Чи Петровський, чи Чехов: поліція проводить перевірку щодо пам’ятника у Новоселівці на Зіньківщині

maxresdefault
Поділитися новиною

maxresdefaultУ селі Новоселівка стоїть пам’ятник, за словами голови сільради, чи то Чехову, чи то Петровському. Останній підпадає під дію закону про декомунізацію. Та реєстраційних документів на пам’ятник немає. Проводять перевірку, – повідомили у місцевій поліції, повідомляє poltavske.tv

Березень 2019: у Новоселівці – село Зіньківського району – біля сільради стоїть пам’ятник чи то письменнику Чехову, чи то комуністу Петровському. Принаймні, так сказав голова сільради. Петровський підпадає під дію законів про декомунізацію.

“Колись у нас тут працювали люди чужі. Питають: “Кому пам’ятник? Начебто не Леніну”. Кажу: “Чехову”. А вони кажуть: “Точно. А чому йому пам’ятник”? “Був у нас проїздом”. “Точно”. Та ніхто не знає, якому то дядькові. Начебто Петровському, а там – хто його знає”, – сказав голова сільради Василь Міхеєв.

Документів, сказав, на пам’ятник немає, як і таблички на постаменті. А от звернення щодо необхідності знесення, повідомив, – було.

– А чому його досі не знесли? – питаємо ми.

– А ви можете його зараз знести? У мене немає таких можливостей. Прийде час – знесемо. Його не візьмеш так просто і не понесеш – потрібна техніка. Техніки у мене немає. Коли буде техніка… Це не так все просто, – відповів голова.

Щодо фінансування демонтажу пам’ятника перший заступник голови Зіньківської райради не відповів. Зате повідомив: зносити повинні органи місцевого самоврядування.

“Зіньківська районна державна адміністрація двічі зверталася до Новоселівського сільського голови щодо питання пам’ятника, який знаходиться на території ради. На що він нам “розумілої” відповіді не надав: сказав, що не знає, кому стоїть той пам’ятник, і на балансі його ради він не перебуває. Другого березня було звернення до Зіньківського відділення поліції”, – сказав Микола Хоменко.

Начальник Зіньківського відділення поліції, Леонід Горяєв, телефоном повідомив:

“Перевірка вже триває. Протягом десяти днів. У рамках десяти днів будуть односельці, свідки, представники сільської ради. І надалі – ми їм даємо припис про проведення демонтажу”.

Юрист розповів: у законодавстві не вказано, яка передбачена відповідальність за те, що пам’ятник не демонтували.

“У рамках цього закону було доповнено відповідні норми Кримінального кодексу. Однак вони не передбачають відповідальність саме за невиконання, які вказані. Вони передбачають відповідальність за використання соціалістичних, комуністичних символів у майбутньому”, – пояснив Тарас Захаров.

Юрист додав: якщо це – Петровський, пам’ятник мали б знести у піврічний термін з моменту набрання чинності законом – до середини 2016 року.

Член комісії з декомунізації, яку проводили 2016 року, сказав.

“Григорій Петровський був російським революційним діячем. Він був більшовиком. По-друге, він був всеукраїнським старостою – очолював Верховну Раду УРСР у той час, коли в Україні Голодомор відбувався”, – розповів Юрій Волошин.

У Дніпрі пам’ятник Петровському демонтували 29 січня 2016 року.

Анастасія Мацько, Роман Коба, Станіслав Пантелей, Poltavske.TV

LIVE OFFLINE
track image
Loading...