У школах району виявили втручання в газові лічильники. Йде перевірка

хитці
Поділитися новиною

хитціМинулої п’ятниці, 8 лютого, нам стало відомо про те, що Хитцівську школу, дитсадок і ФАП  комісія ПрАТ «Гадячгаз» відключила від газопостачання, бо запідозрила стороннє втручання у механізм засобу обліку. Лічильник був знятий і відправлений на експертизу. Щоб не допустити надзвичайної ситуації, від якої найбільше можуть постраждати діти, в приміщенні РДА зібрали екстрену нараду техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На цій нараді побували і ми.  Що обговорювали відповідальні за подібні ситуації особи, як так сталося, що лічильники були «порушені», і на кого відкрили кримінальне провадження – читайте далі.

Проблема не лише в Хитцях

12 засобів обліку (лічильників), які встановлені у закладах освіти району, пройшли повірку протягом літа-осені минулого року у спеціалізованій установі ДП «Полтавастандартметрологія» і отримали свідоцтва на відповідність. Проте під час перевірки цих лічильників згідно наданого заздалегідь графіка ПрАТ «Гадячгаз» виявив порушення цілісності пломб заводів-виробників на засобах обліку газу у школах Березової Луки, Сергіївки, Лютеньки і Книшівки. Ці лічильники були зняті і передані на експертизу, яка підтвердила підозру газовиків – було виявлено ознаки втручання у роботу лічильників.

По ситуації у Хитцях експертиза поки не проведена. Є лише підозра.

«Недопустимо відключати газ у школах і садках»

Так вважає заступник голови Гадяцької РДА Сергій Бондаренко. І додає, що порушень із боку відділу освіти не вбачає, бо необхідна повірка лічильників була проведена вчасно спеціалізованою організацією, яка видала відповідні акти і паспорти на придатність лічильників протягом 8-ми подальших років експлуатації.

«Перешкодити обліку газу неможливо»

Коментує ситуацію, яка склалась у Хитцях, Леся Зливко, начальник відділу освіти Гадяцької РДА. Вона стверджує, що на лічильниках, які знаходяться у теплогенераторній Хитцівської ЗОШ, не пошкоджена пломба, вона має цілісність, а доступ до лічильного механізму відсутній. Усе це було зафіксовано на відео, при свідках і представниках поліції. Вона вважає, що демонтаж даних лічильників був безпідставним.

«Інформацію подають не повну і викривлено»

Стверджує Дмитро Шестерненко, голова правління ПрАТ «Гадячгаз»:  

«Пломба  заводу-виробника дійсно порушена. У зв’язку із підозрою підприємством проводиться позачергова експертиза лічильника газу.

По попередніх чотирьох фактах було визнано втручання у роботу лічильників і проведені відповідні нарахування необлікованих обсягів газу. Відповідно, по випадку у Хитцях може бути подібне. Держповірник, який приїхав із «Полтавастандартметрологія», видав довідку про непридатність засобу вимірювальної техніки у зв’язку із невідповідністю метрологічних характеристик лічильника з паспортними даними. Тобто, у несправності лічильника впевнились. Лічильник був знятий на експертизу і припинена подача газу у зв’язку із порушенням цілісності пломби заводу-виробника.»

Такі перевірки ПрАТ «Гадячгаз» проводитиме і надалі, абсолютно усі лічильники, які закріплені за районним відділом освіти, перевірять. Якщо будуть хоч якісь підозри,  лічильник знімуть і проведуть експертизу, у тому числі за участю держповірника.  До того ж, проведуть нарахування необлікованого природного  газу з моменту установки лічильника після його заміни чи повірки. Проте подальшого відключення газопостачання на час перевірки лічильників не буде.  

Хто шукатиме винного?

Олександр Явтушенко, начальник сектору реагування патрульної поліції №4 Гадяцького ВП, повідомив, що згідно заяви начальника Гадяцького районного відділу освіти порушене  кримінальне провадження за ст.356 «Самоправство».  Більше коментарів він не надав. 

Під час наради голова правління ПрАТ «Гадячгаз» повідомив, що він також звернувся до правоохоронних органів, і по його заяві також відкрите провадження (на кого і по якій статті – не уточнив).

Окрім цього, у ході наради стало відомо, що ПрАТ «Гадячагаз» не зобов’язане доводити факт втручання у роботу лічильного пристрою. Усе, що потрібно оператору ГРМ (тобто ПрАТ «Гадячгаз») – це підозра і перевірка лічильника. Якщо його визнали несправним, то проводяться відповідні нарахування у рамках кодексу. А доводити факт втручання і шукати особу, яка це вчинила (якщо вона взагалі була) – справа поліції.

Щоб визначити винного, замовник повірки (відділ освіти) планує ініціювати перевірку якості проведення повірки лічильників ДП «Полтавастандартметрологія», яке всього кілька місяців тому видало сертифікати, пломби і акти, а тепер підтвердило, що лічильники вийшли з ладу. До речі, за повірку підприємству заплатили 80 тисяч гривень.

Згідно графіка обстежень приладів обліку ПрАТ «Гадячгаз» проводитимуть перевірку у школах Красної Луки, Соснівки, Сар і Ціпків. Дізнаємось згодом, чи й ці лічильники визнають «неправильними», чи все ж є й нормальні, як показала перевірка в Оснягах.

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...