Полтавської області Киричок С.А.,

з участю секретаря Широколави О.В.,

розглянувши клопотання заступника начальника СВ Гадяцького ВП ГУНП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42018171260000107 від 07.11.2018 року за ч.1 ст.367 КК України,-

встановив:

Заступник начальника СВ Гадяцького ВП ГУНП в Полтавській області майор поліції ОСОБА_1 за погодженням прокурора Гадяцького відділу Миргородської місцевої прокуратури ОСОБА_2 звернулася з клопотанням протимчасовий доступ до документів,в якому зазначає,що в кримінальному провадженні №42018171260000107 встановлено фактичні дані,які вказують на те,що протягом 2018 року службовими особами відділу освіти Гадяцької районної державної адміністрації (кодЄДРПОУ 38319385) було неодноразово грубо порушено вимоги статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» від 05.12.2015 № 922-VIII (далі Закон).

За відсутності термінової необхідності (нагальної потреби) службові особи зазначеного відділу уклали договори про придбання компютерів, твердого палива (вугілля, паливної деревини), електронних (інтерактивних) дошок, шкільних меблів на суму понад 200 тис. грн. щодо кожного виду товару без проведення конкурсної процедури, внаслідок чого здійснено закупівлю цих товарів за бюджетні кошти за явно неконкурентними цінами, що призвело до заподіяння істотної шкоди державним інтересам, розмір якої встановлюється.

Таким чином, за наявності обєктивної можливості передбачити та спланувати необхідність здійснення у 2018 році закупівель за бюджетні кошти на конкурентних засадах товарів для забезпечення освітніх потреб у навчальних закладах Гадяцького району, заходів до планування у встановленому законом порядку відповідних закупівель службовими особами відділу освіти Гадяцької районної державної адміністрації вжито не було, внаслідок чого бюджетні кошти використано неефективно.

Так, усупереч вимог положень статей 2, 20-32 Закону в 2018 році без проведення процедури відритих торгів, за наявності підстав для її проведення, відділом освіти Гадяцької районної державної адміністрації укладено договори купівлі-продажу (поставки) майна закладам освіти Гадяцького району із повязаними між собою юридичними особами Товариствами з обмеженою відповідальністю:

– «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» (код ЄРПОУ 41118765),

«МОБІ А» (код ЄРПОУ 38842440),

«ІНТЕР А» (код ЄРПОУ 38601326),

а також із фізичними особами-підприємцями:

– ОСОБА_3,

– ОСОБА_4,

– ОСОБА_5.

Так, у 2018 році службовими особами відділу освіти Гадяцької районної державної адміністрації всупереч вимог Закону укладено такі договори:

І. Щодо придбання компютерної техніки 7 договорів на суму 427194,9 грн., зокрема із:

– ТОВ «ІНТЕР А» 2 договори на суму 251784,9 грн.

– ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» 2 договори на суму 127080 грн.;

– ТОВ «МОБІ А» 1 договір на суму 18059 грн.

ІІ. Щодо придбання твердого палива/деревини 12 договорів на суму 1571 503 грн., з них щодо придбання:

-вугілля кам’яногомарки ДГ(13-100) 2договори насуму 324829грн.із Товариством з обмеженою відповідальністю «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС»;

– паливної деревини 10 договорів на суму 1246 674 грн. із фізичними особами-підприємцями ОСОБА_3 (5 договорів), ОСОБА_4 (2 договори), ОСОБА_5 (3 договори).

ІІІ. Щодо придбання інтерактивних (електронних) дошок 4 договори на суму 540 520 грн., зокрема із:

– ТОВ «ІНТЕР А» 3 договори на суму 475 000 грн.;

– ТОВ «МОБІ А» 1 договір на суму 65 520 грн.

ІV. Щодо придбання шкільних меблів (комплектів парт та стільців для початкової школи) 2 договори на суму 322 844 грн., обидва договори укладено із ТОВ «ІНТЕР А».

Викладені обставини свідчать про наявність службової недбалості службових осіб відділу освіти Гадяцької районної державної адміністрації, що завдало істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам, оскільки такі діяння службових осіб призвели до зайвих витрат коштів держави на користь субєктів приватної форми власності, розмір яких має бути встановлений у ході досудового розслідування.

Для встановлення розміру шкоди охоронюваним законом державним інтересам необхідно отримати повні та точні відомості, які стосуються здійснення у 2018 році відділом освіти Гадяцької районної державної адміністрації закупівель товарів за державні (бюджетні) кошти у перелічених вище юридичних осіб та фізичних осіб підприємців. Також належить встановити, хто саме із числа службових осіб відділу освіти перерахував кошти за придбання товарів не на конкурентних засадах.

Повні такі відомості щодо здійснення у 2018 році відділом освіти Гадяцької районної державної адміністрації закупівель товарів за державні (бюджетні) кошти у перелічених вище юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, а також оплати за ці товари маються лише в адміністративному корпусі відділу освіти Гадяцької районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 38319385), яке розташоване по вул. Гетьманській, 31 в м. Гадячі, начальником якого є ОСОБА_6.

Отже, у відділі освіти Гадяцької районної державної адміністрації в обовязковому порядку мають бути:

– договори, які були укладені в 2018 році, про придбання у ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» компютерів, у ТОВ «ІНТЕР А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, комплектів парт та стільців для початкової школи, у ТОВ «МОБІ А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, у Приватного виробничо-комерційного малого підприємства «АГРО» вугілля камяного, у фізичних осібпідприємців ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 твердого палива (паливної деревини), у фізичних осіб підприємців ОСОБА_7 та ОСОБА_8 компютерів;

– рахунки, рахунки-фактури,специфікації, видаткові накладні про отримання товарів за вказаними вище договорами та їх оприбуткування, передачу в підзвіт матеріально-відповідальним особам, платіжні доручення про оплату протягом 2018-2019 рр. товарів за договорами, що були укладені в 2018 році, про придбання у ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» компютерів, у ТОВ «ІНТЕР А»компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, комплектів парт та стільців для початкової школи, у ТОВ «МОБІ А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, у Приватного виробничо-комерційного малого підприємства «АГРО» вугілля камяного, у фізичних осіб підприємців ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 твердого палива (паливної деревини), у фізичних осіб підприємців ОСОБА_7 та ОСОБА_8 компютерів;

– документи, в яких визначені службові/посадові/функціональні обовязки (посадові інструкції тощо) осіб, які виконували обовязки головного бухгалтера відділу Гадяцької районної державної адміністрації та начальника цього відділу, починаючи з 01.07.2017 та по даний час;

– документи, в яких зафіксована необхідність придбання та кількісні розрахунки такої потреби в придбанні компютерів, твердого палива (вугілля, паливної деревини), електронних (інтерактивних) дошок, шкільних меблів для навчальних закладів Гадяцького району (заяви, клопотання, прохання, довідки, акти, листи та інші документи з питань обґрунтування необхідності здійснення відповідних закупівель);

– документи, на підставі яких у 2018 році відділом освіти Гадяцької райдержадміністрації було укладено договори про придбання у ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» компютерів, у ТОВ «ІНТЕР А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, комплектів парт та стільців для початкової

школи, у ТОВ «МОБІ А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, у Приватного виробничо-комерційного малого підприємства «АГРО» вугілля камяного, у фізичних осіб підприємців ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 твердого палива (паливної деревини), у фізичних осіб підприємців ОСОБА_7 та ОСОБА_8 компютерів (листи-пропозиції, листи-запити та інші документи, в яких зафіксовано відомості про здійснення пошуку контрагентів, про здійснення переговорів перед укладенням договорів та документи з реєстрації таких документів при закупівлі зазначеного вище майна).

Перелічені документи мають значення для повного, обєктивного, всебічного розслідування кримінального провадження та можуть виступати в якості речових доказів по кримінальному провадженні. При витребуванні відомостей в порядку ст.93 КПК Україниначальник відділу освіти Гадяцької райдержадміністрації ОСОБА_6 не вказала, хто саме у 2018 році з числа працівників очолюваного відділу безпосередньо вів переговори та контактував із приводу закупівель товарів із представниками ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС», ТОВ «МОБІ А», ТОВ «ІНТЕР А, а також із фізичними особами-підприємцями ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, що вказує на те, що такі особи необхідно встановлювати експертним шляхом. У звязку з цим, лише шляхом проведення почеркознавчих експертиз можливо буде встановити, ким саме вчинено підписи на відповідних документах (встановити приналежність підписів на документах).

Іншими способами встановити та довести обставини, які необхідно довести за допомогою зазначених вище документів, неможливо, а тому виникла необхідність в отриманні до них тимчасового доступу.

Заступник начальника СВ у судовому засіданні клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, заслухавши пояснення слідчого, приходжу до наступних висновків.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження вбачається, що 07.11.2018 року відповідно до КПК України до ЄРДР внесено відомості про виявлення ознак кримінального правопорушення за ч. 1ст.367 КК України (кримінальне провадження № 42018171260000107).

Згідно ч. 6ст. 163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п’ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У поданому клопотанні та доданих документах слідчим обґрунтовано доведено, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та можуть бути використані як докази, а іншим способом довести вказані обставини не можливо.

За таких обставин клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, підлягає задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст.160,163 КПК України, – ухвалив:

Клопотання заступника начальника СВ Гадяцького ВП ГУНП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до документів задовольнити.

Надати заступникуначальника СВГадяцького ВПГУНП вПолтавській областімайору поліціїОСОБА_1 тимчасовийдоступ додокументів ізможливістю вилученняїх оригіналів, а саме доступ до документів, які знаходяться в адміністративному корпусі відділу освіти Гадяцької районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 38319385), який розташований по вул. Гетьманській,31 в м. Гадячі Полтавської області та начальником якого є ОСОБА_6 (тел. моб. 050-75-600-21), а саме до:

– договорів, які були укладені в 2018 році, про придбання у ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» компютерів, у ТОВ «ІНТЕР А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, комплектів парт та стільців для початкової школи, у ТОВ «МОБІ А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, у Приватного виробничо-комерційного малого підприємства «АГРО» вугілля камяного, у фізичних осібпідприємців ОСОБА_3,

ОСОБА_4, ОСОБА_5 твердого палива (паливної деревини), у фізичних осіб підприємців ОСОБА_7 та ОСОБА_8 компютерів;

-актів приймання-передачі,рахунків,рахунків-фактур,специфікацій,видаткових накладнихпро цінута найменуванняпридбаних товарівза вказанимивище договорамита документівз їхотримання таоприбуткування,передачу впідзвіт матеріально-відповідальнимособам,до платіжнихдоручень про оплату протягом 2018-2019 рр. відповідних товарів за договорами, що були укладені в 2018 році, про придбання у ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» компютерів, у ТОВ «ІНТЕР А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, комплектів парт та стільців для початкової школи, у ТОВ «МОБІ А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, у Приватного виробничо-комерційного малого підприємства «АГРО» вугілля камяного, у фізичних осіб підприємців ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 твердого палива (паливної деревини), у фізичних осіб підприємців ОСОБА_7 та ОСОБА_8компютерів;

– документів, в яких визначені службові/посадові/функціональні обовязки (посадові інструкції тощо) осіб, які виконували обовязки головного бухгалтера відділу Гадяцької районної державної адміністрації та начальника цього відділу, починаючи з 01.07.2017 та по 18.04.2019;

– документів, в яких зафіксована необхідність придбання та кількісні розрахунки такої потреби в придбанні компютерів, твердого палива (вугілля, паливної деревини), електронних (інтерактивних) дошок, шкільних меблів для навчальних закладів Гадяцького району (заяви, клопотання, прохання, довідки, акти, листи та інші документи з питань обґрунтування необхідності здійснення відповідних закупівель);

– документів, на підставі яких у 2018 році відділом освіти Гадяцької райдержадміністрації було укладено договори про придбання у ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» компютерів, у ТОВ «ІНТЕР А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, комплектів парт та стільців для початкової

школи, у ТОВ «МОБІ А» компютерів, інтерактивних (електронних) дошок, у Приватного виробничо-комерційного малого підприємства «АГРО» вугілля камяного, у фізичних осіб підприємців ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 твердого палива (паливної деревини), у фізичних осіб підприємців ОСОБА_7 та ОСОБА_8 компютерів (листи-пропозиції, листи-запити та інші документи, в яких зафіксовано відомості про здійснення пошуку контрагентів, про здійснення переговорів перед укладенням договорів та документи з реєстрації таких документів при закупівлі зазначеного вище майна),

а також вилучення копій службових /посадових/ функціональних обовязків (посадових) інструкцій, зокрема осіб, які виконували обовязки головного бухгалтера відділу Гадяцької районної державної адміністрації та начальника відділу, починаючи з 01.07.2017 року та по 18.04.2019 року.

Строк дії ухвали – до 19 травня 2019 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на тимчасовий доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: С. А. Киричок.”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...