Українцям без “підписаного” сімейного лікаря ускладнять доступ до медичних послуг

doctor
Поділитися новиною

doctorВ Україні хочуть цілком припинити фінансування пацієнтів, які не уклали декларації з терапевтом або педіатром. Нині угоди мають 26 мільйонів громадян, решта не визначилися зі своїм сімейним лікарем, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Власниця салону краси пані Ніна працює з 9:00 ранку по 21:00 вечора. Вона не бачить сенсу витрачати час і шукати сімейного лікаря: “У мене до цього не доходили руки, не було нічого, щоб мене це змусило зробити”. Якщо їй потрібна медична допомога, вона йде в приватну клініку або звертається до знайомих лікарів, які приймають її без формальностей.

Нині угоди мають 26 мільйонів, решта – не визначилися зі своїм сімейним лікарем. Чи можуть українцям, що не мають угод, відмовити в медичній допомозі, і в якій ситуації – ТСН вивчала.  

Зараз усі пацієнти терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів поділені на два списки — “зелений” та “червоний”. У першому українці, що підписали декларацію з лікарем – за кожного держава платить 370 гривень плюс вікові надбавки. У міністерстві охорони здоров’я від початку квітня хочуть повністю припинити фінансування пацієнтів із червоного списку, які не визначились із сімейним лікарем. На думку чиновників, це має простимулювати і медиків, і самих пацієнтів підписати-таки потрібні договори.

В аутсайдерах нині ходять великі міста, як то Київ чи Одеса. Столична амбулаторія має лише 45% укладених від потенційної кількості угод, хоча пацієнтів агітували, як могли – обходили, клеїли листівки та оголошення. Якщо нові правила із квітня запрацюють, то пацієнти, котрі не матимуть підписаних декларацій із сімейним лікарем, втратять безкоштовний доступ до низки аналізів і діагностики на первинній ланці медичної допомоги. “Якщо ваш стан загрожує життю, в амбулаторії вам не вправі відмовити, але якщо це планове звернення, застуда або грип, сімейний лікар управі сказати “ні” або запропонувати підписати декларацію одразу на місці”, – пояснюють медики.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...