Безодня комунальних боргів

борги
Поділитися новиною

боргиУкраїнці все гірше платять за «комуналку»: Держслужба статистики підрахувала, що борги за «воду, газ і світло» за підсумками грудня 2018 року досягли рекордної суми – 55,6 млрд грн, що більше суми субсидій на оплату комунальних послуг, закладеної в держбюджеті на 2019 рік. Серед боржників, звісно, є і гадячани. В яких регіонах країни найкраще платять за комуналку, а також за які послуги заборгували найбільше грошей саме гадячани – читайте далі.  

 

Люди не здатні платити

Згідно з даними Держстатистики, в жовтні 2018 року заборгованість за всі види комунальних послуг становила 39,9 млрд грн і почала різко зростати з початком опалювального сезону. У листопаді було 47,7 млрд грн (+7,8 млрд грн), у грудні – 55,6 млрд грн (+7,9 млрд грн). За оцінкою експерта у сфері ЖКГ Андрія Нікончука, борги зросли насамперед за рахунок тих, хто в опалювальний сезон позбувся субсидій через зростання доходів. «Приблизно 95% боржників, втративши держдопомогу, тепер не мають можливості платити за ці послуги, – сказав нам Нікончук. – І лише 5% припадає на громадян, які зі своїх суб’єктивних міркувань не вважають за потрібне платити. Є у людей можливість реструктуризації боргів, але не впевнений, що ті, хто не здатний сплатити поточне споживання, зможуть погашати ще й недоїмку. Вона накопичується і при досягненні чималої суми – від 10 тис. грн і вище – на боржників подають до суду».

Найкраще платять за електроенергію

У середньому по Україні оплата за комунальні послуги (з урахуванням субсидіантів, які платять 100% під загрозою позбавлення субсидії) у 2018 році склала 80,6%, а в грудні набагато менше – 58,3%.

Найкраще платять у Києві – 90,8% сум, виставлених у рахунках, Хмельницькій – 88,1% і Львівській областях – 87,9%, найгірше у Луганській області – 61,6%, далі йдуть Донецька – 69,4% та Івано-Франківська – 70,3%. В інших областях рівень розрахунків знаходиться в межах 75-83%.

За видами послуг найвищий рівень оплати за електроенергію – 100%, утримання будинків – 89,2%, вивезення сміття – 89,4% і холодну воду – 89,2%. За опалення сплачують 83,3%, за газ – 73,6%.

Жителі сіл 100% розраховуються за газ

Традиційно найкраще люди платять за ті послуги, які найпростіше відключити. Це електроенергія і газ, який використовується для опалення, а також вивезення сміття. Розрахунки за газ сягають майже 100% у сільській місцевості, а за вивезення сміття – у приватному секторі міст, де у боржників побутові відходи відразу припиняють вивозити, якщо утворився борг.

Як платять гадячани?

По кожному із видів комунальних послуг у гадячан є певна сума боргу.

От наприклад, за централізоване водопостачання недоплатили близько 700 тисяч гривень. Як пояснює Віктор Приходько, начальник ВУЖКГ, ця сума стабільно тримається із року в рік (плюс-мінус кілька тисяч). До того ж, прізвища боржників також залишаються незмінними – близько 70 родин у боржниках постійно.

За централізоване теплопостачання також чимала сума – майже 3 мільйони 12 тисяч 692 гривні боргу! За поясненням спеціаліста, ця сума щороку «росте» саме взимку, коли населенню важко сплачувати рахунки. А от із настанням тепла люди потроху сплачують борги. Та все ж певна частина залишається.

Із розрахунками за газ усе серйозно, здебільшого люди побоюються бути в боржниках у цієї структури. Тому, щойно мають хоч найменшу заборгованість –отримують попередження про відключення, тож намагаються сплатити усе до копієчки. За інформацією прес-служби ПрАТ «Гадячгаз», лише за минулий тиждень 152 неплатники розрахувались за газ, щойно газовики приїхали їх відключати. 30 осіб, на жаль, довелося відключити від газопостачання через заборгованість. Ще 295 боржникам, які спільно заборгували перед газовою компанією понад 968 тис. грн, було вручено повідомлення з проханням негайно погасити борг.

До речі, заборгованість населення за використану електроенергію нам дізнатися не вдалося. Керівництво Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго» цю інформацію чомусь вважає конфіденційною.

Прогнози експертів

Усі експерти сходяться: у 2019 році варто очікувати подальшого зростання боргів, що швидко призведе до колапсу в комунальній сфері. Та що прогнозувати –колапс уже наступає: планові ремонти тепло–і водомереж майже не ведуться, зарплати персоналу затримуються, бригади виїжджають тільки на аварії, яких стає все більше. Щоб заощадити, комунальники гірше опалюють, недогрівають воду. Якесь замкнуте коло виходить: хочемо отримувати якісні послуги, а сплачувати за них не бажаємо.

«Базар Медіа в Україні»

За рік боржники уклали з постачальниками послуг 74,5 тис. договорів на розстрочку боргів на загальну суму 505 млн грн.

1 коментар до “Безодня комунальних боргів

  1. Борги за кумуналку будуть і на далі ростимуть бо здебільними законами для субсидій де враховують грязний дохід сімї незалежно від прописки а ділять на фактично прописаних та щей при тому що зкожним роком зменшуючи соціальну норму вже дойшло до того що люди пенсіонери не взмозі заплатити за використані послуги, а тепло згідно заяв кабіну 1Гкалорій самий дорощий 1400гр в Гадячі більше 1550 гр. Так що неселення платить тільки за послиги які можуть відключити. Тож як сімя з доходом 10000 гр. в опалювальний за квартплату повинна віддати 3960 гр. ДЕ ТІ 15% то Рева говорить за підняття до 20-30%.тарифи ростуть а зп ні а подекуди і падають тож потрібна вигнати в керів ництво держави від президента до сільського голови села а ще краще посадить або краще розтріляти то муже наступники прощось думатимут!

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...