Об’єднання громад: хто «включає задню»?

обєднання
Поділитися новиною

обєднанняРезультати реформи децентралізації можна спостерігати на прикладі об’єднаних територіальних громад район. Першою створили Сергіївську ОТГ, яка за короткий проміжок часу прекрасно показала свою спроможність. Через деякий час з’явилась Петрівсько-Роменська ОТГ, а потім ще й Краснолуцька і Гадяцька.

Зараз у процесі об’єднання інших сільських рад. Є інформація, що Великі Будища планують створити ОТГ шляхом об’єднання Плішивецької, Книшівської, Ціпківської сільських рад із центром у Великих Будищах.

Щоб дізнатись, чи дійсно це так і на якому етапі справа, ми зателефонували до Тетяни Іщенко (голови Великобудищанської сільради):  

«Наша позиція – об’єднатися із цими громадами. Поки йде обговорення. Як люди вирішать, так і буде. Після проведення громадських слухань у селах буде відомий результат. Тоді на сесії ініціюватимемо об’єднання і налагоджуватимемо контакти.»

Далі ми вирішили дізнатись думку й інших голів сільрад, яким Великі Будища пропонують «руку і серце».

Книшівський сільський голова Тетяна Мілька розповідає, що сільрада має кілька варіантів для об’єднання. Перший – так, як пропонують великобудищани (Плішивець, Великі Будища, Книшівка, Ціпки), другий – приєднатись до Краснолуцької ОТГ і третій – це об’єднання згідно перспективного плану (до Гадяча). За попередніми обговореннями жителі Книшівської сільради більше схильні до Краснолуцької ОТГ. Та й сама Тетяна Мілька, до речі, також. Проте остаточне рішення буде відоме після офіційних зборів громад.

Вадим Біляк, Ціпківський сільський голова взагалі має кардинально протилежну думку стосовно об’єднання, стверджує, що пропозицію приєднатись до Великих Будищ обговорили на сесії сільради і прийняли рішення… відмовитись! Каже, що варіантів стосовно об’єднання багато, але найімовірніше, він ініціюватиме створення «самодостатньої і найспроможнішої в Україні» Ціпківської ОТГ. Так це буде чи ні, дізнаємось уже після президентських виборів. Зі слів голови сільради, поки що зарано приймати якесь конкретне рішення.

Здається, що найбільше зацікавлений у створенні цієї ОТГ Віталій Луценко, Плішивецький сільський голова. Під час розмови він кілька разів обмовився, що не розуміє позицію інших сільських голів – ніби й хочуть об’єднатись і водночас «включають задню». У той час коли Плішивець заради спільних інтересів громад згоден поступитися центром ОТГ на користь Великих Будищ, інші чомусь не поспішають займатись об’єднанням. І він не боїться висловити свої здогадки чому:

«У кожного свої амбіції. Розумієте, люди застали ще ті часи, коли сільські ради були об’єднані. Я їм прямо так і кажу, що у них в головах «комуністичність». Я ж не застав Радянського Союзу, розумію, що таке об’єднаний бюджет і який він буде.

Місяць колотимось – і без толку! Навіть документів ніяких досі не зроблено. Якщо так і далі піде, буду ініціювати Плішивець центром громади. І якщо люди погодяться, будемо займатись цим процесом. Іншого виходу не бачу.»

Що ж, у сільських рад Гадяцького району ще є час для прийняття рішення. Пропонований термін завершення реформи децентралізації – 2020 рік. А щодо громад, які не зможуть об’єднатися, будуть застосовані адміністративні рішення. Тому затягування прийняття цього невідворотного рішення взагалі незрозуміле. Бояться втратити «незалежність» чи при об’єднанні «на поверхні з’явиться багато підводних камінців»?

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...