Якщо ви любите дітей і шукаєте роботу, то вам – у патронатні вихователі

c735c27526f7d7e7
Поділитися новиною

c735c27526f7d7e7Про те, що притулки та інтернати – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. Та поки що, крім прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, альтернатив у дитини, яка опинилася без батьківської опіки, не було. Проте в Україні вирішили запровадити таке новаторство, як патронатна родина. Нове воно лише для нас – цю практику давно впровадили у багатьох країнах Європи та у США.

В Україні про це заговорили у благодійній організації «Партнерство кожній дитині». Кілька років тому вперше започаткували такий експеримент у Київській області. Про патронатних вихователів і патронатні сім’ї все частіше чути останнім часом в Україні. Якщо ви любите дітей і шукаєте роботу, то вам – у патронатні вихователі. Що це таке – сімейний патронат, як стати патронатним вихователем? Щоб діти навіть тимчасово не жили в центрах соціально-психологічної реабілітації. Дитині краще в сім’ї. Законодавчо послуга патронату запроваджена Постановою Кабінету Міністрів України №148 від 16 березня 2017 р.

У житті буває всяке. Скажімо, з’ясувалося, що батьки неналежно виконують свої батьківські обов’язки: пиячать, сваряться тощо. Дитину треба рятувати, а куди? Трапляється, мама повинна народжувати, а доки вона в пологовому, нема кому глядіти за дітьми: ні родичів, ні близьких, які могли б прилаштувати неповнолітніх у себе. Або мати раптово захворіла. Тобто йдеться про дітей, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

У патронатній сім’ї дитина, яка потрапила в складні життєві обставини, може перебувати до трьох місяців. За цей період центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і служба у справах дітей повинні вирішити, як далі бути тій дитині. Якщо можливо, то дитину повернуть біологічним батькам, а якщо ні – то влаштують під опіку, в прийомну сім’ю, в дитячий будинок сімейного типу. За рішенням комісії із захисту прав дитини термін перебування неповнолітнього в патронатній сім’ї може бути продовженим до шести місяців, але не більше. У цьому полягає відмінність патронатної родини від прийомної, в якій дитина може перебувати аж до повноліття чи закінчення навчання.

Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (станом на 1.01.2019 року прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 1626 грн, для дітей від 6 до 18 років – 2027 грн).

Оплата послуг (заробітна плата патронатному вихователю) за здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення) здійснюється в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (станом на 1.01.2019 року прожитковий мінімум для працездатної особи становить 1853 грн). Законодавство передбачило вимоги до патронатних вихователів. Це мають бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінок) і від 35 до 65 (для чоловіків), які мають позитивний досвід сімейного виховання дітей, відповідні житлові умови: квартира чи будинок із достатньою для вихованців площею (власне або орендоване). Оскільки це робота, то патронатні вихователі не можуть працювати десь іще. Людина, яка мешкає одна, не може стати патронатним вихователем, із нею має жити помічник: чоловік (або дружина) чи повнолітні діти. Помічник, як і патронатний вихователь, має обов’язково пройти навчання та отримати довідку і рекомендацію після навчання за тренінговою програмою підготовки сімей кандидатів у патронатні вихователі.

За детальною інформацією звертайтеся за адресою: м. Гадяч, вул.Шевченка, 17, тел. 3-13-38.

Володимир Возниця, директор Гадяцького РЦСССДМ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...