Перехід релігійних громад до ПЦУ – законодавче роз’яснення

52156724 517307242126175 8518540974136229888 o
Поділитися новиною

52156724 517307242126175 8518540974136229888 oЯкі кроки має зробити громада, яка хоче перейти до іншої церкви (зокрема, до ПЦУ).
У Департаменті культури та туризму надали алгоритм переходу релігійних громад з однієї церкви до іншої, який передбачений Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Рішення про перехід релігійної громади в юрисдикцію іншої церкви має бути ухвалено на зборах релігійної громади. На зібранні повинен бути відповідний кворум. Умови законності зборів прописані в статуті кожної громади. Для переходу громади до іншої юрисдикції потрібно, щоб це рішення підтримали дві третини присутніх. Рішення про зміну підлеглості повинні підписати всі члени відповідної релігійної громади.
Будівля храму залишається за громадою, яка змінила підпорядкування. Частина громади, не згідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову релігійну громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником. Релігійні громади мають упродовж року узгодити свої статути з новим законом.
Доки відбувається перехід громади, забороняються будь-які дії з її майном — продаж, оренда, застава тощо.
Після зборів релігійна громада подає до облдержадміністрації пакет документів, що має містити:
– заяву за підписом керівника або уповноваженого представника релігійної громади;
– статут (положення) релігійної громади у новій редакції.
До статуту (положення) релігійної громади у новій редакції додатково подаються:
– належним чином засвідчена копія протоколу (або витяг з протоколу) загальних зборів релігійної громади про внесення змін і доповнень до статуту (положення) релігійної громади, ухвалених відповідно до порядку, визначеного у чинному на момент внесення змін статуті (положенні) релігійної громади, із зазначенням списку учасників цих загальних зборів;
– оригінал чи належним чином засвідчена копія чинної на дату подання документів редакції статуту (положення) релігійної громади, до якого мають бути внесені зміни і доповнення, з відміткою про державну реєстрацію (з усіма змінами, що до нього вносились), та оригінал свідоцтва, виданого органом реєстрації (якщо таке видавалося).
Облдержадміністрація в місячний термін розглядає заяву, статут (положення) релігійної організації, приймає відповідне рішення і не пізніш як у десятиденний термін письмово повідомляє про нього заявникам.
У необхідних випадках облдержадміністрація може зажадати висновок місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, а також спеціалістів. У цьому разі рішення про реєстрацію статутів (положень) релігійних організацій приймається у тримісячний термін.
Релігійна організація, що входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупувала її територію, зобов’язана в назві відображати належність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов’язана у своїй статутній назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташовується за межами України, з допустимим додаванням слів “в Україні”.
Такі зміни релігійні організації мають внести до своїх статутів протягом 4 місяців, громади – протягом 9.

За матеріалами Полтавської ОДА

Нагадаємо, днями перші релігійні громади на Полтавщині вирішили перейти до ПЦУ

За таке рішення проголосували 176 мешканців села Устивиця Великобагачанського району. В УПЦ МП говорять, що церковну громаду та священика не пустили на збори, тому готується судовий позов,  повідомляє poltava.to

Громада села Устивиця Великобагачанського району вирішила перейти в лоно Православної Церкви України. Про це повідомила Валентина Вождаєнко, директор департаменту культури та туризму Полтавської ОДА. За таке рішення проголосувало 176 представників громади із 183-х. Мова йде про Михайлівську церкву.

Поліція області повідомила, що біля сільського Будинку культури зібралися понад 60 жителів села Устивиця. Мітингувальників хвилює питання визначення настоятеля місцевої церкви. Охорону правопорядку на місці забезпечують 6 поліцейських та працівники батальйону «Полтава».

У Полтавській єпархії УПЦ МП розповіли, що до голосування не допустили церковну громаду та священика:

– Там є стара церква та нова, яка ще не введена в експлуатацію. Документи на землю та споруди оформлені на УПЦ. Тому плануємо подати до суду. Священик, отець Іоанн, не приходив на служби, а потім добровільно попросив вивести його із штату. Його прохання задовольнили. Був призначений новий священик. Попередній священик забрав ключі від церкви, почав збирати підписи і претендувати на новий храм. Благодійники, які надавали кошти, проти якихось переведень і проти протистояння.

ДОВІДКОВО. Відповідно до інформації з енциклопедії «Полтавіка», Михайлівська церква в Устивиці у 1992 році стала частиною УПЦ МП. Громада для релігійних відправ використовує молитовний будинок. Найдавніша відома згадка про церкву в письмових джерелах датується 1758, коли вона належала до Миргородської протопопії. Нова церква, дерев’яна, на мурованому цоколі, з прибудованою дзвіницею, збудована в 1875 році.

А через кілька днів після цього, 10 лютого, у селі Великі Будища, що на Диканщині, частина релігійної громади Свято-Троїцької церкви зібралися на збори, де висловила своє бажання про перехід до Православної Церкви України.

Місцеву релігійну громаду повідомили про зміни в Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації». Найближчими днями збори проведуть ще раз, де і проголосують за приєднання до Православної Української Церкви та направлять відповідні документи до облдержадміністрації.

1 коментар до “Перехід релігійних громад до ПЦУ – законодавче роз’яснення

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...