Сьогодні Велика Середа; берімося за яйця і писала, дещо про Юду, та чи поладять між собою Марс і Нептун

630 360 1556009531 871
Поділитися новиною

630 360 1556009531 871Цього дня Церква згадує дві знакові події: зраду Ісуса Христа Юдою  і помазання Спасителя миром. Одна жінка, блудниця (за деякими переказами то була Марія-Магдалина), вилила на Христа дорогоцінне ароматне миро, таким чином символічно підготувавши Його до погребіння. Натомість Юда Іскаріот, один із 12 найближчих учнів Ісуса, пішов до юдейських священиків і «здав» їм Учителя за 30 срібняків. Полум’яна любов блудниці зіткнулася зі сріблолюбством Юди – того, хто міг би згодом стати одним із апостолів. Перша прославилася на віки своєю безкорисливою любов’ю, а ім’я другого стало символом підлої зради.

Прикметно, що якщо письменники останнього століття намагалися розгледіти в Юді щось складне й глибоке, що власне й спонукало його до такого кроку, то літургійна поезія нічого цікавого в постаті Юди не бачить. Для неї він — жертва сріблолюбства, жадібний до грошей і надзвичайно невдячний чоловік. Єдине, що викликає подив у піснеспівців, це той факт, що людина, одержима гріхом сріблолюбства,  знаходячись біля Христа, так і не змогла зцілитися від згубної пристрасті. Спаситель, котрий зцілював сліпонароджених, прокажених, воскрешав померлих — не зцілив Юду від гріха сріблолюбства! Таким чином згубна пристрасть до грошей, а також заздрість і невдячність стають сильнішими за будь-яку хворобу і навіть смерть…  

Ввечері Великої середи починали вчиняти тісто для пасок та інших обрядових виробів. Дівчата вибирали яйця для крашанок та писанок і готували віск, писала, природні барвники. До Великодня годилося зробити стільки писанок, щоб можна було подарувати хлопцям, хрещеникам, навіть випадковим людям, котрі завітають на гостину.

З іменинами вітайте Івана і Григорія.

19-ий місячний день, Місяць у Козерогу. Весна весною, гормони гормонами, а на порядку денному сьогодні дисципліна, прагматизм і підлеглість. Обставини змінюватимуться доволі стрімко, хоча й не надто демонстративно. На нас також починає впливати аспект Марса і Нептуна, який стане точним 27 квітня — тож готуйтеся до плутанини, невизначеності та дезорієнтації. Це може стосуватися документів, домовленостей, комунікацій, інформації. Просуватися до зовнішніх цілей стане все важче і важче — доведеться зіштовхуватися з прихованим контекстом і впливом внутрішніх чинників.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1893 році: –5,5, а найтеплішим у 1950 — спекотними +27. 

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...