Депутати Гадяцької райради звернулись до релігійних громад та священнослужителів УПЦ МП району

50476262 582289882209952 5915842452626866176 o
Поділитися новиною

50476262 582289882209952 5915842452626866176 oЗвернення прийнято на сорок четвертій позачерговій сесії Гадяцької районної ради сьомого скликання 07 лютого  2019 року. 

“З великим болем та тяжкою душевною скорботою ми дивимось на найстрашніше, що відбувається в нашій державі. І мова навіть не про війну на Сході України, де гинуть найкращі сини українського народу, боронячи свою рідну землю від російських загарбників, своїм життям відстоюючи незалежність України. Мова – про розділення українського народу, розділення Українського Православ’я. Це трагедія для всіх, для всієї країни, для всього українського народу. Таке розділення вже принесло незчисленні біди і загрожує принести ще більші.

Гібридна війна РФ проти України крім танків та артилерії, терористичних вбивств і кібератак, пропагандистських телеканалів та преси в своєму арсеналі має ще одну надпотужну зброю: проросійську Українську Православну Церкву.

Сьогодні УПЦ МП називається Українською, а українського нема нічого. Проповіді та богослужіння не відправляються українською мовою. Не підлягає поясненню, а тим більше виправданню те, що центр і осередок Української Православної Церкви (Московського Патріархату) знаходиться в Москві, є частиною Російської Православної Церкви , яка жодного разу не засудила військову агресію  РФ проти України.

В той час, коли наші побратими воюють на Сході,  деякі представники УПЦ МП тримаються  антиукраїнської позиції. Зокрема, протягом всього періоду російської війни проти України деякі священики УПЦ МП неодноразово підтверджували свій зв’язок з терористами «ЛДНР» конкретними діями, відмовляли відспівувати загиблих воїнів АТО, а Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій публічно не підтримує вшанування пам’яті бійців АТО.

Очевидно, що розділення православ’я в межах України   катастрофічне як для самої України, так і для українського православ’я.  Якби не було цього розділення, війни, яка йде на сході і відокремлення Криму не було б, тому що церква консолідувала б українське суспільство таким чином, що агресору не було б ніякої можливості втрутитись у ці справи.

Ми,  депутати Гадяцької районної ради, підтримавши  звернення  Президента України  Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія, засвідчили необхідність створення Єдиної Української Православної Церкви. Після Об’єднавчого собору 05 січня 2019 року Його Всесвятість Вселенський Патріар, архієпископ Константинополя  – Нового Рима Варфоломій у Патріаршому соборі  Святого Георгія в Константинополі урочисто підписав Томос – документ про надання Православній церкві України автокефалії, а 06 січня – передав його предстоятелю церкви Епіфанію та Президентові України Петру Порошенку.

Вже 20 січня 2019 року Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», яким встановлено у який саме спосіб релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні релігійним центрам.

Не дочекавшись вступу в дію даного Закону, релігійні громади з різних куточків України, що єдині в прагненні до незалежності та відділення від Московської Православної Церкви,  на зборах громад  приймають рішення про перехід з підпорядкування УПЦ МП до Української Православної Церкви.

В умовах війни з РФ народ України об’єднався у бажанні не лише зберегти територіальну цілісність та незалежність нашої держави, але й у бажанні укріпити релігійну свободу та міжконфесійний мир.

За час російсько-української війни Гадяцький район втратив 10 земляків:

Кириєнко Юрій Володимирович

Прудій Микола Васильович

Лифар Анатолій Петрович

Пономаренко Руслан Миколайович

Жадько Ігор Віталійович

Ільченко Сергій Анатолійович

Перепелятник Олег Миколайович

Корнійко Олександр Сергійович

Ілляшенко Віктор Володимирович

Крупський Володимир Володимирович.

Схиляємо голови перед пам’яттю наших побратимів, бійців, які віддали найдорожче в боротьбі за цілісність та незалежність держави – свої життя та

звертаємося до релігійних громад та священнослужителів Української Православної Церкви  Московського Патріархату міста Гадяч та Гадяцького району:

застосовуючи всі засоби для запобігання міжконфесійним конфліктам та ворожнечі,  прийняти відповідальне та історичне рішення про вихід із Російської Православної Церкви задля якнайшвидшого об’єднання українського православ’я в Єдину Українську православну церкву.”

Гадяцька районна рада 

Фото використане як ілюстрація

LIVE OFFLINE
track image
Loading...